• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PALEONTOLOG: no jasný, to byl literární obrat, Prof. Kulhánek myslím říkal "velikost fotbalového stadionu (vyhynutí dinosaurů 65 mega zpět)

    a PDF od Akademie věd, ať to tu neplevelím nesouvesejícími posty
    https://www.avcr.cz/export/sites/avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/avex/files/2020-04-Klimaticka-zmena.pdf
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Poland to halt logging in 10 of its most ancient forests | Poland | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2024/jan/09/poland-to-halt-logging-in-10-of-its-most-ancient-forests
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCHWEPZ: okamurova vila by asi jako běžnej asteroid problém nebyl, samozřejmě záleží na rychlosti :) globální problém představuje těleso s první stovkou metrů
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SEJDA: ad daně: to jsou rozdílné věci. Zdanění na jedné straně. O tom se vedou diskuse dlouho (Tobinova daň třeba) a na různých úrovních (naposledy v Davopsu).
    "A co s daňovými ráji" na druhé straně, to je jiná věc, o tom se mluví třeba v Evropské komisi. Víc případně zde, ať to tu neplevelíme:

    [daně, bohatství a kapitál v širokých sociopolitických souvislostech]
    +
    [Occupy Wall Street ]

    SEJDA: asteroid velikosti Okamurovi vily do Pacifiku je stejný průser a dead-end jako kdyby spadl tobě dop ložnice, sejdo, smiř se s tím ,-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SCHWEPZ: tomu padu asteroidu taky nerozumim, prece kdyz neco pada, tak to spadne do ticheho oceanu, ne? :D No anebo nekam na Sibir nebo Saharu .. Anebo tim mysli nejaky ten z tridy "planet killer"? :)

    SCHWEPZ: majetkove dane z kapitalu? to je uplne novy koncept.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PER2: ok, tomu rozumím, rozložení soudržnosti (koheze) a mezigenerační solidarity, zavládne anomie, problémy se budou kumulovat, přijdou "černé labutě" a celý se to může začít sypat. Nicméně pokud ten pokles bude lineární a politici dokážou využít jiné zdroje (co já vím: triliardy dolarů zaparkované v daňových rájích, daně pro ziliardáře atp.)...ale to je asi diskuse do jiného auditka. Já jen zdali mě neuniká jiný aspekt než ten socioekonomický ...

    SEJDA: tomu rozumím, kolaps jako ztráta komplexity ("well-beingu", nebo sociálního státu), o tom píše mnoho sociologů a pár egyptologů :) Ale pokud to bud elineárníé pokles - a extrapolovatelná křivka - nevím no. Srovnávají to s pádem asteroidu :D a tak dále.

    Každopádně pointa asi bude, že to půjde "ruku-v-ruce" s dalšími problémy a bude se to kumulovat ...

    + k tématu, nedávno jsem dočetl:

    Globální katastrofy a trendy - Václav Smil | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/globalni-katastrofy-a-trendy-347553
    Václav Smil – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Smil
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SCHWEPZ: uz chapu, no na prvi pohled bych rekl ze od "podle nekterych vedcu" zacinaji blaboly vid "Musk ma 11 deti" .. rozhodujici je kolik deti maji zeny a ne Musk.
    Nicmene pokles populace muzeme vzit z nekolika uhlu pohledu.
    Ekonomicky a katastrofalni .. extremni ekonomicky dopad je, ze zatez prubezneho duchodoveho systemu znemozni inovace, znemozni statu poskytovat sluzby: hasice, policii, nemocnice .. katastroficky je takovy, kde nejproduktivnejsi lidi maji 2 zamestnani: aby utahlo duchodovou politiku, rodice, deti, vlastni bydleni a nemaji cas na neprofesni aktivity: brigady, dobrovolni hasici, myslivost, odstranovani dusledku povodni a jinych prirodnich katastrof, kulturu .. rozsahle pozary osad, vylidnovani okraju osidleni, rapidni zhorseni kvality zivota, genocidia.
    No a kdyz to tak pisu tak vidime, ze demograficky propad je regionalne jiny: venkov a okraje osidleni starnou rychleji nez mesta, ktera mozna nestarnou vubec.
    Takze ty katastrofy muzeme trebas sledovat v USA .. vice spalenych osad v horach, kam uz se lidi nevrati. To neni jenom problem sucha ale i demografie.
    PER2
    PER2 --- ---
    SCHWEPZ: neni cela nase moderni spolecnost zalozena na nekonecnym pyramidovym rustu a konzumu? s malo detma a hodne starejma prijde nejaka socialni a financni krize a to bych cekal, ze muze byt ta hrozba .. nestabilita systemů nejaky ten kolaps/valky/nepokoje etc? staci se podivat na polovinu volicu nasi zeme, co by s radosti zvolila za sveho vudce hitlera, kdyby se tu ted zjevil, aby je jednoduse vyvedl z jejich "tezkych" zivotnich situaci .. cekal bych, ze tahle hrozba a zmar se bude se starnutim populace a zhorsujici se ekonomickou situaci jen prohlubovat
    jinak zmenseni poctu lidi na planete o par miliard taky vidim jako dobrou vec, ale ta cesta k tomu bude pravdepodobne hodne bolestna a krvava s nasim soucasnym systemem a mindsetem
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SCHWEPZ: miliardari chtej aby bylo vic lidi, aby meli levnejsi otroky :)

    Podle me se nic drastickeho nestane, kdyz populace zacne klesat. A myslim ze peak (9,5 miliardy) bude uz 2045-2050
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    kdybyste si mysleli že 2023 bylo vedro.. tak si držte klobouky

    https://x.com/EliotJacobson/status/1744741472099090780?s=20
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCHWEPZ: ona jak populace bude stárnout, nebude v určitý chvíli dost produktivních lidí, aby ji udrželo funkční. nejde o důchody, jde o elementární věci, jako je voda a potraviny. smaozřejmě se to zas po nějaký dramatický dekádě může narovnat. mě bude 80let cca v roce 2060, tak jsem na to zvědavej, pokud se toho dožiju :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SEJDA: to si nerozumíme, já ty příčiny znám, studoval jsem sociologii na MU - já se ptám, proč je pokles populace na planetě "podle některých vědců největší hrozba". Já si myslím že by to naopak bylo skvělé, vrátit se do stavu před 80ti lety, na polovinu populace (lineárně pozvolna etc.), protože bychom dali "více prostoru wilderness", viz úžasný dokument

    David Attenborough: Život na naší planetě (2020) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/812944-david-attenborough-zivot-na-nasi-planete/prehled/

    ptám se - je to katastrofa (pokles populace) ekonomicky, z hlediska koheze společnosti a velkých finančních transferů mezi kohortami (i v ČR působila jedna strana orientovaná na seniory a jejich zájmy)

    Strana orientovaná jen na důchodce v politice neuspěje — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/strana-orientovana-jen-na-duchodce-v-politice-neuspeje-161664

    nebo ...KDE JE TA KATASTROFA, NEJVĚTŠÍ ZE VŠECH, V DEMOGRAFICKÉM POKLESU? nechápu ...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SCHWEPZ: Zrovnopravneni a volnocasove aktivity, zeny si chteji vice uzivat a mene se starat o deti, a potom jeste i to, ze cim vice investujes do jednoho ditete, tim lepe se bude zit jemu i tobe, kdyz mas 2 deti, muzes investovat mene, kdyz mas 3 deti, tak uz jsi na tom, ze 2 z nich musi od 15 pracovat a od 18 byt sobestacne atd ..
    Pocet deti na zenu dost klesa.
    A nakonec mozna i neplodnost, civilizacni choroba, podminena karcinogeny atp., ktere se v nekterych regionech vyskytuji nadlimitne.

    Ted jsme asi tesne u 2,3 na zenu, na cele planete, trend je jednoznacny, v Rusku uz jsou snad na 1,4, v Nemecku na 1,6.
    Rika se, ze pro udrzeni populace cloveka musi byt hodnota 2,2 (kvuli 10% sanci, ze potomek zemre drive nez rodic), ja si myslim, ze uz jsme pod. Takze defakto jenom cekame, nez vymrou nejpocetnejsi rocniky.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Population growth rate
    https://www.cia.gov/the-world-factbook/field/population-growth-rate/country-comparison/

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-varovne-zpravy-o-tom-jak-se-lidstvo-mnozi-tentokrat-malo-243213#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    Kdo mě vysvětlí toto "Klesající porodnost je dnes podle mnoha vědců největším existenčním rizikem pro lidstvo."

    ("Není tak mediálně atraktivní jako srážka s asteroidem, jaderná válka nebo pandemie smrtícího viru, ale na rozdíl od nich má vysokou pravděpodobnost toho, že nastane. Jistě, trend jde vždycky otočit, ale je to obtížnější, než si většina z nás myslí. Jak na twitter napsal někdy koncem prosince jeho majitel Elon Musk, „jděte a rozmnožujte se!“. On jde se svými 11 dětmi příkladem, ale sám to nevytrhne.")

    Sto let zpátky, když se narodila moje babička, žilo na planetě o 4x méně lidí. 6 miliard lidí přibylo za sto let!!!

    Chvilku se na ta čísla dívejte: https://www.worldometers.info/world-population/

    V článku píšou, že "Podle demografických modelů hrozí, že by počet obyvatel mohl z dnešních 1,4 miliardy klesnout v roce 2100 na pouhých 500 milionů.".

    Přiznám se, že tomu nerozumím. Chápu že hrozba je v sociální kohezi - stárnutí populace. "kdo bude živit miliony a miliardy dědečků a babiček etc. (v Číně je součástí "SOCIÁLNÍHO SKÓRE" i to, jak se staráš o své rodiče a prarodiče). Chápu že je to otázka finanční ("málo lidí v produktivním věku vs. hodně lidí potřebující social-care).

    Které aspekty mi unikají? Neznamená pokles populace zpět někam na úroveň 80tých let, 4-5 milirad třeba, že bude klesat tlak na biosféru? V čem jsou ty hrozby? Něco mi uniká...

    Nebylo by skvělé kdyby lidstvo mělo 3-4 miliardy lidí, polovinu současného stavu, za X dekád? (myslím přirozený pokles, ne genocidu). Nebyla by to naděje pro ostatní živé tvory se kterými sdílíme planetu?

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A Multitemporal Snapshot of Greenhouse Gas Emissions from the Israel-Gaza Conflict by Benjamin Neimark, Patrick Bigger, Frederick Otu-Larbi, Reuben Larbi :: SSRN
    https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4684768
    TUHO
    TUHO --- ---
    hitting the fan...

    Robust acceleration of Earth system heating observed over the past six decades

    Abstract
    Global heating of the Earth system is unequivocal. However, detecting an acceleration of Earth heating has remained elusive to date, despite suggestive evidence of a potential increase in heating rates. In this study, we demonstrate that since 1960, the warming of the world ocean has accelerated at a relatively consistent pace of 0.15 ± 0.05 (W/m2)/decade, while the land, cryosphere, and atmosphere have exhibited an accelerated pace of 0.013 ± 0.003 (W/m2)/decade. This has led to a substantial increase in ocean warming, with a magnitude of 0.91 ± 0.80 W/m2 between the decades 1960–1970 and 2010–2020, which overlies substantial decadal-scale variability in ocean warming of up to 0.6 W/m2. Our findings withstand a wide range of sensitivity analyses and are consistent across different observation-based datasets. The long-term acceleration of Earth warming aligns qualitatively with the rise in CO2 concentrations and the decline in aerosol concentration during the same period, but further investigations are necessary to properly attribute these changes.

    Robust acceleration of Earth system heating observed over the past six decades | Scientific Reports
    https://www.nature.com/articles/s41598-023-49353-1
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: make the y axis great again! it will be jůůůdž!

    The United States just experienced by far its warmest December ever recorded.

    2023 was provisionally the second warmest year on record for the UK, with Wales and Northern Ireland having their respective warmest years in a series from 1884.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JINDRICH: off the charts :D
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Lidstvo si fakt zavira vsechny vratka...

    Ugandě došly kobylky. Vítaný zdroj bílkovin zmizel kvůli kácení lesů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/afrika-uganda-kobylka-lov-pochoutka-trh-lesy-nedostatek.A231207_112927_eko-zahranicni_jadv

    Profesionální lovci kobylek v africké Ugandě mají stále větší potíže naplnit svými úlovky pytle určené pro trh. Protože v zemi ubývá lesů, pastvin a bažin, kde se hmyz rozmnožuje, nemají už co prodávat.
    ...
    Letošní rok byl ale jiný. V centrální Ugandě, která je jejich hlavním hnízdištěm, se hmyz objevil jen na pouhých sedm dní. To vyvolalo znepokojení i na nejvyšších místech v zemi. „Kde jsou,“ ptal se dokonce ugandský prezident Yoweri Museveni. Mohou za to snad klimatické změny? ptal se.
    ...
    Pokaždé, když vykácíme lesy, změní se počasí. Vítr kobylky prostě odfoukne daleko odsud,“ dodává.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam