• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZAHRADKAR: lithium není ropa, v elektromobilech se nijak nekonzumuje, nepálí, nebo tak (teda pokud elektromobil nechytne, ale to je méně pravděpodobnější, než že ti shoří palivo v nádrži konvenčního auta). Případný růst cen lithia jendoduše povede k tomu, že se začne vyplácet recyklace baterií (která se dnes nevyplácí).

    Aniž by se člověk stal volnotržním dogmatikem (tohle je většinou spojené s ideou postavení finančních trhů a finančního kapitalismu na roveň reálným trhům a uspokojování umělých potřeb na roveň uspokojování základní, reálných životních potřeb - ale základní myšlenky volného trhu je možné přijmout i nedgmaticky), tak může přijmout model reality, kde některé zdroje jsou více abundantní než jiné, a některé se konzumují, zatímco jiné jsou recyklovatelné. Ve skutečnosti, globální volný trh bez uměle subvencované globální dopravy (veškerý export z Číny je masivně subvencovaný čínským státem) by vytvořil velké ekonomické tlaky na recyklaci druhotných surovin...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: je to jedna takova linka, maxing kardashev scale, tj. vyuzit veskerou energii nejblizsi hvezdy a pak pokracovat dal

    vetsine lidi z naseho kulturniho okruhu to asi pripada prirozeny, ale byla bych opatrna s tim "nema smysl" atd., jsme tu prvni den - nic nevime, kde napriklad jsou vsichni?? (fermiho paradox)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: Ja myslel tim otocenim te neustale touhy nekam expandovat. I kdyz zakazes treba fosilni paliva, lide pojedou alternativy, vytezi i posledni zbytek lithia do svych aut, atp. Rozumim, proc externality regulovat (danit), jen to nechapu jako otoceni, ale jako nastavovani mantinelu procesu, ktery jede porad vpred. Nemyslim si, ze ma smysl toto chtit zastavit - muzes si tak akorat vystoupit, kdyz chces.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: tak snad dojdou k zaveru ze mame shared purpose a daji zdrojaky
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: takhle to delaj ufoni, tam (asi) jeste nejsme ,)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pardon za OT - Andrej Karpathy is like co kdyz se da fyzika exploitnout (napr. bychom meli infinite energy). Ma to jen 45 vterin

    https://twitter.com/tsarnick/status/1746638303917719627
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ten build tam stale je, jen ho v kratkodobem horizontu omezi, aby dlouhodobe mohli zase expandovat as fast as possible :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    v podstatě jsou tři proudy
    - není potřeba nebo není možné to zregulovat
    - je potřeba to zregulovat snížením množství energie sypané do stroje (SHEFIK je proti)
    - je potřeba to zregulovat by push-forward, zrychlit rozvoj a poptávka po energii zařídí inovace a investice, přechod k udržtelné energii (vedlejší proud v e/acc, hlavní heslo je jenom to "push forward")
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: mela to byt reakce na to, ze "to je proste zivot a jiny byt nemuze". Myslela jsem ze komentujes ten civilizacni build build build neregulovany rust, drajv k expanzi, ze to jinak byt nemuze. Tak jako protipriklad ti davam, ze ostatni druhy se reguluji, kdyz ne, tak vyhynou
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: otočit - koncem dvacateho stoleti se dokazalo spocitat jak je to s cistou vodou, naridily se cisticky. jak je to s kyselymi desti, naridily se filtry. s freonama a ozonovou dirou, podepsal se montreal protokol. Atd. I kdyz to skodi byznysu, dneska absolutne nemuzes provozovat civilizaci jako za starych casu, kdy jsi neresil svoje externality.

    tento proces (dohlizeni aby se nedevastoval ekosystem) se ale zastavil v momente kdy se rozvinulo letectvi a globalizace, tj muzes delat byznys kdekoliv na svete a zaroven bydlet kdekoliv, kde to zdevastovane jeste neni, takze osobne je ti uplne jedno jak vypada krajina v miste pusobeni tveho byznysu

    za druhe se ten proces zastavil v momente, kdy se majetky tak vyrazne prerozdelily, ze trida "uhlobaronu" dokaze politicky zamezit regulaci jejich byznysu. nejde je zdanit, protoze na levne energii zalezi uplne vsechno plus oni nechteji zpomalit (jim osobne nic nehrozi, viz vyse)

    otocit by bylo jako ze seriozne spocitat jak to s ekosystemem je a co je potreba nedelat, aby se to nehroutilo. a nejak zaridit aby to byla pro lidstvo sdilena hodnota, jak byt predator ktery ale si nezlikviduje biom pod nohama. zatim se o tom az tak moc nevi
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: to je mozne, ale ony nad tim rozenim potomku kontrolu nemaji/nikdy mit nebudou, nebudou mit nikdy kontrolu nad mnozstvim zdroju a zaplatily za to obrovskou cenu zivotama nekolika generaci hladomoru

    Chcem jit jako lidstvo stejnou cestou?

    Opet jak jsem rikal, je to pristup: pro zachranu lidstva nechme lidstvo trpet vic nez kdybysme ho aktivne zachranovali
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: maly blby myši se naučily, že když jsou okolnosti takové, že by potomci sežrali všechny zdroje potravy a druh by vyhynul, začne se jim rodit míň potomků. nevíme jak se to naučily, předpokládám pokus omyl, tj plno predátorů kteří nebyli schopni se usměrnit opravdu vyhynulo na vlastní nenasytnost

    člověk by s přál když teda máme tu schopnost modelovat budoucnost, abychom to zvládli jinak než evoluční selekcí, ale zatím to vypadá že většinu lidí k nějakému obratu může dovést jen ten hladomor/těžké ekonomické ztráty z extrémů počasí (jsou to senzorici, není jejich zvykem se rozhodovat podle jakýchsi modelů)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: doporucuju precist cervenou kralovnu, sobecky gen, atd.

    Je to vlastnost vseho ziveho a jinak to byt nemuze.

    Z historie se taky muzeme naucit, ze se lidstvo (celek, ne individua) nikdy k prirode hezky nechovalo, jen nas nebylo tolik, aby to ekosystemy nedokazali vstrebat (nedosahli tipping pointu, i kdyz lokalne nekde ano).

    Navic ten pristup 'zpatky na stromy' v sobe zahrnuje i nevedomi toho co se deje a neschopnost adekvatni reakce, tedy ztratu kontroly, coz samo o sobe uz vypovida o tom, ze to neni sustainable a je to vice o nahode / vnejsich vlivech.

    ...

    Me tohle prijde az zvraceny, ze lidi ve jmenu klimatu, aby zachranili lidstvo to zenou do takovych extremu jako navrat do praveku, kde prumerny vek doziti byl 25. Proc si nedokazou lidi dovodit impact svych myslenek a upinaji se jen na to jak by to bylo hezke?

    Stejny je to s odstranenim bohatstvi, tedy komunismem. Kdyz odebereme z rovnice bohate, nezbyde prostor na investice. Kdyz neni prostor na investice, je veskera prace mene efektivni. Tedy pro dosazeni stejneho vysledku (napr.
    preziti je potreba vyrazne vice prace a materialu - pro zjednoduseni napr. - otevrene ohniste, romanticky pravek a kamna - stredovek)

    Atd.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: to si netroufam rict - ja nerozumi ani te evropske kulture, ze ktere jsem vzesel

    Nevim, jestli se to da otocit. "Co" vlastne "otocit"? Prirozenost lidi? Kdo bude hybetelem a kdo tim, co se hybe? Nebo se "vytahnout za tkanicky"? Snazit se kontrolovat system, kteremu neuplne rozumim mi prijde asi tak efektivni, jako snazit se kontrolovat pohyb mravencu v mravenisti - zkousel jsem to jako malej kluk, nejde to:)

    Presvedcovat lidi k vymene letadel za vidle smysl samozrejme nema - jedno polske prislovi pravi "neuc prase zpivat, protoze akorat prase vynervujes a ty ztratis cas":)

    AI vypocita to, co do ni dame. AI alignment je asi vubec nejuzasnejsi problem/vyzva, jake kdy lidstvo celilo - aneb co napsat na šém?:)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: rozumim.

    nevím jestli ta "build" touha (pořád jít dál a pořád zkoušet a tvořit něco nového) je specifická evropská mutace, která se rozšířila po celém světě (protože čínská civilizace byla komplexní, ale zároveň stabilní a málo se rozvíjející 5000 let), anebo je to aspekt civilizace jako takové (číňani by k tomu taky došli, jen pomaleji).

    každopádně teď je otázka jak ten drive k tomu archetypu (EXPANZE!!!) pootočit tak, aby to bylo udržitelný. Připadá mi že apely typu "měli bychom místo lítání na eurovíkendy pěstovat permakulturní zahrádky" nikam nevedou.

    přála bych si abychom se s tím civilizačním drajvem dokázali nějak rozumně domluvit, že je i v jeho zájmu se fajně zkultivovat

    zatím nevidím jak. jestli to teda bude jak puberťák na pervitinu co musí nejdřív narazit do zdi, nebo jak

    doufám že AI něco vypočítá
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: tohle hodne razi i Masanobu Fukuoka ( https://library.uniteddiversity.coop/Permaculture/The_One_Straw_Revolution.pdf ), takovy prukopnik permakultury - tvrdi totiz, ze civilizace / kultura vede zpravidla ke vzdaleni od prirody a rozvoji nenasytnosti, ktera je vemkoncem neproduktivni, protoze cim dal vice energie pak clovek vydava na reseni problemu, do kterych se predchozim pokrokem dostal. Krasne to doklada na pestovani ryze, zeleniny, atp - jak orba, umela hnojiva / pesticidy atp, nakonec jen narusuji prirozenou rovnovahu a jsou vemkoncem pracnejsi a mene vynosna.

    Podobne ale na celoplanetarni urovni argumentuje i Clive Pointing v https://www.goodreads.com/book/show/90939.A_Green_History_of_the_World .
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: podle junga velká většina lidí je senzorická, chtějí obcovat s hmotou (jestli jsi to myslel jako obcovat vevnitř s myslí). Tak leda jim rozdat celotelni VR pokud se řekne že není vhodný aby využívali energie ekosystému a pod
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: za me je to o organizaci tech bio-energii, tzn. jakou stavbu z te vlastni bio energie stavi clovek (jak se sebeutvari) - kreativita muze byt v kreativnim vyuzivani te bioenergie (10 W z tech 100 W spotreby mozku poskytuje tu hlavni zabavu, takze levne!), muze to jit min do spotreby bio-energii jinych bytosti, ekosystemu, nebo neekosystemovych energii. pro ten hypercivilizacni smer je odpoved jasna - chceme vyuzivat vice energie, tzn. musime se nakonec oprostit od planety, abychom ji (my hypercivilizatori) neznicili svymi energeticko-materialovymi pozadavky, ktere jsou enormni.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: nějakej Příběh. Místo konzumace tvorba

    V tom ten e/acc build jde správným nebo minimálně zajímavým směrem i když to není green

    Ale paní z Guardian asi míří spíš k nějakýmu minimalismu, v čemž právě ten libidalni potenciál moc nevidím, v Severní Koreji je to nebaví, chce to něco akčnějšího zabavnejsiho
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: asi mysli "creativity and innovation as currently practiced"

    "concerted efforts to redefine our social norms and desires that are driving overconsumption" - libidinalni restrukturace
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E/acc vás nezajímalo, chápu, zde opačný pohled: inovace jsou základ problémů

    “Creativity and innovation are driving overconsumption. The system is driving us to suicide. It’s conquest, entitlement, misogyny, arrogance and it comes in a fetid package driving us to the abyss.”

    Paper na téma tackle demand imho like degrowth

    Předpokládám boje mezi builders a zabržďovači

    Human ‘behavioural crisis’ at root of climate breakdown, say scientists | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/jan/13/human-behavioural-crisis-at-root-of-climate-breakdown-say-scientists
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    J Pecho
    https://www.facebook.com/share/S7kP9o4HFBzGBECC/

    Berkeley Earth už zverejnila hodnotu priemernej ročnej teploty na Zemi za rok 2023 ---> +1,54 °C (!) ⚠️ v porovnaní s obdobím 1850-1900. James Hansen mal pravdu. Na základe súčasného trendu presiahneme natrvalo hodnotu +1,5 °C niekedy medzi rokmi 2025-2030. Teda oveľa skôr ako sme predpokladali. Môžeme si naozaj "gratulovat" ‼️‼️ [Zdroj: Berkeley Earth]

    FB-IMG-1705099391210
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam