• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Plus o tom, jak u vzniku moderni klimaticky vedy staly masivni investice vojenskyho prumyslu a studena valka

    Global Warming, Cold War, and the Evolution of Research Plans
    Spencer R. Weart
    Historical Studies in the Physical and Biological Sciences
    Vol. 27, No. 2 (1997), pp. 319-356 (38 pages)

    https://www.jstor.org/stable/27757782
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: plus jeste

    The development of the ‘greenhouse’ theory of global climate change from Victorian times
    F. B. Mudge

    https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.1477-8696.1997.tb06243.x
    TUHO
    TUHO --- ---
    Neco z historie klimaticky vedy:

    T. C. Chamberlin, Climate Change, and Cosmogony
    James R Fleming

    This paper examines the life and work of T. C. Chamberlin, a prominent glacial geologist who developed an interest in interdisciplinary earth science. His work on the geological agency of the atmosphere informed his understanding of climate change and other terrestrial phenomena and led him to propose a new theory of the formation of the Earth and the solar system.

    Chamberlin's graduate seminar at the University of Chicago in 1896 contained all the themes that informed his research programme over the next three decades. These included the carbon dioxide theory of climate change in its relationship to diastrophism and oceanic circulation, the role of water vapour feedbacks in the climate system, and the relationship between multiple glaciations, the climate system, and the formation of the planet.

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1355219800000150
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Leon Simons: "Aerosol Demasking and Global Heating" | The Great Simplification #105
    https://youtu.be/RPAnoSt6FnY?si=pquQhHPlCO-dCfgW
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: novy rockstrom

    The planetary commons: A new paradigm for safeguarding Earth-regulating systems in the Anthropocene
    TUHO
    TUHO --- ---
    The Anthropocene signifies the start of a no-analogue trajectory of the Earth system that is fundamentally different from the Holocene. This new trajectory is characterized by rising risks of triggering irreversible and unmanageable shifts in Earth system functioning. We urgently need a new global approach to safeguard critical Earth system regulating functions more effectively and comprehensively. The global commons framework is the closest example of an existing approach with the aim of governing biophysical systems on Earth upon which the world collectively depends. Derived during stable Holocene conditions, the global commons framework must now evolve in the light of new Anthropocene dynamics. This requires a fundamental shift from a focus only on governing shared resources beyond national jurisdiction, to one that secures critical functions of the Earth system irrespective of national boundaries. We propose a new framework—the planetary commons—which differs from the global commons framework by including not only globally shared geographic regions but also critical biophysical systems that regulate the resilience and state, and therefore livability, on Earth. The new planetary commons should articulate and create comprehensive stewardship obligations through Earth system governance aimed at restoring and strengthening planetary resilience and justice.


    https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2301531121
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS: Jako standartizace urcite mozna bude. Ale ty vibrace pochybuju. Ale neni to nutne. Ta energeticka bilance je ve prospech vetrniku (kdyz jsou umisteny na vhodnem miste) a produkce cementu bude behem 2 dekad carbon neutral tak jako tak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: tak zrovna tohle ale určitě standardizovat půjde. Lidi za 30 let třeba nebudou idioti, na rozdíl od našich vrstevníků...

    Co se týče životnosti, tak možná se na základě analýzy poškození první generace základů přijde s nějakými lepšími absorbéry vibrací, nebo něco. Betonové stavby mají běžně životnost 100 let, zejména něco takového jako základy, a podle mě by to mělo jít vychytat...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Nevim jestli bylo https://experience.arcgis.com/experience/5f6596de6c4445a58aec956532b9813d/page/The-European-overview/?data_id=dataSource_22-Income_change_farmers_4827-1%3A158%2CdataSource_21-Income_change_farmers_4827-2%3A158

    pekne zpracovane mapy vlivu GO na Evropu. Zajimave mi prijde, ze v pripade adaptace uvadeji net-pozitivni impakt na zemedelstvi ve stredni Evrope, ale bez adaptace naopak. Jako nejvetsi riziko se asi zdaji ty flash floods, zejmena v nizinach.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    z ulic do korporatnych kresiel, zaujimava forma boja, zrejme aj ucinnejsia :)

    Ropný gigant ExxonMobil žaluje akcionáře usilující o ochranu klimatu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ropny-gigant-exxonmobil-zaluje-akcionare-usilujici-o-ochranu-klimatu-40458077
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MLEKAR_STEIN: diky moc. Ted jsem trochu hledal a zda se, ze se to odstranovani aspon nekdy deje - budto to odstrani cele, anebo aspon do hloubky ~1m, aby se to dalo prekryt pudou: https://www.windfarmbop.com/second-life-the-destiny-of-turbine-foundations-after-decommissioning/ . Ve Francii se zda, ze je nejaky zakon, ze uz pri vystavbe musi stavitel zaplatit 50tis euro na budouci uvedeni mista do puvodniho stavu: https://www.kallistaenergy.com/en/renewable-energy/decommissioning-repowering/ .

    Zajimalo by me, zda je to tak v CR taky? Protoze jestlize to plati pro uhelky, melo by to platit i pro vrtule, ne?
    PETER_PAN: jak se resi ten stroboskopicky efekt v CR, nevis prosim? musi to v prislusnou dobu odstavovat?
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    ZAHRADKAR: A to si představ až na větrnikovy pole přijde tajfun a vichr tak silnej, že to uláme vrtule a odnese je to až k vám do obyváku.

    To až se všechno poklidí, bude z toho mit soused plot od zahrádky a o recyklaci bude postarany.

    :D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS: Ne. Zaklady na vetrniky maji 2 zasadni omezeni.

    1] Jednak pro konkretni danou vetrnou elektrarnu jsou konkretne presny zaklady! To treba vedlo k tomu jak kdyz CEZ stavel svoji prvni vetrnou elektrarnu ve Francii tak v prubehu projektu musel zmenit typ elektrarny a dodavatele. A vedlo to k tomu ze se cele betonove zaklady musely vyrubat a udelat tam nove.

    2] Betonove zaklady pro vetrniky zasadne trpi prenasenymi vibracemi (i u tech nejnovejsich a nejlepsich typu) a to postupne narusovani vede k tomu ze jejich zivotnost je cca 30 let, nebo malinko pres 30, ale ne tak aby to zvladlo 2 zivotnosti vetrniku.
    Vetrnik ma zivotnost dle aplikace 20-25 let s stim ze prodlouzit na 30 let je to mozne, ale ne vzdy hospodarne.

    Ale tyhle omezeni nevadi. Cela elektrarna se pri umisteni na vhodna mista energeticky zaplati za nizke jednotky let. Dalsi nizke jednotky let stoji energeticko/materiolovy offshore udrzby a likvidace. Tzn. vetrniky se urcite z tohodle pohledu vyplati.

    Jeji jediny a opravdu realny technicky problem je stroboskopicky efekt. A energeticky problem je to, ze proklamovana nizka cena elektriny je ucetni trik protoze nezahrnuje kompenzaci site pri nadbytku jeji produkci a hlavne akumulaci na dobu kdy je opravdu potreba. Tohle take neni v zasade problem, ale vsechny ty grafiky jak je jaderna elektrina 3x drazsi nez vetrna je nesmysl protoze porovnavame nesrovnatelne a navic bez korekce dotaci ktere tu cenu deformuji v obou pripadech.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    ZAHRADKAR: ad zaklady.větrniku.

    jsou tam zjednoduseně dvě funkce zakladů.
    první je intuitivní a to je, ze zaklady musí unest hmotnost větrniku.
    tomse.zajisti nalitim.něceho, co by se dalo nazvat základovym kvádrem. to ani nebude hluboko l, treba do deseti, patnácti metrů hloubky a teoreticky by stacilo treba deset krat deset metrů, ale v realu bude to mít vic, protoze je tam druhá funkce.

    druhá funkce je slozitější a mnohem náročnější na realizaci. jsou to kotvy, které mají udežet větrnik ve vzpřímené poloze když fouká. a tady je problém, protože kotvy jsou namáhané na tah. ty vedou někam hluboko do podloží, kde jsou buď pevné ukotvené ve skále, nebo se může.v hloubce udělat mikropilota a v ní to zakotvit nebo já nevim co ještě jineho. a teď prichazí sranda se silami, protože sloup namáhá sve zaklady momentem, takze tomu musim čelit také momentem, proto je zakladovy kvadřik podststně větší, nez by odpovidalo prostemu zatižení. plus kotvy musí udržet větrnik i v připadě silnych rázů.

    kotvy nelze odstranit vůbec. jsou hluboko.
    kvádr zakladů bude obsahovat spoustu železa, takze se bude blbě rozbíjet. reálné je, že to bude mít treba padesát nebo šedesát let životnost. a pak to tam zůstane.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    XCHAOS: Nevim, nejsem stavar - nekde jsem ale cetl, ze treba v nemecku ty vrtule meni i pred koncem zivotnosti ciste proto, ze jsou dnes efektivnejsi technologie. IMHO toto se bude dit i u fotovoltaiky. Nicmene nemyslim si, ze by duvod, proc se nestavi vrtule, by byla vysoka cena zakladu - to fakt ne. IMHO se nestavi kvuli byrokracii a odporu lidi.

    Kdyz jsme ale u toho betonu - zajimalo by me, jak to bude jednou s pripadnou likvidaci tech vertniku, resp. toho betonu? Dejme tomu, ze za 20-30 let bude nejaky revolucni prulom v energetice, dejme tomu napr fuze nebo extreme levne a ucinne FV panely. No a vetrniky prestanou byt rentabilni. Kdo odstrani ty betony? Nebo tam zustanou jako pamatka na minule casy, podobne jako opevneni v pohranici? Resi to nekdo? Nebo si jen podnikatele shrabnou dotace a zisky a lidem pak zustane beton v krajine?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZAHRADKAR: ale ty základy nejsou z peněz, ale z betonu. mohly by i výrazně převyšovat životnost samotného větrníku... třeba za 30 let ho někdo vymění a na stejné základy postaví pokročilejší typ (?)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    XCHAOS: neocekavaj, normalne se to proste odurocuje, neni to zadna magie ... gymplacka matika
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    DZODZO: muzes, ale znamena to investovat do bojleru, je treba menit instalace, budes pak mit mensi odber plynu a tim se ti muze zdrazit distribuce. Nerikam,ze to nejde. Tohle resil bracha a nevychazelo mu to s rozumnou navratnosti. FVE se skvele kombinuje s tuhymi palivy nebo tep.cerpadly.

    Sry, tohle asi patri jinam, klido me smazte.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LACIF: a životnost základů je jaká? nemohla by bejt třeba 100 let?

    to, jak všichni očekávaj náratnost a ziskovost jakékoliv investice pokud možno okamžitě, je samozřejmě v rozporu s jakoukoliv dlouhodobou vizí...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ZAHRADKAR: vodu si mozes predohrievat bojlerom aj ked mas plyn, je to lacnejsia forma uloziska ako baterky
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MLEKAR_STEIN: jasne, ne vsude se to potka. Jsou ale provozy, kde je to skvely fit. Napr. pila, maloobchodni prodejna, chladirny, atp. Proste kdekoliv, kde je velky odber hlavne behem dne. U rodinnych domu to nemusi byt zadne terno a je treba si promyslet, jestli tu elektrinu mam kde spotrebovat.Kdyz nekdo napriklad ohriva vodu a topi plynem a elektrinu ma jen na "sviceni", nejspis to nebude dobry fit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zack Labe: "The average global sea surface temperature over t…" - FediScience.org
    https://fediscience.org/@ZLabe/111794358544769483
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam