• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: myslím, že se to nakonec neudělá. ale úplně mi není jasný, proč je kontroverzní přihnojování oceánů železem. kdyby to fakt fungovalo, má to šanci na celkový zvětšení biomasy v oceánech, což by nakonec mohlo pomoct ledasčemu, i potravinové stabilitě...
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: YMLADRIS: YMLADRIS: To video jsem jeste nevidel, ale mrknu urcite brzy. Jinak ta debata kolem novy generace modelu srovnavanejch v ramci CMIP6 uz bezi nejakou dobu a registruju paniku tak nekdy od roku 2019, kdy jsem na tohle tema dokopaval Alarmaky prelozit clanek od Joelle Gergis

    Avšak předběžné odhady propočítané z nejnovějších globálních klimatických modelů (jež se používají v nové zprávě IPCC, která vyjde v roce 2021) jsou mnohem vyšší, než co ukazovaly dřívější modelové scénáře. Předběžné zprávy poukazují na fakt, že dvojnásobek CO2 v atmosféře nejspíše povede k oteplení o 2,8 až 5,8 °C, zatímco aspoň osm modelových scénářů, které byly vytvořeny ve vědeckých centrech na území Spojených států, Spojeného království, Kanady a Francie, hovoří o klimatické citlivosti až 5° C a více.

    Hrozivá pravda o změně klimatu – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/08/hroziva-pravda-o-zmene-klimatu/

    Je to dost znepokujici dodnes, nicmene tu vetsi citlivost na otepleni ukazuje jenom mensi cast modelu a je dost mozny, ze nejakej aspekt reality spatne popisujou. K tomu se kloni vetsi cast klimatologu, ktery sleduju, ktery tvrdej, ze ty "horky" modely nejsou dobry pri evaluaci na historickejch datech (viz treba tohle vlakno o Gavina Schmidta). Tak je dost dobra moznost, ze tam je spatne implementovany nejaky novy modelovany proces (nejvetsi "podezrelej" je modelovani mraku, ktery dodnes ma velky nejistoty, protoze ta komplexita jejich formovani je obrovska).

    https://x.com/ClimateOfGavin/status/1751566498731069735?s=20
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: myslí se, se aerosoly jsou fakt problematický nápad (viz video od kurzgesagtu "geoengineering") ale že se to stejně udělá, protože je to mnohem levnější než carbon capture nebo vypnout fosil.

    Paleontolog zas napíše že přece kyselé deště nikdo nechce, LOL

    --

    https://twitter.com/skdh/status/1741005047679328595
    Sabine

    When is it going to happen? Guessing at around the time warming creeps from 2.0 to 2.5 with 3.0 in sight which I suspect will happen much sooner than the IPCC projections might lead you to expect, probably before 2040.

    First thing to happen is that some country, most likely the USA will pull an emergency break by spraying aerosols in the atmosphere. Why the USA? Because they (a) are naturally in a location with more climate extremes than Europe and by 2.5 degrees of warming their economic losses will be painful, (b) they have the money and the infrastructure to make it happen, and (c) the whole world-leading and pioneering thing is totally in American character.
    KEB
    KEB --- ---
    MLEKAR_STEIN: tomu rozumím, akorát jsem měl za to, že to je tak nějak standard. Nicméně i my jsme museli opravovat střechu, ale u nás na paneláku stačilo asi jen, úplně do toho nevidím, krytina a nějaký věci kolem, co by se stejně muselo tak jako tak opravovat.

    Je možný, že paneláky jsou u logiky věci pevnější atd.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    KEB: mame olochou střechu.
    a pokud chces dat nějaky konstrukce na plochou strechu a příležitostně je chodit opravovat, tak ra plocha strecha to musi unést.
    musi tam být odolnějši tepelna izolace atd .
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: jinak taky je hustý, jak na začátku říká, že dostává palečky dolů jen za to, že o tom vůbec mluví... přitom některé vhledy od ní byly fakt pro mě docela zásadní (a i ona přiznává, že ten mechanismus dlouho chápala hrozně všeobecně a ne do detailů...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: tak nejen USA. Čína takhle dávno reguluje srážky a nikdo si netroufá nic moc říkat (přitom logicky, minimálně část těch srážek by spadla jinde a je to problém).

    Ale nevím, jak budeš přes aerosoly řešit, když ti roztajou ledovce, které zásobujou velké řeky, např. v Indii. Tam leda ty čínské metody, a ty to rozvrtaj ještě víc (zase jsou teorie, že lesy samy uvolňují chemikálie, které napomáhají vzniku srážek...)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: jsem ráda že Sabine prošla tvou kritičností, mi se taky líbí co dělá.

    Když jsem tu naposledy psala že nejen podle ní US bude ekonomické škody z rozvratu počasí řešit skrz aerosoly, byla jsem za idiota
    KEB
    KEB --- ---
    MLEKAR_STEIN: máte sedlovou nebo ne? Pořád nechápu proč pochozí, na domku to taky pochozí není.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    KEB: čtyři vchody po jedenacti jednotkách.
    je to nízké, okolo rostou stromy, takže na stěny by to nešlo. a strecha, no musela by byt částečně pochozí, tj předělat určitě skaldbu strechy.
    tp je proetě ranec peněz.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Je to ještě větší průšvih, než jsme si mysleli - aneb pesimističtější modely lépe odpovídají skutečně pozorovanému vývoji počasí (i krátkodobému)
    Docela dlouhé vysvětlování od Sabine Hossenfelder, jako obvykle výborné.
    I wasn't worried about climate change. Now I am.
    https://www.youtube.com/watch?v=4S9sDyooxf4
    KEB
    KEB --- ---
    MLEKAR_STEIN: kolik je to bytových jednotek? My máme 31 bytů a jedeme už 6 neděl, ty panely na stěně jsou vidět na kilometry daleko 👌
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Ptala jsem se před časem hollana z czechglobe a říkal že to je ten velký omyl že se k nám přesune středomoří (olivy atd). Že problém jsou ty výkyvy. Středomoří nikdy nemá -30 stupňů, což sem polární vortex občas foukne. Tehdy to viděl na dub španělský (zvládá sucho i mrazy), nevím zda lesníci vymysleli něco dalšího, někde jsem viděla spíš divnosti jako zerav, borovice
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Americké Centrum pro boj proti digitální nenávisti ve své studii zkoumalo videa na YouTube za posledních šest let. Zaměřilo se na vývoj, jakým prošlo popírání změny klimatu od roku 2018. Výzkumníci využili umělou inteligenci, pracovali se skoro stovkou informačních kanálů různého typu a prozkoumali přes 12 tisíc videí.

    zjistili, že počet dezinformačních tvrzení, která popírají, že se změna klimatu vůbec děje, prudce klesl. Ze 48 na 14 procent. Naopak se ztrojnásobil počet tvrzení, že řešení změny klimatu jako třeba solární a větrná energetika nebudou fungovat.

    Skokově se také zvýšil počet tvrzení, která zpochybňují práci vědců. Celkově tyto nové metody, které se snaží zpomalit modernizaci hospodářství nebo ochranu před suchem či znečištěním, už tvoří většinu dezinformačních tvrzení, naopak to prvoplánové popíračství se dostalo do menšiny.

    Dezinfovideí popírajících změnu klimatu výrazně ubylo | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/zmena-klimatu-klima-dezinformace-youtube-videa_2401261604_ako
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    ZAHRADKAR: jo dubovy semenacky sekam po stovkach sekackou, par vybranych jsem teda nechal rust:)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SCHWEPZ: Možná, že to někde bude fungovat - zejména tam, kde budou dostatečně kvalitní data a místní podmínky budou relativně homogenní (půda, voda, stín, atp). Asi to bude užitečné na nějaký prvotní výběr. Na mikro úrovni se ale obávám, že to tolik užitečné nebude, protože nebude vědět, kde máš na pozemku vodu, kde ne, kde je stín, kde řádí hryzci nebo srnky. Pokud jde o ovocné stromky, tak se mi nejvíce osvědčilo se prostě podívat kolem, čemu se teď daří a třeba to trochu přizpůsobit tomu, že se bude oteplovat. Někdy dokáží poradit ve školce, kterou odrůdu kam dát. Hodně napoví sama příroda - v lese se nám třeba teď spontánně začal vysemeňovat dub (jsou jich desítky!), nosí ho sem asi veverky z takového solitéra asi 500m vzdáleného, dříve tu byly duby ojediněle a prý se nevysemeňovali. NI - natural intelligence:)
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    HELLISH: Oskeruše je dobrá, když ji uchráníš od okusu v prvních letech života.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: Ai nám poradí, kde co sázet

    Umělá inteligence by mohla do budoucna nejen v Česku podpořit regionální rozvoj díky práci s prostorovými daty. Pracovat na tom budou experti z ČVUT.

    Tříletý evropský projekt za šest milionů eur, tedy zhruba 150 milionů korun, bude koordinovat fakulta informačních technologií.

    (...) Zatím se ale neví, kdy budou aplikace přístupné veřejnosti. Při jejich vývoji budou odborníci s ČVUT spolupracovat kromě samospráv také s komerčními firmami, takže je jen otázkou času, kdy se některá z nich rozhodne do nové technologie investovat.

    Umělá inteligence by mohla lidem radit pomocí dat | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/jake-stromy-zvladnou-lepe-vlny-veder-umela-inteligence-mohla-radit-pomoci_2401261049_ano
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    TUHO: Hele nevim, zjistim:)
    ZAHRADKAR: Vlastne mi ani tak nejde o urodu (ta by stejne byla nejak smysluplna za desitky let a to uz mi muze byt sumak:), ale o vysadbu neceho odolnyho, s cim nebude moc srani.
    Mam jizni svah a fakt mi da silenou praci a metry krychlovy vody na zalevani ty sazenice "standardnich" stromu a keru vubec nejak udrzet pri zivote...
    Celkem pekne mi tu jedou merunky a broskvone, ale to je zas sama monilioza a kaderavost (letos uz to nekompromisne sjedu chemkou), takze taky k vzteku:)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TUHO: uz asi pred asi 20 lety jsem jeden olivovnik videl rust v Nove Bystrici, to je tak 550mnm. Byl maly,prezival a neplodil.

    Kdyz jsem se na to ptal, bylo mi receno, ze to neni neobvykle, ze rust porostou, ale plodit u nas nebudou kvuli mrazum. I ty podle modelu budou cetne i nadale.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Not Invisible Anymore: Satellites reveal sources of atmospheric methane - SpaceNews
    https://spacenews.com/satellites-reveal-sources-of-atmospheric-methane/
    TUHO
    TUHO --- ---
    HELLISH: haha, a jakej olivovnik? o tom jsem z prdele premejslel taky, slysel jsem, ze jsou docela odolny odrudy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam