• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    DZODZO: to ti musi ale zustat ty technologie a know-how (pokud se bavime o kolapsu). jinak super, jestli to realizuji. zrovna nedavno jsem cetl v euro o dvou planovanejch fabrikach na zpracovani odpadu pomoci plazmy (produkce syngas), akorat ze jim to mistni vzdycky stoply, protoze se bojej smradu nebo zvyseny dopravy.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MATT: ak vyjde toto, tak budes mat snadno dostupny zdroj energie z komunalneho odpadu a plastov

    Revoluční technologie #ERVO od společnosti #LOGeco (Cze)
    https://www.youtube.com/watch?v=eq9OznsGRV0
    MATT
    MATT --- ---
    TUHO: to jsem si uz kolikrat rikal, jak lidi porad opakuji, ze komunismus nefungoval, tak kdy nam dojde, ze kapitalizmus nedokazal spravne ohodnotit budouci externality..
    TUHO
    TUHO --- ---
    The Price is Wrong: Why Capitalism Won't Save the Planet
    Why the market will never solve the Climate Crisis

    What if our understanding of capitalism and climate is back to front? What if the problem is not that transitioning to renewables is too expensive, but that saving the planet is not sufficiently profitable?
    This is Brett Christophers' claim. The global economy is moving too slowly toward sustainability because the return on green investment is too low.
    Today's consensus is that the key to curbing climate change is to produce green electricity and electrify everything possible. The main economic barrier in that project has seemingly been removed. But while prices of solar and wind power have tumbled, the golden era of renewables has yet to materialize.
    The problem is that investment is driven by profit, not price, and operating solar and wind farms remains a marginal business, dependent everywhere on the state's financial support.
    We cannot expect markets and the private sector to solve the climate crisis while the profits that are their lifeblood remain unappetizing. But there is an alternative to providing surrogate green profits through subsidies: to take energy out of the private sector's hands.
    An essential intervention, The Price Is Wrong is as politically far-reaching as it is factually illuminating.

    The Price is Wrong: Why Capitalism Won't Save the Planet | Verso Books
    https://www.versobooks.com/products/3069-the-price-is-wrong
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: takova kravina nikoho odborne vzdelanyho nenapadne, takze jedinou hrozbou jsou tvoje neodborny plky a ezo fraze.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: super

    Zde ještě k útoku na gigafactory Berlín - je jedno jak moc je environmentální, jednou je to musk takže Moloch, nutno zapálit

    [TOXICMAN @ Elon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI]
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PALEONTOLOG: pozor hlavně na kyselý deště
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MATT: dělaly se nějaký studie že abys měl smysluplnou univerzitu v dnešním slova smyslu, potřebuješ civilizační kapsu 200-300000 lidi. K tomu zachování vzdělanosti/poznání.

    Já si ten blbý scénář (AI se nestihne) představuju tak, že se rychle začnou opevňovat a uzavírat citadely v klimaticky/počasově stabilnějších místech po světě - a za hradbama po těch mass rapes vymřou na mor nebo co přijde z permafrostu

    To je ten lepší scénář dle kterého IMHO jedou miliardáři a proto jsou tak v klidu
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: nedostatek zakladnich potreb nas vrhne alespon mentalne do stredoveku. rozklad hodnot, feudismus a tak. nemuzu se ubranit pocitu, ze k mysticky transformacj lidstva nedojde a do sta let to pekne odsereme :)
    MATT
    MATT --- ---
    XCHAOS: Zrovna rust hladiny oceanu mi tak hroznej neprijde ;) Ja se obavam kolapsu ekosystemu, treba jako u nas odesly smrky, tak ze pujdou i dalsi druhy, pripadne tomu napomuzou nejaky patogeny ktery se rozsiri z teplejsich oblasti. Velky problem vidim v produkci potravin pro lidi (coz souvisi i s tim kolapsem ekosystemu, treba populace morskejch zivocichu se dost zmensuji).
    Otazkou je, jestli zustane dostatek lidi s dostatkem energie, aby zvladli udrzet vzdelanost a treba se i nejak posouvali dale. Pokud i to zkolabuje, tak bez snadno dostupnyho zdroje energie (ropa, uhli) civilizace uz asi planetu neopusti, mozna casem zacnou pretezovat skladky.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    New paradigm in soil science shows vast potential for carbon storage - 8.9ha
    https://8point9.com/new-paradigm-soil-science-shows-enormous-potential-for-soil-carbon-storage/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Bill McGuire is an academic, science writer and broadcaster. He is currently Professor of Geophysical & Climate Hazards at UCL. Bill was a member of the UK Government's Natural Hazards Working Group
    TUHO
    TUHO --- ---
    If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it. The reality is that, as far as we know, and in the natural course of events, our world has never — in its entire history — heated up as rapidly as it is doing now. Nor have greenhouse gas levels in the atmosphere ever seen such a precipitous hike.

    Think about that for a moment. We’re experiencing, in our lifetimes, a heating episode that is probably unique in the last 4.6 billion years.

    https://edition.cnn.com/2024/03/07/opinions/climate-scientist-scare-doom-anxiety-mcguire/index.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MATT: trochu #offtopic ... řešení Fermiho paradoxu může být tak prosté, že pokud se život vyvinul ve většině případů na planetách těžších, než Země (ve Sluneční soustavě si lze představit už třeba jen Jupiter), tak může jít o planety, na kterých je úniková rychlost tak vysoká, že je buď řádově těžší, nebo přímo fyzikálně nemožné tyto planety opustit (velikost potřebných raket roste exponenciálně a potřebné materiály neexistují). Velikost planet byla důležitá složka rovnice, na kterou Fermi nejen zapomněl, ale v době, kdy o tom přemýšlel, ani nebyly ještě známy rozměry exoplanet - zatímco dnes víme, že planet velikosti zhruba mezi Zemí a Neptunem je ve vesmíru spoustu, možná dokonce většina.

    Dalším souvisejícím problém jsou vodní světy - mají nejlepší předpoklady pro vzník života, a není důvod se domnívat, že nemůže být inteligentní (viz chobotnice), ale má nízké předpoklady pro vznik civilizace.

    GO může mít přiměřeně "runaway" podobu v horizontu dalších desítek generací (lze si představit tání Grónska a následně Antarktidy, ono se de-facto už děje, ale v tom druhém případě potrvá desítky generací). Sice to neznamená transformaci do planety typu Venuše, ale rozhodně růst hladiny oceánů a výrazné zmenšení obyvatelné rozlohy planety a zejména zatopení dnes obývaných oblastí. Je jasné, že země jako Nizozemí nebo různé ostrovy uprostřed oceánů to budou vnímat výrazně jinak, než vnitrozemské oblasti - ať už vnitrozemí USA, nebo třeba i lidi ve většině ČR. Růst hladiny oceánů je docela reálná hrozba, sice asi trochu brzdí ohřívání oceánů, které je hrozbou samo o sobě, ale

    Negativní zpětné vazby, a podle mě se už uplatňují, mohou spočívat v tom, že CO2 ppm dál poroste, i když nepůjde o fosilní uhlík jako dnes. Příkladem můžou být požáry tajgy v Sibiře a Kanadě: sice dochází k expanzi plochy lesa na sever, ale ten uhlík tam není uložen moc stabilně. Zkrátka může dojít ke zhoršení schopnosti biosféry uhlík absorbovat, a to právě třeba v důsledku nárůstu rozlohy pouští. Sice existují určité oblasti, které jsou dnes příliš chladné na to, aby se v nich dařilo životu, jenže současně kvůli tání ledovců roste riziko, že tyto oblasti, kde dnes vládne horská tundra, získají spíš charakter horských pouští, než aby se tam rozšířila vegetace. Třeba Alpy se takto mění, vegetace postupuje směrem vzhůru a plocha hor mezi údolími jsou stovky km2, jenže v důsledku rozmrzání nejvyšší vrcholů se taky spoust svahů sesune a nikde není jistota, že bude mít vegetace bez ledovců dost vody (i když třeba naše Krkonoše nebo Slovenské Tatry nejsou zrovna suché hory, takže zrovna v Evropě to asi nějak dopadne...)

    Samozřejmě, některé nové biotopy které vzniknou, mohou být atraktivní - například lesy na jihu Grónska. Rusko si od GO nakonec taky slibuje snazší obyvatelnost Arktidy, i když konkrétně tam se asi hodně projeví efekt růstu hladiny oceánu....
    TUHO
    TUHO --- ---
    Elon Musk was inspired to revolutionize the auto industry to help save the planet from climate change. This week, his rocket company, Space Exploration Technologies Corp., may have done more to fight climate change than all the Teslas on the road.

    Michael R. Bloomberg: SpaceX Launch Opens New Front In Climate Fight - Bloomberg
    https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2024-03-07/michael-r-bloomberg-methane-tracking-satellite-s-powerful-potential?srnd=prognosis&;embedded-checkout=true
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Sociologické večery 27.3 18:30 - 20:00
    Scénáře budoucího vývoje: role společenských hnacích sil v dosahování udržitelných budoucností
    Zuzana Harmáčková (CzechGlobe)

    Hollar, místnost č. 215, Smetanovo nábřeží 6, Praha 1, Smetanovo nábřeží 995/6, 110 00 Praha, Česko

    Plánování do budoucna je pro společnost klíčové, ale nevyhnutelně čelí nejistotám spojeným s budoucím vývojem. Nástrojem, který tuto situaci usnadňuje, jsou scénáře budoucího vývoje. Ty pomáhají rozšířit portfolio možných budoucností, které si jako společnost dokážeme kolektivně představit. Scénáře tak napomáhají ke komplexnějšímu uvažování o budoucích nejistotách a jejich hnacích silách, a tím i k robustnějšímu plánování. Tato prezentace se pokusí přiblížit zajímavosti aktuálního výzkumu sociálně-ekologických scénářů, s důrazem na roli společenských hnacích sil ve scénářích budoucího vývoje a cestách k udržitelnosti.

    Scénáře budoucího vývoje | 27. 3. | Zuzana Harmáčková
    https://www.facebook.com/events/3724763851173804/?ref=newsfeed
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    February was warmest on record globally, say scientists | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/mar/07/february-warmest-on-record-globally-copernicus-climate-change-service

    The data shows February was 1.77C warmer than the pre-industrial average for the month, from 1850 to 1900
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JIMIQ: ok
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: teorie temneho lesa? ;)

    imho lidi nejsou teenager na pervitinu, proste zivot obecne je takovej dravej, jen nedostal do ruky nastroje, jako vymysleli lidi.

    ale souhlasim, ze nebojujem o "konec zivota na zemi", spis jen konec civilizace.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    YMLADRIS: no tak jasne ze republikanka bude proti IRA coz jsou dotace ve velkem z dani, to by jinak nemusela bejt republikanka. Ale to neznamena ze by zrusila vsechna opatreni proti klimaticke zmene jako to chce udelat Muskuv kamos Trump

    A pokud by republikani meli obsazeny zbranovy komplex tak by asi vsemozne nebojovali proti 50 miliardam na zbrane pro Ukrajinu…

    Rozhodne se mi nelibi hazeni vsech republikanu do jednoho pytle s Trumpem kterej je republikan spis jen proto ze tam citil mocenske vakuum ktere chtel vyuzit pro sve potreby (a povedlo se mu to)

    Treba urad EPA zalozil Nixon a taky Arnold v Kalifornii byl hodne “zeleny”, oba republikani
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    How a Colombian City Cooled Dramatically in Just Three Years
    https://reasonstobecheerful.world/green-corridors-medellin-colombia-urban-heat/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam