TADEAS: Nikoho konkretniho jsem na mysli nemel. Dost toho na me skace z FB, od ruznejch hobby survivalistu, permakulturisty po klimaaktivisty. Prijde mi, ze kazdej (vcetne me) preferuje svuj obor a s temi ostatnimu uz jen tak sermuje. Pak vznika oblast, kde dochazi k mezioborovym prekryvum, ale kazda z obou stran pouziva jiny terminy a moc si nerozumi. Extrem jsou vsechny skoly zivota, ktery si pletou dojmy a pojmy. Naduhou stranu preferuji kombinaci s praxi, protoze cisty akademici jsou taky dost mimo.
Soubezne chapu, ze klimazmena je tak siroky obor, ze by si clovek mel dostudovat od zakladni fyziky a chemie, pres geologii, pedologii, meteorologii, ekologii, zemedelstvi az nekam k energetice, ekonomii, psychologii a sociologii. A to se omlouvam vsem, na ktery jsem urcite zapomel.
Ale proste pouzivani zakladnich a predem definovanych terminu mi prijde jako minimalni zaklad, ale mozna jsem jen zbytecne umanutej.
TADEAS: Jak to pises, tak to zni smysluplne. Bohuzel nedohlednu, jak je to v sirsich souvislostech. Pokud budu "kultivovat grassland", tak zas prijdu o plochy pro jinou produkci, ne? Jak jsou "kompostovy a houbovy extrakty" narocny na produkci, distribuci a aplikaci? atd...
TADEAS: By byla zajimava "what if" studie, co by se stalo kdyby vsichni lidi na planete spali, tak jak by meli... ;)) Mozna ze bychom se fakt divili.