• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    SHEFIK:
    o jeho podcenovani covidu toho moc nevim, nicmene to je zase cernobila zkratka :) zadny clovek nema ultimatni pravdu ve vsem, nebo patent na rozum.

    Tím jsem jen zmínil proč se mi to jméno vybavilo, to že má vaznost na uhelný a ropný průmysl a vznesl dosti pochybné tvrzení, které zní jak z knihy climate deniers jsou o dost větší red flags, zároveň s tím, že nemá ani akademickou vazbu, dle wiki je "science writer, journalist and businessman" (a libertarian, another red flag). Proč si raději neposlechnout antropology, klimatology, ekology, aj.?

    The Man Who Wants to Northern Rock the Planet

    Matt Ridley accused of lobbying UK government on behalf of coal industry

    Souhlasím s tím, že nějakého zjednodušení se člověk dopustit musí, pakliže pokrývá multidisciplinární tématiku a snaží se ji nějak shrnout, sám několik takových autorů sleduji a myslím, že je to potřeba, protože žádné téma a věda neexistuje ve vákuu.
    Za mě dost dobrá kniha, která zahrnuje všemožná témata a problémy:

    Reality Blind: Integrating the Systems Science Underpinning Our Collective Futurest
    Uvadis kolik lidi upozornilo na to, ze co2 dokaze atmosferu ohrat, ale to nikdo, ani ja v mych prispevcich nerozporuju. Zaroven se ti nepovedlo odpovedet ani na jednu z mych otazek :)
    Snažil jsem se odpovědět s myšlenkou, že se bavíme o rozmachu průmyslového zemědělství a věcí s ním spjatých a reagoval tím, že tyto témata a teorie započaly před ním.

    Otázky níže jsou velmi obecné, takže nevím z jakého úhlu a perspektivy vycházíe, ale pokusím se.
    Myslis, ze pokud bychom negenerovali prebytky, byli bychom si zmeny klimatu vedomi?
    V rámci generací si lidstvo změn všímat může, nicméně pokud půjdeme k morku kosti, tak přebytek nám obecně poskytl všechny možné příležitosti a možnosti. Ani jednou jsem v předešlé konverzaci nic proti tomu nenamítal, nebo netvrdil opak, takže netuším proč se na to vůbec ptáš. Nicméně když už tě to tak zajímá.
    Je také rozdíl mezi tím, obstarat potravu tak rychle/nenáročně, že má člověk čas navíc (zjednodušeně), nebo mít fosilní paliva, kde barel ropy je schopen nahradit 6 let fyzické práce jednoho člověka, která navrch nahodnocujeme pouze dle ceny extrakce/zpracování.

    Z jíného úhlu mohu také říct, že nebýt oněch přebytků (v podobě fosilní energie) tak by ona změna klimatu na steroidech vedena antropogenními emisemi neprobíhala, takže bych také mohl odpovědět "nebýt přebytků nebylo by co vnímat". Nicméně jsem názoru založeného na ekologických teoriích a poznáních (např. tzv. maximum power principle, ecological overshoot..), že by lidstvo klima v dlouhodobém meřítku tak či onak ovlivnilo, pokud by nedošlo k zásadním změnám v tom jak funguje (tzn. pokud by lidstvo pokračovalo tak dál, jen neobjevilo fosilní paliva), ale to už bych hodně teoretizoval.
    byli bychom ji schopni pokrocile merit?
    Hádám, že se odkazujeme na přebytek, zodpovězeno v otázce výše,
    byli bychom o ni schopni komunikovat na celoplanetarni urovni s takovym zasahem?
    Hádám, že se odkazujeme na přebytek, zodpovězeno v otázce výše.
    Zde jsem zmínil hlavně to, že komunikujeme přes 50 let, ale nevím kde je ten "zásah", nebo změna směru. Zároveň nemůžu říct, že je to chyba někoho konkrétního, jako společnost si nějak definujeme naše cíle, málokdo se dobrovolně vzdá jákehokoliv pohodlí a jsem názoru, že fungujeme jako superorganismus a nikdo přímo nekoordinuje onen směr.
    Byli bychom schopni ji predikovat?
    Hádám, že se odkazujeme na přebytek, zodpovězeno v otázce výše.
    K predikcím a modelacím, ale mohu dodat, že je to něco do čeho bychom měli investovat mnohem více.

    Co je tedy tvá téze, sdílený článek bylo o tom, že dojde k vrcholu produkce potravin, zmíněn byl hlavně klimatický chaos, ale k tomu jsem dodal i absolutní závislost na neobnovitelných zdrojích - od samotné techniky, po hnojiva a další. Úbytku půdy, vody, znečištění, viz odkazy níže.
    Ty jsi navrhl, že v záloze je GMO, u kterého jsem uznal, že může být jakousi náplastí na střelnou ránu, ale to samotné krvácení to nezastaví.
    S tím jak popisuješ (soudě, dle té knihy) to jak lidstvo funguje a historicky se vyvýjí takhle obrazně zcela souhlasit nemohu, ale musel by ses víc rozepsat.

    ...jez je zalozena na prebytcich, ktere dale umoznuji specializaci, jez dale umoznuje vyssi efektivitu, tedy vice prebytku. Tzn. to kritizovani rustu a prebytku je ve svem principu uplne spatne, protoze prebytky jsou to, co lidstvu umoznilo dlouhodobe prezit a ziskat evolucni vyhodu, at uz v podobe zasob, vedeckeho poznani, nebo i kulturni evoluce.
    Tady se shodneme v rámci specializace, surplusu. Samotná efektivita je také sporná (viz Jevonsův paradox), ale záleží v jakém případě se o ni bavíme, avšak upřesním termín "růst" (protože růst může být spirituální, intelektuální, sociální aj.) na "ekonomický růst", který je takřka 1:1 spojený se spotřebou surovin a dalších zdrojů. Při 3% ročního růstu můžeme očekávat zdvojení spotřeby surovin a energie za ~24 let (viz exponenciální růst). Přebytek jsem jako takový nekritizoval, nicméně přebytek může existovat v absenci ekonomického růstu. Co bych kritizovat mohl je "overconsumption".

    The Limits to Growth

    A Synopsis: Limits to Growth: The 30-Year Update

    Global Resources Outlook 2024

    Overshoot: The Ecological Basis of Revolutionary Change (kniha)

    The Sixth Extinction: An Unnatural History (kniha)

    Prosperity without Growth: Foundations for the Economy of Tomorrow (kniha)

    The decoupling delusion: rethinking growth and sustainability
    Ted sice dochazime k tomu, ze existuji v konkretnim case limity (energeticke, materialove), ale to neznamena, ze jsme doted delali vse spatne. Naopak, pokud bychom to tak nedelali, dost mozna by tu lidstvo nebylo (doba ledova, valky, neurody,...)
    Nevím kam přesně míříš s "doba ledova, valky, neurody" - války a konflikty tu byly a jsou (a počtem narůstají), neúrody tu byly a jsou (a momentálně i přes intenzivní zemědělství narůstají) - a dovolím si tvrdit, že na ještě více nestabilní planetě šance obou pouze narůstá, nemyslíš?

    Conflict Trends: A Global Overview, 1946–2022

    Uppsala Conflict Data Program

    Alert 2023! Report on conflicts, human rights and peacebuilding

    Projections constructed using an ensemble of 21 climate model simulations suggest that climate change could reduce global crop yields by 3–12% by mid-century and 11–25% by century's end.

    Neřekl jsem, že jsme vše dělali špatně (i když mnohé ano). Téma bylo o industrializaci zemědělství a že nám pomohla předejít (krátkodobě) problémy s dostatkem jídla, ale ona industrializace přinesla i mnoho negativních důsledků, včetně degradace půdy, ztráty biodiverzity a znečištění životního prostředí a dalšího jež jsem zmínil níže, a moje další téze byla, že GMO není univerzálním řešením a nemůže kompenzovat všechny ekologické problémy spojené se současným zemědělstvím. Energetické a materiálové limity jsou celkem zásadní, ve světě poháněném onou energií a postaveném na oněch materiálech, ještě k tomu v nastavení, kdy se jimi plýtvá jako dnes.

    World Scientists' Warning to Humanity: A Second Notice

    LIVING PLANET REPORT 2022

    Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services

    The State of the Birds Report 2022

    Planetary boundaries (9 boundaries assessed, 6 crossed)

    More losers than winners: investigating Anthropocene defaunation through the diversity of population trends

    FAO warns 90 per cent of Earth’s topsoil at risk by 2050

    A World Without Soil: The Past, Present, and Precarious Future of the Earth Beneath Our Feet

    pokud se budem zabejvat jen idealnim stavem a jeho statutem quo, pak si muzem rovnou usetrit spoustu casu, protoze nic takovyho jako vesmirny equilibrium neexistuje
    Souhlasím s tím, že ideální stav není dosažitelný, ale to neznamená, že bychom neměli brát v úvahu ekologické limity a hledat udržitelnější alternativy.
    Tvrdis, ze statisticky kvalita zivota neni lepsi, jenze se k tomu daj krasne sledovat parametry jako je prumerny vek doziti, novorozenecka mortalita atd. Pro me sou tyhle parametry baseline. Jestli mas nejake jine, lepsi, nasdilej.
    Z hlediska statistiky může být průměrný věk dožití a novorozenecká mortalita jedním z ukazatelů kvality života, ale není to jediné měřítko, nicméně k tomu:

    Snížená mortalita dětí do 5 let je skvělý úspěch, proti tomu nic neříkám, a celkově je zrovna zdravotnictví/sanitace/.. něco co nekritizuji.

    Dále k průměrnému věku, ten byl historicky dost zkreslen právě novorozeneckou mortalitou, průměry, které nezapočítavají děti odhalují, že se lidé běžně dožívali relativně vysokého věku. Následně, za jakých podmínek se dnes lidé dožívají vysokého věku? Nutnost 24/7 péče, na přístrojích,.. také proto vidíme debaty na téma eutanázie, a celkově jsme jako společnost posedlí tím neumřít, ale přijde mi, že se přehlíží kvalita života, kterou se snažíme dohánět materiálně, neúspěšně.

    Old age isn’t a modern phenomenon – many people lived long enough to grow old in the olden days, too

    Dalšími měřítky, které nemůžeme ignorovat je kvalita životního prostředí, sociální rovnost a celková udržitelnost společnosti. Opět dodám důraz na životní prostředí, vyměnit biosféru a relativně stabilní planetu za století prosperity nezní jako dobrý obchod. Lidí s nedostatkem jídla/vody též přibývá.

    2024 Social Progress Index

    The Lancet Countdown on health and climate change

    The State of Food Security and Nutrition in the World 2023

    Adaptation Gap Report 2023

    Global Risks Report 2024

    A Short History of Progress

    Jak jsem zmínil, na profilu mám řadu zdrojů. Mohu doporučit něco konkrétního máš-li konkrétní dotaz, ale bavíme se o několika tématech.
    Pokusil jsem se k popsaným tématům a tvrzením dodat nějaké zdroje.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: Jo, to je genialni .))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: osobne zacinam mit z kolegy takovy nejaky pocit :-) asi jsme meli doted jist korinky a meli jsme omezit svuj enviroment na tehdy zdanlive nekonecny planete na par claimu. pan kolega sem ocividne neprisel zodpovidat otazky..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PAN_SPRCHA: ja mam naprosto vazne kolegu, kterej se celej rok tesi na teplotu 35, jak bude jezdit na kole do prace..kdyby prisla v unoru, bude jedine rad. urcita cast lidi takhle fakt premejsli
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CHOSIE: o jeho podcenovani covidu toho moc nevim, nicmene to je zase cernobila zkratka :) zadny clovek nema ultimatni pravdu ve vsem, nebo patent na rozum.

    Ano, jeho knihy jsou v jistem slova smyslu oversimplifikace, pac shrnuji velmi komplexni a velmi rozsahla temata pro sirsi verejnost. Nic to nemeni na argumentech a poznani, na kterem stavi, pac on pracuje s mnoha vedci v oboru, a dela vpodstate nadstavbu, 'meta' knihu v ramci daneho topicu. Nicmene nutit nic nebudu, na tom diskuze nestoji.

    Uvadis kolik lidi upozornilo na to, ze co2 dokaze atmosferu ohrat, ale to nikdo, ani ja v mych prispevcich nerozporuju. Zaroven se ti nepovedlo odpovedet ani na jednu z mych otazek :)

    Zkusim tak aspon to poselstvi knizky zjednodusit - jde o tema evoluce prosperity (deskriptivni, historicka), jez je zalozena na prebytcich, ktere dale umoznuji specializaci, jez dale umoznuje vyssi efektivitu, tedy vice prebytku. Tzn. to kritizovani rustu a prebytku je ve svem principu uplne spatne, protoze prebytky jsou to, co lidstvu umoznilo dlouhodobe prezit a ziskat evolucni vyhodu, at uz v podobe zasob, vedeckeho poznani, nebo i kulturni evoluce.

    Ted sice dochazime k tomu, ze existuji v konkretnim case limity (energeticke, materialove), ale to neznamena, ze jsme doted delali vse spatne. Naopak, pokud bychom to tak nedelali, dost mozna by tu lidstvo nebylo (doba ledova, valky, neurody,...) .

    Tvrdis, ze statisticky kvalita zivota neni lepsi, jenze se k tomu daj krasne sledovat parametry jako je prumerny vek doziti, novorozenecka mortalita atd. Pro me sou tyhle parametry baseline. Jestli mas nejake jine, lepsi, nasdilej.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PALEONTOLOG:
    Jako ale:
    "Pokud jste se těšili na tropické teploty, budete si na ně ještě chvíli muset počkat."

    Dopr.... kdo se na začátku května těší na tropické teploty?
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    SHEFIK: Díky za doporučení, ale číst neplánuji, to jméno Matt Ridley mi bylo povědomé a vzpomněl jsem si, že jsem o autorovi slyšel v souvislosti s jeho podceňováním Covidu, a i jeho wiki stránka mi asi stačí, abych si udělal obrázek o jeho kredibilitě (spojení na uhelný průmysl, fracking, pochybné výroky ohledně klimatologie a vědy), i samotné shrnutí knihy zní jako obrovská over-simplifikace a neznalost mnoha biofyzických realit, což vysvětluje i autorova nevzdělanost a chybějící akademické pozadí.

    Nicméně jen abych zodpověděl tvoji otázku ohledně vědomí, r. 1856 E. N. Foote poprvé demonstrovala efekt oteplení pomocí vodní páry a CO2 a následně dodala "An atmosphere of that gas would give to our earth a high temperature...", dále tu byl John Tyndall, který tento efekt popsal ve větším detailu v roce 1859. Zásadní byl r. 1896 S. Arrhenius, který měl celkem dobrý odhad v rámci polovičního CO2 a dvojité hladiny, kde odhadl oteplení o 5-6C (což je něco v kartách i dnes viz J. Hansen a jeho poslední publikace).
    Jinak o tomto tématu komunikujeme celosvětově již přes 50 let a nezaznamenal jsem, že by se ať už koncentrace skleníkových plynů, nebo naše ostatní dopady a externality nějak zásadně změnily.

    Jak jsem psal, už bychom se tu hnali do off-topicu - souhlasím že v tomto formátu se k závěru nedostaneme a psát eseje tu nechci.
    Na profilu mám seznam pár knih, přednášek, dokumentů, autorů a vědců kdybys měl zájem o něco více založeného na vědě a akademice :)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    https://twitter.com/extremetemps/status/1787071447996698809
    Venezuela is now officially glacier-free
    The last remaining Humboldt Glacier is now static and reduced to an area of 2 hectares and was downgraded from glacier to ice field
    Next countries poised to remain without glaciers are Indonesia,Mexico & Slovenia


    PAN_SPRCHA: welcome to the 'new normal'
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PAN_SPRCHA: jo tak zmena retoriky vuci desti se asi nikdy nezmeni. i kdyz bude nejlepsi hydrologicka konstelace ever, metry snehu a pozvolny jarni tani, stejne to budou posrany povodne a debilni blato.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    Zase změna. Norská předpověď nevěstí pro Česko nic dobrého | TN.cz
    https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/553954-zadne-leto-jeste-nebude-misto-toho-hodne-deste-a-rano-jen-pet-stupnu

    Tvl, bude teplotně lehce nadnormální týden, dokonce by do toho sucha mohlo zapršet a prý že "nevěstí pro Česko nic dobrého"

    "Velmi chladno pak bude v druhé polovině týdne...." Podle předpovědi bude teplota kolem normálu, pro média už je to velmi chladno.


    Takhle nám média vytvoří pocit že v květnu je normálních třicet ve stínu a hlavně nepršet.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CHOSIE: ok. odkazu znovu na nize zminenou knizku, pac v kratkem prispevku se tezko prokazuje neco, co se referuje na 300+ strankach, nicmene aspon jednu otazku: myslis, ze pokud bychom negenerovali prebytky, byli bychom si zmeny klimatu vedomi? byli bychom ji schopni pokrocile merit? byli bychom o ni schopni komunikovat na celoplanetarni urovni s takovym zasahem? Byli bychom schopni ji predikovat?

    Negativa je samozrejme nutne zminit, ale v te same vete je take potreba zminit i pozitiva a bavit se v tom celem sedivem kontextu, ktery nas az sem zavedl, a ktery v sobe zahrnuje respekt k rozhodnutim udelanym lidstvem v minulosti.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    SHEFIK: Dovolím si nesouhlasit s "rustu celkovy kvality zivota", to tak statisticky bohužel není, krom pár míst, a opět na úkor čeho, jsme v samotném tématu, které se týká změny klimatu a celkového narušení planetárních systémů, 6 masové vymíraní apod., netvrdím, že nám fosilní paliva, nebo věda nepřinesla nic užitečného a rozhodně se najdou plusy i mínusy, na svět se snažím dívat 50 odstíny šedi ( :) ), ale myslím, že je z hlediska životního prostředí/ekologie a klimatologie ty negativa důležité zmínit. Nevím zda bych přirovnával k ekonomii, to je téma samo o sobě a už bych zacházel moc off-topic, nicméně je zde srovnatelnější obor - ekologie, odkud lze čerpat paralely :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CHOSIE: ten svet neni cernobilej. Ty o tom mluvis jako o odsunuti jednoho problemu a vytvoreni x dalsich, ale tak to uplne neni. Ten rozmach intenzivniho zemedelstvi umoznil nejenom predejit hladomoru, ale i navyseni populace pri rustu celkovy kvality zivota.

    Jasne, neni to idealni, prispelo to k tem dalsim problemum, ale pokud se budem zabejvat jen idealnim stavem a jeho statutem quo, pak si muzem rovnou usetrit spoustu casu, protoze nic takovyho jako vesmirny equilibrium neexistuje, nikdy neexistovalo a v ramci definice zivota ani nikdy existovat nebude.

    Je potreb t, veci spis posuzovat z pohledu nejakyho kontinualniho vyvoje/kulturni evoluce, ktera podobne jako v ekonomii kolem toho equilibria osciluje, nekdy k nemu konverguje a nekdy holt diverguje. Ale i to je proste prirozena soucast toho vyvoje/oscilace. Nejde to odsoudit jako jednotlivost, jako cernobilou vec. Je potreba to vnimat v celym kontextu a podle toho nastavovat nejake dalsi cile, mitigations, krok po kroku.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    SHEFIK: Také jsme v historii řadu hladomorů měli. To co nás před nimi v druhé polovině minulého století "zachránilo" byly právě syntetická hnojiva, industrializace a obrovský rozmach zemědělství.
    To vše na zádech fosilních paliv (momentálně v průměru potřebujeme cca 10 kCal fosilních paliv pro produkci 1 kCal potravin).
    Nemluvě o dalších následcích jako je destrukce úrodné půdy, zničení půdních ekosystémů (a ekosystémů celkově), znečištění půdy a vodních toků, ztráta 90%+ původních druhů, ztráta živin a minerálů, odcizení produkce jídla pro většinu populace.. a mohl bych pokračovat.
    Tento problém jsme zkrátka nevyřešili a ve výsledku ho udělali ještě mnohem horší, pouze jsme si půjčili čas se sakra vysokým úrokem.
    Celková nosná kapacita se díky těmto následkům pouze snižuje, a to jsem ještě ani nezmínil změnu klimatu a její následky na produkci.
    GMO nenahradí fosilní paliva, při nejlepším nám opět půjčí více času, plodiny, které lépe odolají výkyvům teplot, suchu, mokru, nemocem, ale stejně je v takovém měřítku a tímto stylem budeme muset obdělávat těžkou fosilní technikou a na zádech petrochemie.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CHOSIE: k tomuhle jen, ze ten food peak a hunger uz byl v historii predikovanej nejednou. Pak prisly hnojiva a byli jsme zas nejakou dobu safe. V zaloze je ted treba gmo... a ano, neresi to pricinu problemu

    Vice treba kniha Racionalni optimista od Matta Ridleyho. Muzu pripadne poslat foto dvojstranky
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Lab-grown meat is energy intensive – and up to 25 times worse for the climate than beef
    Meat production from animals uses a great deal of energy to produce, distribute, and refrigerate. Crops must be grown that erode soil and drain aquifers. Unfortunately, lab grown meat uses even more energy and also requires crops to extract nutrients to grow the meat as well as fossil fuel process heat, fossil produced electricity, fossil-based petrochemicals, buildings, lighting and more.
    https://energyskeptic.com/2024/lab-grown-meat-is-energy-intensive-and-up-to-25-times-worse-for-the-climate-than-beef/
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Eco-Collapse Hasn’t Happened Yet, But You Can See It Coming
    “Eco-collapse hasn’t happened but you can see it coming…
    “This year, a simulation using an updated version of The Limits to Growth model showed industrial production peaking just about now, while food production, too, could hit a peak soon. Like the 1972 original, this updated analysis foresees distinct declines on the other side of those peaks.”

    Eco-Collapse Hasn't Happened Yet, But You Can See It Coming - TomDispatch.com
    https://tomdispatch.com/eco-collapse-hasnt-happened-yet-but-you-can-see-it-coming/
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    The carbon dioxide removal gap
    First, although most countries have committed to net zero targets, they still provide little information on what role CDR will play in reaching them. Within the NDCs, ambiguities and a lack of transparency lead to wide ranging assessments of not only the land use §ux and implied removals, but also overall emissions levels. These problems are even more apparent with the long-term strategies, which lack any common reporting structure and where underlying scenarios are illustrative rather than formal commitments.

    Finally, a recurring concern in the literature is that including CDR in mitigation discussions may deter near-term emissions reductions 38. States, corporations or other interest groups seeking an excuse for doing very little may exploit the fact that CDR can compensate for emissions, overplaying the quantity of removals that may be achieved at some (later) point in time. Indeed, a variety of claims and discursive strategies beyond CDR are used to excuse or delay climate action, which may help political actors resolve the tension between powerful incumbent fossil interests and increasing domestic or international calls for
    climate action.

    An over-dependence on land-based removals brings risks for land
    availability, food production and ownership rights.

    Additionally, forest carbon is vulnerable to reversal and expectations that regional sinks can be preserved in the coming decades have been challenged, highlighting the importance of policies that promote sustainable management, prevent illegal removals, and limit the impact of natural disturbances

    Aneb cesta pod 2C by znamenala 19% pokles celkových emisí GHG do roku 2030 v porovnání s rokem 2020, CDR je pouhý techno-hopium sen který napomáhá k greenwash. klimatických/emisních scénářů.

    The carbon dioxide removal gap | Nature Climate Change
    https://www.nature.com/articles/s41558-024-01984-6

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Crumbling foundations: what the EU is doing to protect soil health
    https://meta.eeb.org/2024/04/04/crumbling-foundations-what-the-eu-is-doing-to-protect-soil-health/

    European Parliament vote places soil health on shaky ground
    https://eeb.org/european-parliament-vote-places-soil-health-on-shaky-ground/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    :))

    Fossil Fuel Companies Build Structures To Hide Methane Flaring From Satellites - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2024/05/03/fossil-fuel-companies-build-structures-to-hide-methane-flaring-from-satellites/

    According to a report in The Guardian, oil and gas equipment intended to cut methane emissions is preventing scientists from accurately detecting greenhouse gases and pollutants, a satellite image investigation has revealed. In the US, UK, Germany, and Norway, they have installed technology that could stop researchers from identifying methane, carbon dioxide emissions, and pollutants at industrial facilities that regularly employ flaring.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam