PULNOC: To že se téma klimatologie a ekologie dostaly do politky a nyní jsou součástí polarizované společnosti neznamená, že tím primárně jsou.
To, že by někdo ovládal svět je popravdě velmi optimistické, protože by to znamenalo, že má "ten" někdo v rukách kontrolu a tudíž teoreticky onu kontrolu může použít i pozitivně.
Jsem však spíše zastánce názoru, že jsme všichni součástí globálního "stroje" a je jedno, která část vypadne, něco ji nahradí a on celkově naše počínání není nijak unikátní pokud ho přirovnáme k jakémukoliv jinému živému organismu, který se snaží rozmnožit a spotřebovat co nejvíce dostupné energie, máme tuto možnost růst a expandovat a není co by nás v tom omezilo, alespoň prozatím.
Také máš tu možnost, jak někdo zmínil, namísto článků si přečíst články vědecké a další publikace a hlášení, ty mohou sice být značně složité na pochopení, ale také často mají nějaké obecné shrnutí, či shrnutí pro veřejnost. Primárně též odkazuji na IPCC, i když se jedná o politické a ne vědecké hlášení a určitě je na něm mnoho co kritizovat, ale upřímně hlavně z té strany kde podhodnocují nebo tzv. "water-down" některé výsledky, nemluvě o zapojení 3. stran (seznam je dostupný) a politiků, kteří finální verzi schvalují - proto také vzniklo
Scientist Rebellion. Samozřejmě se něco podobné dá říct o akademické sféře jako takové, vždy existuje nějaká zaujatost z hlediska toho kdo onu studii financuje, ale vzhledem k počtu publikací a lidí zapojených opravdu nelze mluvit o nějaké konspiraci.
Bohužel je realita taková, že se v mnoha ohledech holt věci zhoršují, něčemu přímo "pomáháme" něco jsou cykly, které jsou v pohybu a v pohybu zůstanou. Proto je také obecně více neradostných novinek z tohoto odvětví, i sama věda - tak primárně funguje - se v průběhu času zlepšuje nebo zpřesňuje poznání, občas také narazíme na "o 50 let dříve", nebo 10x za rok "1 za 1000 let" událostí. Z toho co pár let pozoruji a sleduji, jsme nyní ve fázi, kdy se ty změny začínají opravdu projevovat, ale určitě tomu pomáhá i to, jak se svět globálně spojil a lidé tráví mnoho více času online. Naleznou se také autoři, nebo média, která jak říkáš opravdu šírí strach - takové to "lidstvo za 5 let vymře" aj.
Nicméně chápu tvou myšlenku a souhlasím, že nechceme, aby lidé něco vzdali a nebyli pro-aktivní, z druhého hlediska alespoň já osobně jsem také dobře informován. Pakliže chci sebe a mé okolí nějak připravit, zvýšit odolnost, mitigovat rizika, tak je dobré sledovat aktuální informace ohledně toho, jak moc nebo málo se očekává.
LACIF: Toto je něco co mě leželo na mysli, zdejší komunita je převážně starší a mnoho lidí zde má malé děti, musím říct, že v takovém případě nevím jak bych reagoval - asi podobně jako další, kognitivní disonancí, nebo jinými psychickými obranými mechanismy. Pro mě je to rozhodně důvod proč dítě nemít - tedy nemít vlastní, adopce mi přijde stále jako fajn věc, práci s dětmi mám rád, jen bych si přišel opravdu divně, pokud bych vědomě přivedl nového člověka.
________
Ještě dodám, když se člověk o téma klimatologie, ekologie, společnosti,.. zajímá, tak prochází různými fázemi, je to myslím dost srovnatelné s konceptem "stages of grievance".
Tyto fáze nejsou zcela lineární a člověk se mezi nimi může pohybovat, ale alespoň na sobě jsem to tak rozhodně pocítil, snažím se už pár let být hlavně v tom že věci příjmám, to rozhodně neznamená nebýt aktivní, ba naopak, právě pokud se člověk naučí naši biofyzikální realitu přijmout, může začít racionálně jednat. K tomu bych se rád ještě dostal až budu odepisovat na SHEFIKovu zprávu - jen jsem teď celkem zaneprázdněn.
(nice, i toto funguje - width="x" height="y" - pro vkladani obrazku)