• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    "Dvě klimatické aktivistky ve věku přes 80 let v pátek kladivem a dlátem poškodily skleněnou vitrínu, v níž je v Britské knihovně v Londýně vystaven jeden ze čtyř originálů Magny Charty. Jeden z nejvýznamnějších dokumentů britské historie zůstal i díky zásahu bezpečnostní služby nepoškozen, menších škod doznala jen vitrína."

    Aktivistické osmdesátnice tloukly kladivem do vitríny Magny Charty - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/dve-klimaticke-aktivistky-poskodily-vitrinu-vystavena-magna-charta.A240510_161419_zahranicni_pitt
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Na Islandu mají největší vysavač CO2. Oxid z atmosféry zamíří do Coca-Coly a jiných nápojů – VTM.cz
    https://m.vtm.zive.cz/clanky/na-islandu-maji-nejvetsi-vysavac-co2-oxid-z-atmosfery-zamiri-do-coca-coly-a-jinych-napoju/sc-870-a-228047/

    Nová islandská čistička je schopná odstranit z ovzduší až 36 000 tun oxidu uhličitého ročně, což je bezmála čtyřikrát více, než nabízejí všechna dosavadní zařízení tohoto typu na světě dohromady. Dosavadní projekty DAC (Direct Air Capture; přímého zachytávání CO2 ze vzduchu) zachytávají ročně z atmosféry celkem pouze asi 10 000 tun CO2.

    Zatím je to pořád málo

    „Výstavba několika reálných zařízení v rychlém sledu za sebou dělá z firmy Climeworks největší společnost zabývající se odstraňováním uhlíku, jejímž jádrem je přímé zachytávání ze vzduchu,“ uvedl ve svém prohlášení hrdě Jan Wurzbacher.

    Na závěr musíme konstatovat, že Mammoth nebude největším závodem na odstraňování CO2 na světě dlouho. Ve srovnání s ostatními připravovanými projekty je vlastně relativně malý. Už příští rok má firma Occidental Petroleum otevřít v Texasu Stratos – zařízení, které bude schopné odstranit z atmosféry až 500 000 tun oxidu uhličitého ročně.


    Výše uváděná čísla mohou na první pohled vypadat jako obrovské objemy, ale ve skutečnosti jde stále jen o „plivnutí do moře“. Z dat organizace Global Carbon Project totiž vyplývá, že do atmosféry a oceánů bylo jen v roce 2023 vypuštěno těžko představitelných 36,8 miliardy tun oxidu uhličitého.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Bývalý americký prezident Donald Trump v dubnu řekl skupině představitelů ropného a plynárenského sektoru, že by měli darovat miliardu dolarů (kolem 23 miliard korun) na jeho kampaň, protože by to pro ně bylo výhodné. V případě znovuzvolení by zrušil environmentální regulace, které na sektor fosilních paliv dopadají. S odvoláním na informované zdroje o tom tento týden informoval deník The Washington Post (WP) a list The New York Times (NYT).

    Trump měl žádat ropný průmysl o miliardu dolarů na kampaň | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/trump-mel-zadat-ropny-prumysl-o-miliardu-dolaru-na-kampan-na-oplatku-slibil_2405101839_jar

    První z uvedených listů epizodu popisuje jako mimořádně přímý návrh v podání exprezidenta, který si opět zajistil nominaci Republikánské strany do listopadových voleb. V kampani se přitom netají odmítáním snah o odklon od fosilních paliv, který je podle části odborné veřejnosti nutný k odvrácení extrémních klimatických změn. Trump často mluví o tom, že chce „vrtat bejby, vrtat“.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: tak me slo o pointu, ze pokud ma obavy o budoucnost biologickych deti, tak u tech prisvojenych je emocni pouto totozny, ergo v tom neni rozdil z hlediska emoci. to jsem mel na mysli, kdyz jsem zminoval emoce, mel jsem za to, ze je to pochopitelny
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PALEONTOLOG: vlastne dieta suvisi s dalsimi emisiami, nebiologicke dieta uz existuje, tam prijimas emisie niekoho ineho
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    *obavám
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LACIF: zatím se enviromentální žal poklesu porodnosti nepřipisuje, tedy ne v čr. a když už jednou děti splodíš, tak se jich tak snadno zbavit nejde, tudíž musíš tu brázdu šlapat tak či onak.
    CHOSIE: můžeš mi nějak lidsky vysvětlit, jakej rozdíl je v emočním poutu na biologický a nebiologický dítě ve vztahu k enviromentálnímu žalu a obav o budoucnost (společnosti/lidstva)? resp. jak s rozhodnutím vychovávat nebiologický dítě souvisí změna klimatu?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1715283811234
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PULNOC: To že se téma klimatologie a ekologie dostaly do politky a nyní jsou součástí polarizované společnosti neznamená, že tím primárně jsou.
    To, že by někdo ovládal svět je popravdě velmi optimistické, protože by to znamenalo, že má "ten" někdo v rukách kontrolu a tudíž teoreticky onu kontrolu může použít i pozitivně.
    Jsem však spíše zastánce názoru, že jsme všichni součástí globálního "stroje" a je jedno, která část vypadne, něco ji nahradí a on celkově naše počínání není nijak unikátní pokud ho přirovnáme k jakémukoliv jinému živému organismu, který se snaží rozmnožit a spotřebovat co nejvíce dostupné energie, máme tuto možnost růst a expandovat a není co by nás v tom omezilo, alespoň prozatím.

    Také máš tu možnost, jak někdo zmínil, namísto článků si přečíst články vědecké a další publikace a hlášení, ty mohou sice být značně složité na pochopení, ale také často mají nějaké obecné shrnutí, či shrnutí pro veřejnost. Primárně též odkazuji na IPCC, i když se jedná o politické a ne vědecké hlášení a určitě je na něm mnoho co kritizovat, ale upřímně hlavně z té strany kde podhodnocují nebo tzv. "water-down" některé výsledky, nemluvě o zapojení 3. stran (seznam je dostupný) a politiků, kteří finální verzi schvalují - proto také vzniklo Scientist Rebellion. Samozřejmě se něco podobné dá říct o akademické sféře jako takové, vždy existuje nějaká zaujatost z hlediska toho kdo onu studii financuje, ale vzhledem k počtu publikací a lidí zapojených opravdu nelze mluvit o nějaké konspiraci.

    Bohužel je realita taková, že se v mnoha ohledech holt věci zhoršují, něčemu přímo "pomáháme" něco jsou cykly, které jsou v pohybu a v pohybu zůstanou. Proto je také obecně více neradostných novinek z tohoto odvětví, i sama věda - tak primárně funguje - se v průběhu času zlepšuje nebo zpřesňuje poznání, občas také narazíme na "o 50 let dříve", nebo 10x za rok "1 za 1000 let" událostí. Z toho co pár let pozoruji a sleduji, jsme nyní ve fázi, kdy se ty změny začínají opravdu projevovat, ale určitě tomu pomáhá i to, jak se svět globálně spojil a lidé tráví mnoho více času online. Naleznou se také autoři, nebo média, která jak říkáš opravdu šírí strach - takové to "lidstvo za 5 let vymře" aj.

    Nicméně chápu tvou myšlenku a souhlasím, že nechceme, aby lidé něco vzdali a nebyli pro-aktivní, z druhého hlediska alespoň já osobně jsem také dobře informován. Pakliže chci sebe a mé okolí nějak připravit, zvýšit odolnost, mitigovat rizika, tak je dobré sledovat aktuální informace ohledně toho, jak moc nebo málo se očekává.

    LACIF: Toto je něco co mě leželo na mysli, zdejší komunita je převážně starší a mnoho lidí zde má malé děti, musím říct, že v takovém případě nevím jak bych reagoval - asi podobně jako další, kognitivní disonancí, nebo jinými psychickými obranými mechanismy. Pro mě je to rozhodně důvod proč dítě nemít - tedy nemít vlastní, adopce mi přijde stále jako fajn věc, práci s dětmi mám rád, jen bych si přišel opravdu divně, pokud bych vědomě přivedl nového člověka.

    ________

    Ještě dodám, když se člověk o téma klimatologie, ekologie, společnosti,.. zajímá, tak prochází různými fázemi, je to myslím dost srovnatelné s konceptem "stages of grievance".
    Tyto fáze nejsou zcela lineární a člověk se mezi nimi může pohybovat, ale alespoň na sobě jsem to tak rozhodně pocítil, snažím se už pár let být hlavně v tom že věci příjmám, to rozhodně neznamená nebýt aktivní, ba naopak, právě pokud se člověk naučí naši biofyzikální realitu přijmout, může začít racionálně jednat. K tomu bych se rád ještě dostal až budu odepisovat na SHEFIKovu zprávu - jen jsem teď celkem zaneprázdněn.

    (nice, i toto funguje - width="x" height="y" - pro vkladani obrazku)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PULNOC: guardian je sice lavicove medium co sa beznych clankov tyka, ale ohladne informovani o klime je to podla mna stale dobry zdroj, nicmene pokial ti to prekaza, tak skus https://www.carbonbrief.org/ sledujem ich aj na twitru, sice to dost spamuje, ale je tam kopa dobrych rozborov
    LACIF
    LACIF --- ---
    Tak při čtení toho tady
    musí bejt psychicky trosku “rozlodanej” minimálně kazdej, kdo má maly deti…
    Nás se to nejvetsi psycho (snad) netýká…
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PULNOC: z mého pohledu se to (média) zvrtlo když lidi z univerzit pozapojovali internet zadarmo pro všechny. Z médií se tak stal podivný útvar soutěžící o pozornost lidí kvůli reklamám. ML algo pak zjistily že nejvíc přitahuje hejt a strach. Část médií jede hejt (třeba ty woke média), část ten šok/strach

    Je to prostě nová situace. Když Gutenberg vynalezl knihtisk, vedlo to na sto let náboženských válek (každý si náhle mohl tisknout svoje pravdy). Pak se nalezla nová rovnováha. V našem případě si myslím že to bude AI, nějaký evidence-based sběr fakt, tvorba modelů, vycucy relevantních info pro tebe

    Zklamaní že věda, politika, veřejná správa, .. nefungují tak jak nám říkali ve škole. Jako jo, no. Pokud nezačne třetí světová s jadernými zbraněmi, tak furt dobrý (racionální)

    Ohledně klimatu - za mě je situace otevřená. Nevíš. Modely se vybiji. Ptačí chřipka má úmrtnost 50-100 procent :)
    Souhlasím že mít po ruce cajk sebevražednou metodu se vždy hodí, ale ještě tam nejsme

    V minulosti taky byly brutální poklesy populace a lidi to dali. Záleží s čím se identifikuješ, jestli s tou Půlnocí jako jedincem, nebo v čem vůbec vidíš smysl se tady o něco snažit...
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PALEONTOLOG: ty jsi ale tak neprijemny clovek. kdepak se v tobe bere ten hnev, jizlivost, sikanerstvi? a hlavne - to se ti libi, tahle persona? ja nevim, proti gustu zaden disputat, ale...🤷🏻‍♀️
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PULNOC: vědečtí pracovníci jsou lidi a ne nějací superhrdinové. Nejdřív musí zaplatit hypotéku, nákup, složenky a pak můžou řešit prospěch lidstva.

    Ale jinak jsi prostě příliš naivní optimista. Prý že "kdokoliv tento svet ovlada nebo se o to snazi". :))))

    Jako po tom co jsem absolvoval nějaký čas u vládních struktur, v Bruselu atd. , považuju každého kdo má pocit že ten bordel na kolečkách někdo řídí za bezbřehého optimistu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PULNOC: do role konspiračního blázna ses pasovala sama tím, co napříč tímhle serverem trousíš. problémy s pychikou ti nyx nevyřeší, musíš se objednat někam jinam
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PALEONTOLOG: Jo. "Overene pravdy".

    Jako ja te chapu. Pred tremi lety jsem si normalne myslela, ze tak nejak globalne spolecnost vi, co dela. Ze vedecti pracovnici vesmes opravdu maji zajem na tom, vynalezat veci, ktere budou ke prospechu lidstva.

    Zit v tom svete bylo mnohem, mnohem jednodussi. A kdyz se tato iluze rozpadla, byl to hodne zahul pro psychiku. Ztrata jistot zpravidla boli.

    A taky trosku moc projikujes, pasoval sis mne do role nejake prastene konspiracni...neco. Protoze komplexita, to je taky neco, co nas stavi pred ruzne vyzvy. Je mnohem jednodussi, kdyz je vsechno hezky rozdeleno do patricnych supliku.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PULNOC: doba postfaktická se ale vyznačuje tím, že lidi jako ty vydávají ověřená pravdy za fikce, ne obráceně :D
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    SHEFIK: No mne to normalni neprijde. Je to jakysi "new normal", ktery jsme bohuzel uz asi jako spolecnost akceptovali - ne ze bychom dostali na vybranou.

    Media by mela informovat. Faktualne. Pro masaz verejne minky existovaly vyhranene typy clanku, jako nejake "letter from the editor", fejetony, a ruzne jine "opinion piece", ktere vzdy byly podlozeny patricnym disclaimer.

    Dneska uz tady mame post-informacni dobu a to neni dobre. Ja osobne neverim nicemu, co si v mediich prectu, a proto je moc nekonzumuji. Jenze tohle mne nenaplnuje radosti. Mam tento svet rada, chci vedet, co se kde deje, je to dulezite - ovsem nemozne. Protoze media dnes neinformuji, ale "vytvareji verejnou minku", coz je prachsprosta propaganda. Goebells by byl nadsen.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PULNOC: to je ale naprosto normalni, ze media se snazi ovlivnovat tim, nebo druhym smerem. Media reprezentuji nejaky vysek spolecnosti (ctenari, kteri plati, nebo konzumuji rekalmu) a proto pro ne dana media vytvareji clanky. Zaroven tim pusobi na politickou reprezentaci (jednotlivcum se to dela vyrazne hure). Cela lidska spolecnost vzdy byla a bude o ovlivnovani druhych, neni to nic spatneho.

    To ze vychazeji horsi prognozy se zaroven muze (a nemusi) opirat o fakta. Uz je na kazdem z nas, jak moc si to dohleda a overi z duveryhodnych zdroju (napr. pravidelne zlravy IPCC, IEA, atd). Osobne verim tomu, ze budoucnost mych deti nebude tak ruzova jak muj zivot, ale s kolosem spolecnosti se v kratkodobem horizontu velmi tezko hybe. Coz neznamena, ze by to mel kazdy ihned vzdat, protoze pak je jiste, ze dojde spis k tomu horsimu. Tou nejlepsi akci je, pridat ruku k dilu. Nemusi ani jit o nic zasadniho, dulezity je zacit. Pokud to tak udela kazdy, neceho vyznamnyho jako spolecnost dosahneme.

    Musi te to samozrejme i naplnovat, jinak to dlouhodobe nejde zvladat. Souvisi to s tim strachem jak rikas, pokud lidi budou delat veci, ve kterych vidi smysl, je vyrazne vetsi pravdepodobnost naplneni potencialu a dosazeni lepsich vysledku... a tim padem i mensim uzkostem z toho, co se kde pise nebo rika
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PALEONTOLOG: Jasne. Kdo neni s nami, je proti nam. Bud jsi woke nebo MAGA dezolat. Izrael nebo Palestina. Losna nebo Maznak.

    Rozdelovani spolecnosti, ktere dnes dosahuje urovne takoveho exponencionalniho tristeni, kdy se kazdy po aplikaci tech Y rozdvojek octne ve velmi malem echo chamber, je taky fantasticky zpusob, jak drzet obcanskou spolecnost ve stavu, kdy skomira a preziva, nez aby zila. Protoze zivotaschopny organismus je proste silnejsi nepritel, to je jasny.

    V dharme existuje koncept "middle way". Je prekvapive aplikovatelny nejenom na spiritualni zalezitosti.

    Snad sis to minuskovani uzil a vytvoril sis na mne hezky naslaply nazor. Je to fajn pocit, myslet si, ze ty vis, jak se veci maji, ze? Je to neco, ceho se muzes chytit, a ty zatracene potrebujes neceho se chytit, protoze jinak bys mel pocit, ze v tom plaves, a citil by ses na psychiatra. Takze se drzis ideologie, a jakz-takz to davas. Zatim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam