PAN_SPRCHA: Zároveň je ta skupina lidí popírající realitu hlučnější, ale rozhodně jich není málo. A nedivil bych se, kdyby se našli tací, kteří sice třeba vykročí správnou nohou, ale kvůli různým mentálním prekážkám skončí raději u toho pohodlného "nic se neděje" / "něco se děje, mi za to nemůžeme"
Připomnělo mi to, jak dnes otec z ničeho nic začal vyprávět o erupci Sv. Heleny a jak při ni bylo vypuštěno více CO2 než kdy lidstvo vyplodilo. No, 1 věta v googlu a 10 Mt je mnohem méně než 20 Gt (za jeden rok, v roce 1980), nicméně na to nereagoval a poté si jel dál tézi o konsensusu, o tom jak je CO2 vlastně dobré, jak nemůžeme nic vědět - ale zároveň to co ví on víme.. no protiřečba se neřešila.
Ne, že by to byla novinka, téma jsme již v minulosti nakousli, a také jsem od té doby nikdy neměl tendenci o něm mluvit a vyhýbal se mu, protože je mi jasné, že k nějakému společnému závěru nedojdeme - a to jsem schopen přiznat hodně nejistoty a neúplnosti klimatologie.
Tenkrát mě to zarazilo, protože jinak chápe fyziku a nemá v hlavě prázdno, ale nevím zda je to stáří, nebo fakt, že 6 z 8 záložek v prohlížeči jsou dezinfo weby (neviditelnypes, d-fens..), bohužel tento směr následoval i co se týče Covidu, nebo situace na Ukrajině.
____
Ještě jsem jinak zjistil, že web SkepticalScience má část argumentů přeloženou do češtiny.
Translations of Global Warming Skeptic Argumentshttps://skepticalscience.com/translation.php?lang=1