• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Mozna te spatne chapu, ale tak imho tam dlouho jsme. Napriklad viz RCP a pozdeji SSP scenare IPCC.

    Shared Socioeconomic Pathways - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Shared_Socioeconomic_Pathways

    Plus IPCC ma k tomu nekolik 2 tisice stran dlouhou zpravu, to mi prijde celkem dost

    Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change
    The Working Group III report provides an updated global assessment of climate change mitigation progress and pledges, and examines the sources of global emissions. It explains developments in emission reduction and mitigation efforts, assessing the impact of national climate pledges in relation to long-term emissions goals.

    https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg3/downloads/report/IPCC_AR6_WGIII_FullReport.pdf
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Aha, jasne po tom chapu.
    Me by treba zajimalo porovnani Inflastion reduction act, ktery vedlo celkem k solidnimu nakopnuti US ekonomiky vs european green deal, kde vidime spis takovy placani se na miste.
    Rada lidi rika, ze zatimco US mobilizujou zdroje, tak my se tady placame v restrikcich a regulacich. Ten problem je tak komplexni, ze na to asi nebude jednoducha odpoved, nicmene by me zajimalo, jeslti na tema uz neexisutje nejaka literatura.

    No tak si tady rovnou odlozim rychly googlefu

    Inflation Reduction Act vs. Green Deal: Transatlantic Divergences on the Energy Transition
    https://www.cepweb.org/inflation-reduction-act-vs-green-deal-transatlantic-divergences-on-the-energy-transition/

    EU Green Deal vs. US Inflation Reduction Act
    https://kpmg.com/ch/en/insights/esg-sustainability/eu-green-deal-vs-us-inflation-reduction-act.html
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: to mi prijde jako neco jinyho. Inzenyr, nebo treba evidence-based doktor ti muze nastinit lecebne plany a ty se nakonec treba rozhodnes jestli ozarovani, nebo chemo, nebo operace, nebo paliativne nic. Protoze mas nejaky values a neceho se treba vic nebo min bojis a neco vic nebo min chces. Ok. To bych brala.

    Ale tam nejsme. Nejsou zadne evidence-based modely co by co stalo, co by se jak udelalo a porovnal bys co teda chces. Jsou spis jen vykriky JUST STOP, a boje mezi drziteli tech energetickych toku (jako ze CEZ versus Kretinsky atd), do toho dezinfo atd.

    No to je jedno, uz se o tom bavime pet let :)

    Jsem rada ze jsi rad ze existuje MMT :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: Co je na tom presne noveho ve srovnani s obecnou ekonomii... jen ta konkretni aplikacni metoda, jak ty penize efektivne tvorit a smerovat?

    Z toho co popisujes mi to prijde jako porad subset te obecne ekonomie, ktera deskriptivne popisuje chovani 'trhu / hracu na trhu'.

    Co se tyka inteligentniho smerovani kapitalu, nekolikrat jsem tu o tom mluvil [SHEFIK @ Klimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it]
    ,
    [SHEFIK @ Klimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it] a v dalsich.

    Co se tyka toho odkud brat penize, taky jsem tu v minulosti linkoval celkovy objem penez v globalnich fondech, ktery vyrazne presahuje to, co potrebujeme na zachranu klimatu. Penize nikdy nebyly problem.

    Muzeme tomu konkretnimu exekucnimu ekonomickemu planu dat treba fancy nalepku MMT, ale nic to na zakladech (obecne) ekonomie nemeni. Ty jsou z meho pohledu stale solidni a vzdy byly.

    Kazdopadne jsem rad, ze se po letech nase nahledy na reseni potkavaji a ekonomie (vcetne penez) uz neni zla, nesmyslna a podradna veda :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: tak kdyz si chces dat FV na barak a koupit si Teslu, par let nemuzes jet na dovolenou. Takove uskrovneni mam na mysli.

    ale o to nejde. jde mi o to, ze my si tady muzeme rikat jestli to ze CR ma 43 % GPD narodni dluh je spatne nebo dobre. Ale je to LLM, orientujeme se podle nejakych pocitu... jako killing time nebo volebni kampan dobry, ale me to neuspokojuje. Chtela bych neco vic vedeckeho.
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Jinak ja nemam pocit, ze data nejsou. Dat je tolik, ze je muzem prehazovat vidlema. Problem je spis prehlceni datama za me.
    Ve skutecnosti mame problem s tim, ze existuje mnoho variant moznych budoucnosti a obtizne se rozhodujeme, kterou chceme. Presne bys chtela nejakeho "inzenyra", ktery nezaujate narysuje jedinou spravnou cestu.
    No a vona takova neexistuje. Je mnoho cest, kde ma kazda nejaky vyhody a nejaky nevyhody, cely je to zahaleny nejakym mnozstvim nejistot, ktery musime zvazovat.
    No a to je prostredi, ve kterym se dari udrzovat status quo, protoze se daj ty nejistoty prefukovat a budovat pocit, ze "data nejsou".
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Problem je, ze ve fosilni ekonomice neni setreni reseni. Potrebujeme dostat emise na 0. Zadny setreni te ve fosilni ekonomice nedostane na to, ze budes mit nulovy potreby.
    TUHO
    TUHO --- ---
    MINER: plus dalsi vec je, ktera podle MMT hraje zasadni roli, jestli je ten dluh verejnej (v mene, ktery stat tvori), soukromej (ktery tvori banky) nebo mezinarodni (ktery dluzis v cizi mene).
    Problem UK byl imho v tom, ze dost dluzili US.
    Ale teda popravde vidim tam jenom dost povrchne do tohodle tematu...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pro mě je to příklad toho LLM uvažování. někdo má fajn zkušenost s šetřením, tak vidí řešení v tom se uskrovnit. někdo má dobrou zkušenost s tištěním peněz, tak ...

    já bych si přála nějaký fakt inženýrský, podložený model, který by nehalucinoval pocity, ale odvodil nějaké řešení fakt z objektivních dat. asi to nejde udělat, protože data nejsou, anebo to možná jde udělat, ale není zájem (většina lidí je navyklá na to LLM řešení problémů). třeba to vykoumá AI (až nebude pouze jazykovým modelem, ale inženýrským strojem)
    TUHO
    TUHO --- ---
    MINER: Ad prvni bod: jasne, ale to je v zasade problem reverzibilni sebeomezeni, ktery je plodem popularity jedny specificky ekonomicky teorie. Neni to objektivni nezmenitlenej faktor...

    Ad ta valecna ekonomika: jasne, ale na druhou stranu se UK ubranila. Druha varianta byla, ze by se tam dneska mluvilo nemecky.
    A ten dokuemnt je dost US centrickej, kde to funguje lip - prave US svoji ekonomiku zmenilo behem par let na valecnou, ktera byla cela tahnuta verejnym dluhem. Podle mainstream teorie by to melo vest ke zhrouceni ekonomiky a - "zadluzili jsme deti, ktery uz nase dluhy nikdy nesplati".
    Realita? Po pocatecnim transformacni fazi prechodu ekonomiky zpet na mirovou jsme videli povalecnej boom, "zlaty leta kapitalismu", bezprecedentni rust bohatstvi, neuveritelnej narust stredni tridy etc

    MINER
    MINER --- ---
    TUHO: Aha, já beru politická rozhodnutí jako součást problému peněz: pokud nedokážeme prosadit vhodnou alokaci peněz, tak to beru jako, že peníze nemáme.

    Jinak ± souhlasím s výjimkou té válečné ekonomiky. Ekonomika Evropy (na rozdíl od USA) dostala válkou strašně na prdel. Např. Británie díky tomu ztratila status světové mocnosti, byť se ‚ubránila‘. Nahradily jí právě USA a ekonomicky už se nikdy nedostala tam, kam před válkou.
    TUHO
    TUHO --- ---
    MINER:
    TUHO: Nicmene kdyz se bavis s lidma, tak casto ti odsouhlasej, ze musime klimatickou krizi resit, ale pak ti reknou: ale proste na to NEMAME PENIZE. Musime nasetrit. Well, tak MMT rika, ze v tomhle problem neni. Pokud se rozhodnem ten problem skutecne resit, vzdycky penize najdem - resp vytvorime.
    Pekne tam rozebiraj zpusob jak ekonomove behem 2. sv. valky resili problem, jak zaplatit za zbrojeni a pritom nezhroutit ekonomiku. Behem par let se premenil zapad na gignatickou masinu na vytvareni zbrani bez nejakejch straslivejch crashu ekonomiky.
    TUHO
    TUHO --- ---
    MINER: Stav klimatu, lidi, technologie, knowhow, stav pracovniho trhu, aneb realny zdroje. Ale ono je to samozrejme zjednodusujici, i ty penize jsou v MMT problem, ale jinak a vyrazne min nez to podava mainstream ekonomicka teorie.

    Klicovy je, ze bezny chapani toho "musime si nejdriv nasetrit, abysme meli penize na zachranu klimatu" nedava smysl. Protoze podle MMT v modernich ekonomikach vznik penez je politicko-ekonomickym aktem a principialne je mozny jich vytvorit neomezeny mnozstvi.

    Samozrejme, pokud jich vytvorich moc, tak tu mas znehodnoceni meny = inflaci. Vtip je ale v tom, ze MMT si vsima, ze inflace neni definovana pouze mnozstvim penez, ale celou radou dalsich faktoru - treba efektivitou nebo celou radou uzkejch hrdel ekonomiky - a nebo treba klimatickou krizi, ktera zveda naklady na celou radu veci. Pokud tedy nove vytvoreny penize jsou pouzity na reseni problemu, ktery zvysujou inflacni tlaky, tak vysledek muze byt klidne takovy, ze "tisknuti penez" inflaci snizi - treba kdyz zafinancujes masivni program zateplovani budov, tka najednou budes mit daleko mensi narocnost na chlazeni a vytapeni = snizeni inflacnich tlaku.

    Naopak zase austerity politics a setreni muze nakonec inflaci zvysovat, protoze mas sice nizsi objem penez v ekonomice, ale neni resenej zasadni problem, ktery tu mas a ktery bude zvysovat naklady na produkci (napr. klimaticka zmena a problemy v zemedelstvi).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MINER: neadekvatni model penez a institucionalni hybnost zpusobujici prodlevu v implementaci lepsiho modelu penez ,)
    MINER
    MINER --- ---
    TUHO: A co je teda problém, pokud to nejsou peníze?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak dokoukal jsem dokument o modern monetary theory "Finding the Money".
    Doporucuju vsem, ktery maj dost negativnich zprav a potrebujou trochu nakopnout nadeji smerem k reseni. Mozna Ymladris by mohlo zajimat.

    Tu MMT scenu sleduju nejakou dobu, trochu spojeny s tim, jak me studium klimaticky problematiky dovedlo k celkem sokujicimu poznani, jak spatne mainstreamova ekonomie chape klimatickou problematiku, jak casto najednu strane banalne simplisticky a naivne optimisticky odhaduje skody (viz W. Nordhaus a jeho damage function v modelu DICE).

    To bylo uz doplneni tim, kolik zakladnich pojmu a konceptu bezne uzivany v ekonomii nema zadnou oporu v empiricky vede (viz treba Graeberu Dluh, ktery z antropologicky perspektivy cupuje barterovou teorii penez, ktera je dodnes bezne uvadena v zakladnich ucebnicich ekonomie).

    Mensina ekonomu, ktery berou klimtaickou zmenu vazne - a hlavne se realne zabyvaj stavem klimaticky vedy, tohle dlouhodobe kritizujou a cast z nich se mota prave kolem MMT. Po prvotni neduvere a podezreni a par letech prubeznyho cteni mmt literatury musim rict, ze to dava prekvapive velkej smysl. Musim rict, ze je celkem mindblowing experience, kolik jsme se toho naucili spatne o vzniku penez, dluhu a statniho rozpoctu. Pro hledani financovani dekarbonizace zasadni chapat spravne roli verejnyho sektoru, dluhu, financovani, jeho vztahu k soukromemu dluhu a soukromym usporam.

    Mam dojem, ze heterodox ekonomky a ekonomove trefili hrebicek na hlavicku, ze soucasny mainstream ekonomicky uvazovani ma tohle fundamentalne spatne a diky tomu konzistentne prichazi s katastrofalnimi navrhy reseni, ktery nejen neresi klimatickou krizi, ale vytvari brutal socialni nerovnosti a s nima souvisejici socialni uzkosti bez nejaky nadeje na svetlo na konci tunelu, ze kteryho tezi celosvetovy nastup a mainstreamizace krajni pravice.

    Jeden z klicovejch otazek dokumentu totiz je - kde vzit penize na dekarbonizaci? A sokujici poznani se kterym prichazi MMT je: penize nejsou vubec problem.

    Link na skouknuti muzu zajemcum poslat v poste.


    Finding the Money OFFICIAL TRAILER
    https://www.youtube.com/watch?v=R47h_ux-nE8
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RADIQAL: z myho pohledu to neni tak jednoduchy s tim free. Nad basic needs je belonging a pak seberealizace/realizace tvych tvorivych impulsu. Na belonging potrebujes prachy protoze se to dela prostrednictvim "zazitku" (lidi jdou spolu do hospody, na koncert, jedou na kolech kamsi, ...) a prave proto ze to neni "hmota", tak jsou to tekouci energeticke toky, ktere mizi a musis za ne platit porad znovu. [Ano, da se to teoreticky poresit zcela zdarma, stejne jako si zdarma muzes rukama postavit dum, pestovat zeleninu atd, ale takhle lidi nefunguji]

    A co se tyce realizace tvych tvorivych impulsu. Zalezi samozrejme o co ma jit, ale typicky je to nejaka interakce s nejakym prostredim (chces postavit most, usporadat festival, porodit dite, ...) a to vyzaduje energii tj neni zdarma
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: zase dobra zprava pro vlekare! lyzovani bude
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: mělo by mě zaujmout např. "We estimate a collapse of the AMOC to occur around mid-century under the current scenario of future emissions." nebo co máš na mysli ,)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    Jak řika Nate Hg.: “Once the basic needs are met, most “things” in life are free.”

    Takže prachy jo, system jo, no chce to nějakej zdravej základ. Spousta lidí i u nás stále živoří a práce na výběr nemají - jednoduše, ty základní potřeby nejsou pokrytý.

    Jen bych byl opatrnej na klauzovský, “prachy nesmrděj”… jistě vyjadřují hodnotu člověkohodin v časoprostoru tržních vztahů, ale je v nich skryto mnohem víc, celá ta revize kolonializmů a otroctí, napřiklad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam