• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: zase dobra zprava pro vlekare! lyzovani bude
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: mělo by mě zaujmout např. "We estimate a collapse of the AMOC to occur around mid-century under the current scenario of future emissions." nebo co máš na mysli ,)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    Jak řika Nate Hg.: “Once the basic needs are met, most “things” in life are free.”

    Takže prachy jo, system jo, no chce to nějakej zdravej základ. Spousta lidí i u nás stále živoří a práce na výběr nemají - jednoduše, ty základní potřeby nejsou pokrytý.

    Jen bych byl opatrnej na klauzovský, “prachy nesmrděj”… jistě vyjadřují hodnotu člověkohodin v časoprostoru tržních vztahů, ale je v nich skryto mnohem víc, celá ta revize kolonializmů a otroctí, napřiklad.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Warning of a forthcoming collapse of the Atlantic meridional overturning circulation | Nature Communications
    https://www.nature.com/articles/s41467-023-39810-w
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Extreme heat poses ‘real risk’ to Spain’s mass tourism industry | Spain | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/article/2024/jul/27/extreme-heat-poses-real-risk-to-spains-mass-tourism-industry
    CROME
    CROME --- ---
    YMLADRIS: Kdybys napsala biased based, tak to dava smysl, lidi se rozhoduji podle emoci a propagandy kterou konzumuji, ostatne tve vlastni nazory to dokazuji, racionalni na tom neni nic a zmenu v mysleni opravdu neocekavam…
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: moje nejnovejsi metafora k tomuto je neco jako LLM. Asi vis, co delaji aktualni LLM - "nejak" si vyhledaly patterny v realite a "nejak" odhaduji dalsi slovo. Spoustu veci poresi dle ocekavani zakaznika a pak ti dusledne tvrdi, ze 9.11 je vetsi nez 9.9

    prijde mi to jako stadium vyvoje ve kterem bylo lidstvo pred nastupem vedecke revoluce.

    a ted. lidi co se posunuli k necemu vic based (uvazovani na zaklade nejake logicke metody, formulovani teorii, falsifikovani atd atd) meli predstavu, ze prejit od LLM stylu uvazovani a rozhodovani je prirozena vec a stane se to povinnou skolni dochazkou. Ale se to nestalo. ve skutecnosti nevime, jaky procento lidi si tzv chce prestat lhat, nebo se chce rozhodovat nejak "logicky" za situace kdy mas svobodnou spolecnost, tj nenuti je k tomu Cisar.

    nevime to. behavioralni ekonomie tu je dva dny. Muzeme si moralne drzet high stand jako ze minimalismus je lepsi nez velka TV, ale ve skutecnosti se nevi na zaklade ceho lidi operuji a jake typy spolecnosti jsou skutecne mozne. Treba to, co tobe v tvym INTJ strojku pripada jako naprosto ... obvious ... zpusob fungovani je vetsine lidem nedostupny. A co pak s tou svobodou
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Trees reveal climate surprise: Microbes living in bark remove methane from the atmosphere
    https://phys.org/news/2024-07-trees-reveal-climate-microbes-bark.html
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SHEFIK: Jeste doplnim, ze moje pointa s tim, ze v cechach lidi nechteji penize neni v tom, ze bychom jako meli byt nenasytni. Ale je to prave ta perverzni asociace penize = nenasytnost. To proste neni pravda a nevim, kde presne se to u nas bere. Penize jsou vyjadrenim prace / energie / casu. Jsou z podstaty neutralni a je jen na nas, jak je pouzijem. Ale zavrhovat je, nebo se o ne nestarat nas prave vede k te ne moc funkcni spolecnosti, kdy nejsme schopni napnout sily spravnym smerem. Jsem presvedcen, ze muzeme mit trzni a nizkoemisni hospodarstvi a svobodnou spolecnost - jen si nesmime lhat o dopadech nasi cinnosti na prirodu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: urcite ne :) rozvoj civilizace je prospesnej a diky vědě a statistice to dokazem i jednoznacne vycislit.

    Ani nerikam ze nesmime rust, naopak, pokud chceme neco zmenit na materialni urovni (napr. pro zachranu klimatu) tak musime v urcitejch sektorech vzdycky pridat.

    Jen rikam, ze co se tyka individualniho jednotlivce, tak cesta ke stesti neni (alespon pro mne) v hromadeni hmotnych statku. Je tomu naopak. Cim min toho mam a musim resit, tim je mi lip. A kdyz je potreba se zabavit, jde to az tak nizkoemisne jako je basa piv, misto vejletu do vesmiru. Pevne verim, ze vsichni ostatni taky nepotrebujou vetsi televizi kazdej rok, aby jim bylo lip.

    = existuje optimalni tempo rozvoje civilizace.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    ZAHRADKAR: Razím si to dost podobně a i s podobným mindsetem.

    SHEFIK: Proto musím z části souhlasit a nesouhlasit s tímto komentářem, teoreticky člověk "nemusí", ale není to tak jednoduché - pokud tedy člověk nechce být bez domova, tak se jinak než součástí tohoto ekocidního systému (a i tak velmi těžce) této jistoty nedočká.

    Nějaké hodnoty nám sice dají rodiče, ale jsme taktéž ovlivněni našim okolím, vzděláním, médii, reklamou.. tvrzení "jsme toho součástí všichni" je platné stejně jako "korporace, bohatá vrstva, vláda.. se podíleli na vytvoření těchto společenských narativů", to jak vědomé či nevědomé jsou volby společnosti je otázka, protože to druhé tvrzení zahrnuje miliardy investované v ovlivnění veřejnosti (kdy část ve změnu planety nevěří tudíž žene svět tímto směrem nevědome), špičkové psychology aj. kteří dělali a dělají reklamu namíru a zneužívají našich prehistorických emocí a touhu po statusu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: vzdyt to pisu, ale jestli te uspokoji citace z tvyho zdroje :)) dnes je to nadavka a vypovida spis o tom, kdo ji pouziva. pana sprchy jsem se ptal, v cem ohrozuje civilizaci, ne co to je:)

    By 2020, the term became a sarcastic pejorative among many on the political right and some centrists in Western countries, targeting various leftist and progressive movements.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: mam tomu rozumet jako ze jsi osobne zmenil pohled na to? Z neceho jako "rozvoj civilizace je dulezity, od toho tu jsme, krize vyresi technologicky pokrok a svoboda/trh/kapitalisticka soutez" (neni mineno nijak ironicky) k necemu jako degrowth?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ZAHRADKAR: jo, ale ty to pises, jak kdyz nekdo musi. Stale nemusis, kdyz se tak rozhodnes (teda az na ty platby zdravotniho v CR :). To co rikas neni z meho pohledu transformace, je to o hodnotach, ktere ti bud vstipi rodice, nebo ma kazdy potencial si je srovnat v dospelosti sam. (Urcite by to nemela byt role statu, jinak budem u Orwella)

    Bohuzel vetsina spolecnosti si vedome voli honbu za penezi a luxusem, protoze ... (libovolne dosad)

    Jinymi slovy, spolecnost vedome zene svet do klimaticke krize a dalsich. (Ne korporace, ani ne bohati ani jini vinici. Jsme toho soucasti my vsichni)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: prázdný myšlenkový konstrukt se rozbíjí dost těžko :) aktuálně bydlí zdarma v hlavách fandů muskoliniho a trumpa :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CHOSIE: woke je dnes bezobsažnej termín, ukazuje se tím na někoho, koho zrovna nemáš rád. ať je to ekologickej aktivista, liberál, rovnostář, progresivec nebo teplouš. spíš je zajímavější definice lidí, která to nálepkování používá :)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SHEFIK: Ano, to je ta prava transformace. Idealni by bylo se proste zrict konzumu a vice se soustredit na vztahy, volny cas, zdravi, atp. Ja se touto cestou snazim jit, ale myslim si, ze jsem za podivina. Kolega mi v byvale praci rikal, ze mu prijde nesmyslne, jak se plohocime na zahrade a v lese, ze si prece vsechno muzeme koupit... V jine mi zase pred odchodem nabizeli hory doly a ja jim mohl rict, ze ty love nepotrebuju, ze radeji budu delat zajimavejsi praci. Prachy nejsou vsechno, jasne ze ne.

    A taky ten system te nuti pracovat, nelze z nej jednoduse vyskocit. Musis platit zdravotni pojisteni, musis platit duchodove, tve deti taky, nemuzes se treba s rodinou rozhodnout, ze se budete starat jen sami o sebe (nebo v ramci komunity). Kdyz byla manzelka doma s detmi, tak prisla doba, kdy uz ji stat neplatil zdravotni, musela jit pracovat (i kdyz ja odvedu nasobek prumerneho pojisteni) Kdyz chces neco vyridit, automaticky se te ptaji na mobil, nelze ho nemit. Stejne tak bankovni ucet. Proste jsme tou kulturou uplne prosakli a ona nas nuti vymenovat svuj cas a zdravi za penize. Nekde jsem cetl (mozna v Green history of the world?), ze ve starovekem Recku se lide dozivali bezne i 60ti let. To neni spatny vek. Kdyz si vezmes, ze s dnesnimi technologiemi a zdravotnictvim mame ten vek jen o ~1/3 delsi, z cehoz jen cast je ve zdravi a zbytek uz je casto jen cekani na smrt (povidam si obcas se starymi lidmi tady na vesnici, tak mi obcas reknou, co se jim honi v hlave), tak si rikam: stoji to vsechno za to? Nebyli bychom stastnejsi v jednodussi spolecnosti? Nakolik ten rust HDP vlastne vede ke stesti? Fakt je treba jezdit na jogu do Thajska? Neni dobrodruznejsi pozorovat colky v potoce kousek od domu? Sry, jsem se pri patku rozpovidal:))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CHOSIE: ad jak by se mohla wokeness rozbit, kdyz je to uslechtily zamer

    analogie, kdysi nekdo vymyslel, ze by se dali nekteri lidi vycvicit a specializovat na obranu vesnice, aby deti a zeny mohli v klidu zit. dnes z toho mas brutalni militarizovane komplexy kterym jde hlavne o vlastni prospech, nejaka uslechtilost nehraje roli. tak na jakoukoliv ideu se ti muze nabalit a typicky nabali memeticky komplex, ktery uz jde casto toxickym smerem, tak jak se to stalo v US kolem uslechtilych prav na obranu mensin a dalsich issues.

    debata zda vojaci jsou gumy nebo hrdinove, nebo debata zda DEI je super nebo debilita se samozrejme povede porad a to je v poradku, je mi pripada nebezpecne to videt cernobile (klima rozbili miliardari atd)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    YMLADRIS: A jen tu tak nadhodím pár myšlenek k místní diskuzi.
    K pracovitosti v Asii - do nějaké míry to je vidět, ale za mě je to hype z relativně nového růstu a rozmachu a to vše spojené s výchovou, kde se klade důraz na vzdělání a kariéru, což je také ovlivněno tím, že rodiny v Asijskýc zemích si velmi často potrpí na statusu/pověsti.

    Myslím, že dost z těchto věcí u nás zkrátka nemáme, ale nezapoměnme, že je to právě Čína a Japonsko (a další), kde je také rekordní růst kultury mladých, které tento rat race a korporatismus neuznávají - viz "lie flat" movement, nebo Japonské "hikikomori". Zároveň se to odráží na statistikách deprese, sebevražd aj., myslím, že ve tom zase krom Japonska vyniká Jižní Korea.

    Zda je to vše dobře nebo špatně velmi záleží na tom, jaké cíly hledáme, zda je to ekonomický růst, nebo snížení dopadu na planetu. V Česku vidím naši situaci tak, že jsme tu měli 40 let kdy pracovní morálka nic moc neznamenala, každý práci měl, hlavní bylo se ukázat a zase v čas odejít. Hodně základních potřeb bylo zajištěných a uzavřeností trhu tu ani nebylo tolik možností na co šetřit - nebo proč někomu závidět, vzhledem k tomu, že každý měl +- to stejné, nešlo-li o někoho v straně, nebo o limitované západní zboží.

    Tento pracovní zápal je něco co jsem u lidí, kteří v té době pracovali zaznamenal i dnes, ale rozhodně to není nějaké dané pravidlo.
    Když se člověk zamyslí nad mladou generací, tak se najdou pracovití jedinci, ale je zde určitě značná část, která si je vědoma toho, jak nereálné je pro ně se zabezpečit, a tak proč se dřít a raději nedělat něco nenáročné, případně mít více volného času?

    Jinak nejsme čistý socialistický, ani kapitalistický stát. Zkrátka v mnoha oblastech máme od něčeho trochu, podobně jako naprostá většina ostatních zemí. Člověk může mít nějakou svou preferenci - i já ji mám. Nicméně ani jeden ze těchto směrů/ideologií primárně neřeší náš hlavní problém a to je růst, ale spíše rozdělení a rovnost ve společnosti (což jsou samozřejmě taktéž důležité body).

    ____

    Ještě mě zaujala diskuze woke versus fascist (MAGA). Upřímně ten termín "woke" úplně nechápu, tedy, byla doba kdy jsem ho používal a označoval sebe (s trochou nadsázky) jako někoho kdo je "woke" / "awakened" v souvislosti s biofyzickou realitou, ale dnes je to termín, který je brán negativně a přijde mi dost abstraktní, bez nějaké jasné definice.
    Jestli tu vážně řešíme, že menšina, kterou chtějí ostatní koncentrovat v táborech, omezit ji na ostatních svobodách, nebo vůči které veřejně vyzývají k násilí, se opovažuje o tomto veřejně mluvit a snažit se tento fakt dostat na vědomí široké veřejnosti, tak bych raději doporučil se nad sebo zamyslet.

    A to nemluvím jen o LGBT komunitě, jsou země LatAm kde se jedná o ekology a další, kteří monitorují a mluví o stavu pralesů aj. - jedná se o více než sto vražd ročně.

    Také bychom si měli uvědomit, zejména v tomto vlákně, že dnes to může být LGBT/muslimové/ukrajinci/romové, ale zítra to může být někdo z nás, protože mluví o klimatické krizi, o znečištění a dalších tématech, která s tímto souvisí.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ZAHRADKAR: neni ta prilisna touha chtit vic za kazdou cenu a asap prave to co akceleruje klimatickou krizi?

    Neni pro kvalitu zivota to nejlepsi uvedomeni, ze mam ted a tady akorat a vic neni potreba?

    ...jen volna asociace... vyroba piva neni uhlikove neutralni, ale s trochou nadsazky - co vic nez basu na mesic potrebujes ke spokojenymu duchodu? :) ...dve basy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam