SHEFIK: Ano, to je ta prava transformace. Idealni by bylo se proste zrict konzumu a vice se soustredit na vztahy, volny cas, zdravi, atp. Ja se touto cestou snazim jit, ale myslim si, ze jsem za podivina. Kolega mi v byvale praci rikal, ze mu prijde nesmyslne, jak se plohocime na zahrade a v lese, ze si prece vsechno muzeme koupit... V jine mi zase pred odchodem nabizeli hory doly a ja jim mohl rict, ze ty love nepotrebuju, ze radeji budu delat zajimavejsi praci. Prachy nejsou vsechno, jasne ze ne.
A taky ten system te nuti pracovat, nelze z nej jednoduse vyskocit. Musis platit zdravotni pojisteni, musis platit duchodove, tve deti taky, nemuzes se treba s rodinou rozhodnout, ze se budete starat jen sami o sebe (nebo v ramci komunity). Kdyz byla manzelka doma s detmi, tak prisla doba, kdy uz ji stat neplatil zdravotni, musela jit pracovat (i kdyz ja odvedu nasobek prumerneho pojisteni) Kdyz chces neco vyridit, automaticky se te ptaji na mobil, nelze ho nemit. Stejne tak bankovni ucet. Proste jsme tou kulturou uplne prosakli a ona nas nuti vymenovat svuj cas a zdravi za penize. Nekde jsem cetl (mozna v Green history of the world?), ze ve starovekem Recku se lide dozivali bezne i 60ti let. To neni spatny vek. Kdyz si vezmes, ze s dnesnimi technologiemi a zdravotnictvim mame ten vek jen o ~1/3 delsi, z cehoz jen cast je ve zdravi a zbytek uz je casto jen cekani na smrt (povidam si obcas se starymi lidmi tady na vesnici, tak mi obcas reknou, co se jim honi v hlave), tak si rikam: stoji to vsechno za to? Nebyli bychom stastnejsi v jednodussi spolecnosti? Nakolik ten rust HDP vlastne vede ke stesti? Fakt je treba jezdit na jogu do Thajska? Neni dobrodruznejsi pozorovat colky v potoce kousek od domu? Sry, jsem se pri patku rozpovidal:))