• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    MATT
    MATT --- ---
    SHEFIK: ano i ne. Me to jasny je, ale urcite se neshodnu se vsema, co vsechno a jak moc. Ano muzes to oriznout, ze lidi potrebuji neco jist, pit, trochu tepla a s tim prezijou. Ale ve chvili, kdy budes srovnavat pomerac s nejakym televiznim poradem? (a vymysli si dalsich nekonecno kombinaci produktu a cinnosti co lidi v soucasnosti vytvari) Co prestanes produkovat/dovazet driv? Spouta veci je zbytnejch, ale treba zivi nejaky dalsi lidi a zacnou se hroutit socioekonomicky vztahy. Ono je hrozne jednoduchy vykrikovat ruzny moudra (treba kamosovo "musis se naucit rozlisovat podstatny veci od nepodstatnejch"), ale pokud to nevykostis nebo neprezenes do extremu, tak ti to vlastne vubec nepomaha.
    jinak zacatek diskuze jsem nechyt, ale predpokladam, ze pivo vrtulnikem nekdo vymyslel jako extremni priklad zbytecnosti.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ekonom Lukáš Kovanda odpálil na LinkedIn a několika zpravodajských serverech přebírajících jeho texty doslova bombu. „Český Green Deal je tu, vláda ho chce schválit bez pozornosti médií nyní v čase dovolených. Jen pohonné hmoty kvůli němu mají zdražit o 10 Kč/l.“

    Pozornost médií si tak tento ekonom nepochybně získal, protože nic nepotěší čtenáře tolik jako pikle ze strany vlády, která nám opět zdraží život. Problém je, že každé slovo té věty je špatně. Že se Lukáš Kovanda snaží urvat mediální pozornost často způsoby za hranou etiky, si většina jeho sledujících v posledním roce určitě všimla.

    Je pak velkým selháním novinářů, pokud šokující informace bez dalšího kontextu převezmou k vytváření vlastních šokujících titulků. I když u Blesku asi nikdo nečeká seriózní informace.

    Podstatné je, že vláda žádný český Green Deal neschvaluje. Vláda na svém zasedání měla rozhodnout o vítězi tendru na Dukovany a probrat tři strategické dokumenty: Státní energetickou koncepci, Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a klimatu a Politiku ochrany klimatu.

    Všechny tři dokumenty procházejí již několik měsíců veřejným připomínkovým řízením, nejedná se tedy o nic utajovaného. Schválením těchto dokumentů nevzniká žádná nová legislativa. A už vůbec jimi nezdražují pohonné hmoty.

    Původcem zatížení pohonných hmot emisními povolenkami je směrnice EU schválená během českého předsednictví, která je ovšem jen logickým pokračovatelem dříve schválených závazků. Systém obchodování s emisními povolenkami ETS 2 je plně oddělený a nezávislý od stávajícího systému ETS 1.

    Nařizuje nákup povolenek dodavatelům energií a pohonných hmot s tím, že systém obchodování obsahuje mechanismy proti růstu cen povolenky nad hranici 45 EUR. Při této maximální ceně povolenky a ceně benzínu 40 Kč/litr by to znamenalo zdražení o 2,7 Kč na litr.

    Benzín dražší o 2 Kč je přijatelná cena za klima i bezpečnost - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/martin-prochazka-benzin-drazsi-o-2-kc-je-prijatelna-cena-za-klima-i-bezpecnost-75465
    TUHO
    TUHO --- ---
    Factsheet: ETS2 a Sociální klimatický fond v Česku: dopady a opatření - Asociace pro mezinárodní otázky
    https://www.amo.cz/cs/klimatym/factsheet-ets2-a-socialni-klimaticky-fond-v-cesku-dopady-a-opatreni/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jak bude fungovat zpoplatnění emisí skleníkových plynů z dopravy a budov (tzv. ETS 2)?
    https://faktaoklimatu.cz/explainery/emisni-povolenky-ets-2
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak v CR momentalne jede medialni lync na ETS2... Tak par zdroju k tomu:

    Přestože pokračování ve fosilním statu quo je z bezpečnostních i ekonomických důvodů neudržitelné, český mediální prostor stále živí fantazie, že z přechodu k nízkouhlíkové ekonomice se dá nějak uniknout. Proto je vysoce problematické, že největší český mediální dům ovládají fosilní zájmy.

    Nedávno se rozhodl deník Blesk rozpoutat clickbaitové žně prostřednictvím svého rámování klimatických strategií jako zavádění „zeleného teroru“. Nešlo přitom přehlédnout, že Blesk vlastní Daniel Křetínský, tedy muž, který vsadil stovky miliard na zpomalení či zablokování evropské klimatické politiky.

    Trochu to připomínalo situaci, když Rusko před invazí na Ukrajinu pomocí chytrých tahů na světových trzích s fosilními trhy vytvářelo umělý nedostatek. Ten šponoval ceny energií do nebes a média zaplavila série článků a komentářů, které ze zdražení obviňovaly emisní povolenky. Mimochodem, v té době se také naplno ukázala geopolitická výhoda výroby energie z obnovitelných zdrojů, která má potenciál nás před podobným ohrožením a vydíráním chránit.

    Obchodníci se strachem šíří paniku kolem Green dealu. Vydělají na tom jen uhlobaroni | Obnovitelně
    https://www.obnovitelne.cz/clanek/3320/obchodnici-se-strachem-siri-paniku-kolem-green-dealu-vydelaji-na-tom-jen-uhlobaroni
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Ja na to nemam silu, ale teda na Twitteru Musk uz zalez Trumpovi do zadku tak hluboko, ze nejsou videt ani kotniky. Driv me to verejny podlejzani tomu vohnoutovi rozcilovalo, ted uz je z toho akorat trapne
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    k tomu AI potencialu jsou zrejme zadefinovany uz pojmy - agent, inovator, organizace.

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ‘The dumbest climate conversation of all time’: experts on the Musk-Trump interview | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/aug/13/trump-musk-x-climate
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tu diskuzi, ze nepozname, co je vic efektivni, nebo uzitecny pro lidstvo nemyslite vazne ne? Me to prijde jako trolling..

    Jasne, presny vycisleni nikdy niceho nepujde a je treba definovat vzdy relaci (kriteria), vuci ktery to srovnani aplikujeme, ale tak nektery aktivity jsou do oci bijici, pokud se bavime o prinosu lidstva, nebo imoaktu na klima.

    Fakt se tu budeme tydny/mesice dohadovat, ze pivo vrtulnikem (apod) nelze hodnotit jako zbytnou aktivitu a budeme za ni bojovat v zajmu lidstva, i presto, ze nam bude za chvili horet pul planety?

    Asi pujdu radsi spat a necham nejaky prostor pro vlastni myslenky, pac ja se rozhodne za llm nepovazuju.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: problémy LLM s matikou někdy nejsou halucinování, ale špatná tokenizace. Problém je, že na matiku se prostě hodí jiný typ abstrakce, než jazykový model. I v lidské mozku je matika (a hudba) zadrátovaná jinde, než mluvená řeč. Já ten talent nemám, pokud to jde, pomáhám si geometrií a vizualicemi, ale to je takové antické a na novověkou VŠ matiku to nestačilo.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: lol, prostě jen lol
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: ten narativ s opuštěním planety je celkově úsměvnej. nedávno jsem si z legrace psal s nějakou takovou space-karen-like magorkou a ta neustále opakovala, že pokud něco nepřežije změnu klimatu, je to tak evolučně správně a máme se vší silou soustředit, abychom se dostali ze země.
    no a tak jsem jí trpělivě a pobaveně vysvětloval, že současný oteplení se rovná katastrofickýmu eventu, že je to jak odpálit náloží mraveniště a čekat, kdo přežil. takže teda evoluce má teda trochu jiný pravidla než systém náhodnejch přeživších skupin a následná regenerace trvá velmi dlouho. dalším bodem debaty bylo, že vlastně nemůžem sedět se založenejma rukama a věnovat všechny prostředky do cesty někam do prdele. do cesty kam vlastně? nemáme tech.prostředky ani na udržení jednoho člověka na marsu, natož nějakýho základu populace. nejsou tam pro nás určitý suroviny k udržitelnýmu zabydlení. kupodivu ani H3 z měsíce neumíme těžit ani teoreticky, zatím jsme tam strávili nejdýl 22h, kvůli regolitu. je to stejně nedosažitelný jako před 50 lety.
    výsledkem tohohle shitstormu bylo, že do oteplení o 3C (2150?) nestíháme vyvinout technologie nezbytný k přežití člověka, natož ekosystémů, mimo Zemi, a pak nám zkolabuje globální ekosystém. jediný, co můžem dělat, je to tady zkusit udržet a pak něco vymejšlet
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MATT: dinosauři - to je ta linka, že jejich dějinný úkol byl uvolnit místo savcům a že náš úkol byl spálit co nejvíc fosilu co nejrychleji, aby z toho povstala právě silikonová inteligence. Pak se můžou savci odebrat do zaslouženého důchodu
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: třeba už teď něčemu většímu pomáháme ;) co by tenkrát řekli dinosauři na meteorit, ale kde bychom bez něj byli dnes my? ;))

    jinak ano, ukol opustit planetu se nabízí..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MATT: tak třeba ti Borgové mají společný projekt kdy se všichni ztotožňují s tím, že nejdůležitější je najít a asimilovat co nejvíc různých druhů, bo to je cesta k perfekci.

    Tak je otázka, zda kdyby inteligence přítomné na Zemi fungovaly víc globálně než teď (identifikoval by ses víc za hranice MATTa), tak by se to taky zkoherovalo ve spolecny projekt, se kterým by všichni v zásadě souhlasili a už by se "jenom" hledaly prostředky

    V tom příkladu s mým synem - z partikulárního "jehlu nikdy!" do globálnější pozice která preferuje potřebu celého organismu
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: AI může pomoc v lecčems, jen jí musíme definovat cíle a podle čeho vyhodnocovat jejich dosažení. A na tom se zas musej domluvit lidi.

    Dokonce byuch řekl, že jsme všichni LLM jen na povrchu, ve spodu ještě běží nějakej autopilot a LLM se zapíná až když je na ní prostor a čas.
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: v tomhle jsem skeptik, AI by musela byt totalitni. Na spoustu problemu mame uz ted reseni, uci se ve skolach, ale v praxi se stejne neaplikuji, casto ani to mensi zlo se nevybira (ted zrovna myslim na zemedelstvi, ale bude to vsude).
    Ale vlastne jsem to asi blbe pochopil, ty pises, ze by tohle prave AI vyresila, jak lidi motivovat delat spravny rozhodnuti. Jen musime definovat to "spravny".
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MATT: to je právě můj point. Že jsme tu všichni llm akorát se to nesmí říkat

    Ale optimisticky myslím že to může něco říct k tématu jak teda posunout rozhodovací procesy v human intelligence, když už se to bude řešit pro AI
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: stejně jako existuje efektivní provoz pro některý krypto, ale tragicky špatnej pro btc, tak považuju utilizační a vědecký sítě za smysluplný, zatímco generativní za plýtvání zdroji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam