• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: pokud se bavime o holistickem planetarnim rozhodovani/managementu, pak ano.

    Me tam jen chybi ten dovetek, ze i tohle organizacni nastaveni a jeho exexuce je soubor jednotlivcu, kteri ho maji (v ramci situace, casu) moznost menit. Tzn. je to nejaka nadstavba individualnich nazoru/vykladu/rozhodnuti, jak dochazet k planetarnimu konsenzu. To rizhodnuti a inputy se ale stale deji na urovni jednotlivcu. Pac rozhodnuti a jeho exekuce je flow, ktere nezacina rozjodnutim samotnym. To flow zacina bud ideou/vizi, nebo definici problemu. A tohle iniciuje opet jednotlivec :)

    Tzn. ta vaha toho jednotlivce pro nejaky budouci smer je obrovska. Cimz nerikam, ze vybojovat nasledny planetarni konsenzus (viz osn a treba valka v rusku) je jednoduche, ale porad je to soubor jednotlivcu, kteri, kdyby prijmuli stejne hodnoty, tak to rozhodnuti je nasledne jen rychla vymena informaci/perspektiv/nazoru a razitko na konsenzus...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: abych parafrazoval: zakladem toho funkcniho (planetarniho) ramce je (institucionalizovana) metoda dohodovani se na tech hodnotach

    cili je to ta core seberegulacni sit. kdo jsou akteri, jake jsou ty procesy, to teprve aktivne zjistujeme a formujeme .)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: napriklad pokud staty budou chtit, muzou zakazat a vynutit zakaz miningu bitcoinu :) nebo prodej hardwaru bitcoinovym minerum. atp. zrusi tu infrastrukturu. to nikdo svym individualnim rozhodnutim neudela. pokud je to koordinovane rozhodnuti velkeho mnozstvi lidi, zas to neni soucet individualnich rozhodnuti, je to skupinovy, typicky nejak institucionalizovany proces (proces regulace, sebe-regulace spolecenstvi).

    jiny priklad. existence private equity je dusledek nejakeho sociopolitickeho procesu, vyvoje legislativy, atd. cely system managementu privatniho kapitalu je instituce, ktera neco dela, nejak se rozhoduje. podobne statni investice - jak stat pobizi, pujcuje si, investuje, uctuje - to je nejaka socialni struktura, nejake zpusoby/metody rozhodovani. jake metody, vuci jakemu smyslu (cilum, kontextu).
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TADEAS: jj, souhlasim - jednu dobu jsem si k tomu dost nacital, obdoby Capry, Grofa, novoparadigmatiku ... shanel jsem v ramci toho jednu knizku o novych eko-nabozenstvich: "Dobry den, shanim Hledani ztracene jednoty" a knihkupec pohotove: "Jo, tak to jsme dva. Tady ji nenaleznete. Tak hodne stesti:)" ... Moc dobra knizka to nebyla nakonec :D
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: 'rozhodnuti vuci existenci infrastruktur dela zasadne spolecenstvi lidi skrz specificky vybudovane praktiky rozhodovani.'

    Mysleno na prikladu?

    Protoze ja pred sebou porad vidim ten bitcoin. Kdyz ho nebudu pouzit kvuli mym hodnotam a stejne to udela vetsina sveta, tak je to individualni rozhodnuti, ktery tu existenci dany infrastruktury pohrbi
    TUHO
    TUHO --- ---
    trochu ot, ale dobrej magorinec

    “These fossils are beautiful,” says Paul Bierman, a scientist at the University of Vermont who co-led the new study with UVM graduate student Halley Mastro and nine other researchers, “but, yes, we go from bad to worse,” in what this implies about the impact of human-caused climate change on the melting of the Greenland ice sheet.

    https://www.sevendaysvt.com/news/uvm-scientists-unearth-bad-news-for-our-climate-future-beneath-the-greenland-ice-sheet-39281796https://www.sevendaysvt.com/news/uvm-scientists-unearth-bad-news-for-our-climate-future-beneath-the-greenland-ice-sheet-39281796

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: dobre, ale nekde zacit musis ne? A od hodnot (coz jsou vpodstate cile) odvodis/zacnes odvozovat/delat breakdown na ty jednotlive vyklady.

    Tzn. zakladem toho funkcniho (planetarniho) ramce je dohodnout se na tech hodnotach a tim celou tu transformaci odspuntovat... nebo ne?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: rozhodnuti vuci uzivani infrastruktur muze delat kazdy sam. rozhodnuti vuci existenci infrastruktur dela zasadne spolecenstvi lidi skrz specificky vybudovane praktiky rozhodovani.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: z pohledu seberegulace planetarniho systemu :) hraje roli to, nakolik jsou s nim ty vykladove systemy (jednotlive antropologie, cili odpovedi cloveka na otazku kym/cim byl/je/bude/ma byt) funkcne svazane. tj. jestli ty vyklady, praktiky rozhodovani, modelovani, managementu ekosystemu, developmentu infrastruktur, jsou k tomuhle adekvatne vztazene.

    cili ten pohled "hodnot" je pro tu planetarni problematiku jakoby jen jeden prvek, je to vyraz nejake nasi lidske seberegulace. dokud to nema ty planetarni proporce (vsechny ekosystemu jsou dotceny, slozeni atmosfery je dotceno), tak je to proste jen nerozhodnutelny konflikt hodnot, kultur, lidskych skupin. v tech planetarnich proporcich se rozhybavaji dalsi prvky systemu, ktere predtim do otazky "hodnot" nevstupovaly.

    je to planetarni prehodnoceni vsech hodnot, ale prave to musi urcit ten celkovy kontext jimz je ta planetarni seberegulace. a to neni jen tak .]
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ZAHRADKAR: skvele formulovany

    A tohle: "Jinak se snazime dost o low-carbon-footprint, ale ne proto, abychom se tim nejak odlisovali, ale spis proto, ze to jde ruku v ruce se zdravejsim zivotem (zelenina ze zahrady, prace se drevem misto fitka, atp)..."

    Je imho to nejdulezitejsi. Najit si ty 'blizky' benefity v tech 'dalekejch' (casove, prostorove) problemech, protoze pak clovek zjisti, ze je pak v jeho osobnim zajmu zit s dlouhodobymi cili.

    Na prikladu volnyho casu/cestovani - sedim doma u tv, sedim v praci, sedim u piva, chci ve volnym case jeste sedet v aute a jezdit kazdej den na x vejletu? Spousta sousedu v kempu u more to tak delalo. Nez aby nasli zabavu v okoli, bylo pro ne jednodussi sedet a hledat na mobilu kam pojedou, aby mohli dalsi cas sedet v aute a buhvi jakpu sedaci atrakci si uzit. To pro telo ani ducha zdravy...

    Na prikladu prace - mam stejnou zkusenost. Rict, ze nechces letet pred par lety bylo sprosty slovo. Ano, jednou, dvakrat rocne videt tym z pulky sveta fajn (vuci tymovy efektivite/vztahum), ale proc vsechny hnat do letadel kazdej mesic? A presne jak rikas, lidi, co nemeli koc prace a chteli si uzit cestovani byli schopny obhajovat do krve, jak to nic nezmeni, jak je to marginalni problem...

    Ted se rok setrilo a najednou to jde, staci zapnout kameru obcas (ktera zere taky dost energie - v prepoctu na data cca 500MB-1GB za hodinovej meeting s kamerou). Tak ted uz je sposty jen rikat, ze bez kamery to jde taky (overeno nekolika lety s Indama na drate bez kamery).

    Proste i to budovani infrastruktur ma prostory pro optimalizaci/efektivitu. Ale nejde to zobecnit, to rozhodnuti zase musi udelat kazdej sam dle situace.

    Atd atd.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TADEAS, YMLADRIS: Ty hodnoty jsou univerzalni, vsak to na konci sam pises - tj ne jen krestanske. Interpretace je ruzna, u nas bych nerekl, ze nejak zvlast krestanska. Naopak, ale to je na dele. Jen pro priklad: v nasi domacnosti se nejak nenosi zachranovat vsechno a vsechny, jsme casto konfrontovani se smrti v prirode (na zahrade, ve vcelach, v lese). To je na dele, ale jeden priklad za vsechny: zena je treba velkym obhajcem euthanazie ...

    My se vubec nepokousime o nejake univerzalni hodnoty, nerikam, ze to tak je obecne platne, ze se shodneme na tom, co je laska. V nic takoveho ani neverim. Ale mam takovou zkusenost, ze na pravde se s lidmi vetsinou shodnu, lidi ji jako kvalitu umi identifikovat (nedavno se objevil clanek, ktery nachazi konzistentni vektorove zobrazeni uvnitr LLM, ktere odpovidaji "pravdivosti", takze je mozne, ze je to nejaka vlasnost primo mysleni/mozku). S laskou a krasou uz je to slozitejsi, jsou jeste relativnejsi. Dulezite je, aby to davalo smysl nam, protoze my to pak musime obhajit tem detem. Jestli jim dame dobry obraz sveta nebo ne, to nevim. Ale tak lide jsou v zasade schopni uvazovat racionalne, kdyz se snazi, tj vyhodnotit, zda je jejich chovani v souladu s jejich cily.

    Jestlize je hlavni cil prezit, ale pak byt v bezpeci, mit rodinu, atd, dle Maslowa, tak je to vsechno treba nejak vyvazit. Potrebujeme na dovolenou do Indie/USA? Neporebujeme. Potrebujeme do Stredozemi? No, uplne ne, ale pak je to horsi se zdravim na podzim/v zime. Jinak se snazime dost o low-carbon-footprint, ale ne proto, abychom se tim nejak odlisovali, ale spis proto, ze to jde ruku v ruce se zdravejsim zivotem (zelenina ze zahrady, prace se drevem misto fitka, atp)...
    TADEAS: jj, ja jsem se naletal po celem svete az dost, takze ja nikoho nesoudim. Jednou jsem si ale uvedomil, ze vetsina tech cest je zbytecnych, ze se to da resit po netu, pak nastesti prisel Covid a uvedomilo si to vice lidi, ja zmenil praci, abych uz cestovat nemusel a jsem za to rad. Chapu, ze pro byznys je treba nekdy osobniho setkani, to asi eliminovat uplne nejde. Nicmene kolik % tvori opravdu nezbytne cesty? IMHO mensinu.

    U toho letani je zajimava jedna vec: kdyz jsem pred lety nekde zminil mezi kamarady, ze jsme se rozhodli si to "zakazat", tak na nas dost hledeli a byli taci, kteri nam zacali vysvetlovat, ze je to blbost, ze tim nic nezmenime, ze prece nemuzeme zit jako asketi, atp. Ta reakce byla podobna, jako kdyz jsem opet pret lety oznamil, ze si nedam alkohol. Byli taci, kteri to vzali, ale i taci, kteri meli potrebu me nejak premlouvat. Interpertuju to tak, ze sami vedi, ze by nemeli (letat/pit), ale proste chteji, tak je pochopitelne irituje, kdyz nekdo prestane. Ja ale nikomu nerikam, co ma delat, to je prece kazdeho vec.

    Ad hrat hru infrastruktur: ja si porad kladu (nezodpovezenou) otazku: delam to opravdu pro dobro budouci generace, nebo pro sve ego?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: abych jeste ilustroval ty dve temata letani a ten mezigeneracni pohled

    letani:
    souvisi se socioekonomickym statusem. z pohledu prace - pokud chces nejak zasadneji hrat tu hru infrastruktur, tak cim vetsi v ni mas podil, risk, sazku, tim vic typicky potrebujes vyuzivat dopravni system. abys zorganizoval cokoliv vetsiho, prakticky to bez toho nelze. samozrejme, je to babylon, atd .) takze lze to smahem odsoudit, ale zaroven se tomu nejak strukturne moc nelze vyhnout. z pohledu volneho casu - musel by se obhajit turismus, tam je to asi obtizne. pak je tu dalsi pohled a tim je kontakt s ruznymi ekosystemy planety, coz velmi rozviji tu roli cloveka-hyperpredatora, kultivuje rekneme siri zakotveni v tech ekosystemech. to typicky obnasi nejakou miru vyuzivani toho dopravniho systemu.

    mezigeneracni pohled:
    kvalita zivota v te bohatsi casti sveta stoji na infrastrukturach, ktere nasi predci budovali poslednich 200 let, cili je to docela zasadni projekt, kde se muzeme divat na to, jaka byla ta vize, ktera mobilizovala k tomu budovani, jakou roli tam hraly budouci generace, "deti", atd. protoze v nejakem smyslu je to motiv ("delame to pro deti / dalsi generace"), kterym lze vysvetlovat skoro cokoliv. nenese to sebou nutne podle me zadny konkretni zpusob rozhodovani nebo stanovovani limitu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: mezigeneracni pohled je fajn check vuci dulezitym rozhodnutim, jako aspirace. participace na lasce pravde, krase, to podporuju, ale to je soucasti rekneme nejake krestanske antropologie, tj. je to soucasti nejakych vykladovych systemu, kde se clovek nevyrovnaval s roli hyperpredatora (regulacni pozici vuci ekosystemum planety) a roli (hyper)civlizatora, cili svou moci budovat civilizacni infrastruktury. tj. jde o predplanetarni nahled .) ... soucasti soucasneho procesu je prechod na tu systemovou uroven (planety) a revize nasich roli, metod kolektivniho rozhodovani, vytvareni modelu, ... od toho se muze odvijet specificka antropologie a revidovat ty pojmy lasky, krasy, pravdy, atp. dle konkretni kultury.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: shefik to asi bere tak, že kdo provozuje a užívá vrtulníky na zásobování chat přece zjevně nemůže být v subjektivním stavu kdy by mu to vycházelo jako net Positive pro krásu a pravdu. Že to lidi dělají nutně mindless, kdyby se trochu uvědomili tak přestanou. (Jo?) A to je to co já nevím zda tak je

    Že sis to převedl na co ti řeknou děti. První roky po probuzení jsem to tak měla hodně (syn jednou totálně nepochopí jak jsem mohla vědět a přitom nedávat veškerou energii do konání proti rozpadu klimatu). Dělala jsem na tom hodně. Ale nejsem dost dobrý chlap na to usilovat se v Sisyfos style boji, nevím co můžu dělat aby to mělo impakt. Nakonec ale nevíme co bude potřeba a možná jakákoliv aktivita potencialne zlepšující svět
    může mít smysl, takže něco pro svět dělám

    Zajímalo by mě jak to v tobě funguje, takže ty mas v sobě intuice že jánevim létat bys dětem nezodpověděl, nemít ostrovní systém na energii taky, nevybrat jim dobrou VŠ taky, atd takže je jasný že máš tyto věci dělat, ukazuje se ti co máš dělat tím že to nějak vyhodnotis vůči tomu co na to děti?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: mozno plakal, ze je o 15 rokov starsi, ja tiez niekedy nostalgicky spominam ako som rano vstal a nemal stuhnuty chrbat, to boli casy :,)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TADEAS: nás nebude soudit peklo, ale naše děti (a z vlastní zkušenosti vím, že aspoň já dovedu být jako dítě pěkně nekompromisní:))
    YMLADRIS: My se taky cestování/auta nevzdali. Vzdali jsme se ale naprosto letani. Ty emise jsou neporovnatelné. Když už někam jedem (typicky po Evropě), tak plným autem. Jestli je nebo není to zbytečné: tak v limitě je zbytečný náš život, je tady dalších X miliard takových (kteří se většinou těmito problémy ani nezabývají). Takto nejde úplně přemýšlet. Spíš se snažit teda ten život nějak naplnit, aby to nebyl jen konzum ... Moje žena se rádá ptá: rozvíjí/participuje to na kráse, lásce, nebo pravdě? Pak to má smysl ...

    Ja si spis casto kladu otazku: budu si to umet obhajit pred detmi?
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    Who’s Taking America’s Water? | Climate Town
    https://youtu.be/XusyNT_k-1c?si=mhmN22aXMOdL6SNX
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    the average kind of unprecedented

    Unprecedented number of heat records broken around world this year | Extreme heat | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/aug/14/unprecedented-number-of-heat-records-broken-around-world-this-year
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    pre-apo nostalgic

    FB-IMG-1723663930594
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: při spontánním plynutí klimatický změny samozřejmě socioekonomický vztahy neutrpí :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ale jo, clovek nemuze zit jak asketa. Taky jezdime k mori, kvuli alergiim. Ale jedem 4 v aute, zustanem co nejdyl na 1 fleku a uz tam nejdu na motokary, vodniho skutra apod. a :)

    Co se snazim rict je, ze je potreba tohle vedomy rozhodovani co jo a ne zaclenit do kazdodenniho zivota, protoze ten problem neni tam kdesi, ale tyka se nas vsech, at uz v pracovnim, nebo osobnim zivote. Cim vic lidi takhle zacne premyslet, tim mame vetsi sanci na rychlejsi 'uspech' v boji proti oteplovani (at uz nazveme uspechem cokoliv).

    Kriteria prisnosti si pak muze kazdy aplikovat sam...

    MATT: to hrouceni tech socioekonomickejch vztahu by nastalo jen pri rychly zmene, to by se opravdu muselo zacit regulovat zakonem/diktatem. Pokud se bavime o transformaci 2030-2100, tak se urcite spolecnost nezhrouti. Lide si muzou vpohode najit sustainable work i entertainment.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam