TADEAS,
YMLADRIS: Ty hodnoty jsou univerzalni, vsak to na konci sam pises - tj ne jen krestanske. Interpretace je ruzna, u nas bych nerekl, ze nejak zvlast krestanska. Naopak, ale to je na dele. Jen pro priklad: v nasi domacnosti se nejak nenosi zachranovat vsechno a vsechny, jsme casto konfrontovani se smrti v prirode (na zahrade, ve vcelach, v lese). To je na dele, ale jeden priklad za vsechny: zena je treba velkym obhajcem euthanazie ...
My se vubec nepokousime o nejake univerzalni hodnoty, nerikam, ze to tak je obecne platne, ze se shodneme na tom, co je laska. V nic takoveho ani neverim. Ale mam takovou zkusenost, ze na pravde se s lidmi vetsinou shodnu, lidi ji jako kvalitu umi identifikovat (nedavno se objevil clanek, ktery nachazi konzistentni vektorove zobrazeni uvnitr LLM, ktere odpovidaji "pravdivosti", takze je mozne, ze je to nejaka vlasnost primo mysleni/mozku). S laskou a krasou uz je to slozitejsi, jsou jeste relativnejsi. Dulezite je, aby to davalo smysl nam, protoze my to pak musime obhajit tem detem. Jestli jim dame dobry obraz sveta nebo ne, to nevim. Ale tak lide jsou v zasade schopni uvazovat racionalne, kdyz se snazi, tj vyhodnotit, zda je jejich chovani v souladu s jejich cily.
Jestlize je hlavni cil prezit, ale pak byt v bezpeci, mit rodinu, atd, dle Maslowa, tak je to vsechno treba nejak vyvazit. Potrebujeme na dovolenou do Indie/USA? Neporebujeme. Potrebujeme do Stredozemi? No, uplne ne, ale pak je to horsi se zdravim na podzim/v zime. Jinak se snazime dost o low-carbon-footprint, ale ne proto, abychom se tim nejak odlisovali, ale spis proto, ze to jde ruku v ruce se zdravejsim zivotem (zelenina ze zahrady, prace se drevem misto fitka, atp)...
TADEAS: jj, ja jsem se naletal po celem svete az dost, takze ja nikoho nesoudim. Jednou jsem si ale uvedomil, ze vetsina tech cest je zbytecnych, ze se to da resit po netu, pak nastesti prisel Covid a uvedomilo si to vice lidi, ja zmenil praci, abych uz cestovat nemusel a jsem za to rad. Chapu, ze pro byznys je treba nekdy osobniho setkani, to asi eliminovat uplne nejde. Nicmene kolik % tvori opravdu nezbytne cesty? IMHO mensinu.
U toho letani je zajimava jedna vec: kdyz jsem pred lety nekde zminil mezi kamarady, ze jsme se rozhodli si to "zakazat", tak na nas dost hledeli a byli taci, kteri nam zacali vysvetlovat, ze je to blbost, ze tim nic nezmenime, ze prece nemuzeme zit jako asketi, atp. Ta reakce byla podobna, jako kdyz jsem opet pret lety oznamil, ze si nedam alkohol. Byli taci, kteri to vzali, ale i taci, kteri meli potrebu me nejak premlouvat. Interpertuju to tak, ze sami vedi, ze by nemeli (letat/pit), ale proste chteji, tak je pochopitelne irituje, kdyz nekdo prestane. Ja ale nikomu nerikam, co ma delat, to je prece kazdeho vec.
Ad hrat hru infrastruktur: ja si porad kladu (nezodpovezenou) otazku: delam to opravdu pro dobro budouci generace, nebo pro sve ego?