• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    tata prisel s tim, ze lednich medvedu prybiva (jako antitezi k tomu, ze za klimazmenu muzou lidi). nemeli byste k tomu neco?

    SHEFIK: predpokladam, ze tam nebude infrastruktura, navic ta vyschla zeme ti vodu vubec nepojima, vsechno rovnou odtyka spolu s vyraznou erozi..

    SEJDA: V japonsku ubyva vic nez clovek za minutu.
    SEJDA: afrika ma rust jeste ralativne dlouho, otazka jak to bude s nasi schopnosti pripadne uprchliky integrovat. aktualne vidim spis trend hranice pozavirat a dozit si tu v duchodacich doufajice v robotizaci.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: uz sem si chtel sypat popel na hlavu podruhy, pac sem vychazel z dalsiho prispevku, kde dva lide o dodatecnych 2 mil mluvi, ze jsou na jine strance, nicmene jsem tyhle dotace taky nedohledal na hlidaci statu at sem klikal kamkoliv https://x.com/jakuhor/status/1831331929595019652?t=9pl5Cuq6Frll_i11W6NCyQ&s=19

    po trose dalsiho patrani jsem ale narazil na to, ze mimojine spolumajitelem spolecnosti Na nebi je i neziskovka NaZemi, tzn. dotace vyzadane Na nebi (kde je dlouhodobe spolumajitelem) ovlivnuji i prijem NaZemi
    NaNebi, s. r. o., Brno, IČO: 29318785 - Obchodní rejstřík | Peníze.cz
    https://rejstrik.penize.cz/29318785-nanebi-s-r-o

    Mozna to cele chapu spatne a nechce se mi rozpletani neziskovych krakatic venovat dalsi cas, nicmene beru to jako lesson learned, twitteru proste neverit. Diky za zpetnou vazbu.
    MINER
    MINER --- ---
    SHEFIK: Link, který's odkazoval, tvrdí, že poslední dotace byly 2021, což je v rozporu s tvým novým tvrzením, že od jeho nástupu koncem roku inkasovali 2+ mil, i kdyby to mohl ovlivnit vzhledem k době schvalování grantů.

    Informace v linku jsou prezentovány manipulativně, aby spojily dotace s osobou, která je neovlivnila, aby jí diskreditovali.

    To je základ dezinfa: vzít pravdu a ohnout ji tak, aby to cíl dezinfa interpretoval podle jejich potřeb.

    A to ani náhodou zmatenýho Žďárskýho neobhajuji. Zdiskreditoval se sám v rozhovorech, ze kterých je zřejmý, že neví, jak funguje svět, a nedokáže vysvětlit, jak by mohlo fungovat, co chce, byť jen teoreticky.

    Je potřeba se ale ohradit proti manipulacím.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: na druhou stranu je možné přeplavat Saharu..........
    Jen čekám kdy už se klimatická změna přejmenuje na výstižnější klimatický chaos
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak honem honem. Idealne s prestupem v Turecku at to vyjde levne:

    Ledovcová turistika sílí. Lidé chtějí spatřit přírodní krásy dřív, než roztají - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/turisticky-ruch-turiste-led-zmena-klimatu-snih-sever-ledovec-island.A240906_091215_eko-zahranicni_jadv

    SHEFIK: omlouvam se za lehci kocovinovy dezinfo :) od nastoupeni Zdarskyho neziskovka inkasovala jen 2+ mil, nicmene link na ktery jsem odkazoval obsahuje pravdive informace a na situaci to moc nemeni. Zit z penez danovych poplatniku, ktere vydelal nekdo jiny moc nenastinuje budouci sustainable model Nerustu. (Kdyz odignoruji, ze rust HDP, neni/ani nemusi byt zavisly na vypousteni sklenikovych plynu)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    “It is now, for the first time ever, possible to cross the river on foot from Brazil to Peru

    20240908-082632


    Amazon river levels fall due to lack of rain, hurting navigation
    https://www.reuters.com/business/environment/amazon-river-levels-fall-due-lack-rain-hurting-navigation-2024-09-02/?s=09
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    A new survey shows over 70% want to punish those who harm nature and the climate.

    No ale počkat můj penzijní fond to zas ne

    Time to criminalize environmental damage, says survey – DW – 09/06/2024
    https://www.dw.com/en/time-to-criminalize-environmental-damage-says-survey/a-70143258
    MINER
    MINER --- ---
    CHOSIE: Imo neni potřeba ‚nerůst‘, který má také nevýhody i kdyby byl realizovatelný. Lepší by bylo zpoplatnit negativní externality. To je sice těžké politicky, ale principiálně realizovatelné.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CHOSIE: migrace taky pomuze jenom nekolik let, protoze pak se ti zacne klesat populace i v zemich, kde je dnes stale jeste velmi vysoka porodnost.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GLOBETROTTER: tesne .. nenapsal, ze stat neplati i normalni firmy, protoze plati.
    Toto, co citujes neni postaveni neziskovek proti normalnim firmam, to je obhajoba neziskovek pred dezolatmi.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MINER: Jinak jako cíl by to bylo skvělé, tj. koordinovaně směřovat naše systémy tam kde nakonec stejně skončí - předešli bychom tím chaosu, který nastane v opačném případě a umožnilo by nám to mnohem lepší úroveň adaptace a odolnosti.

    Nicméně jak i o post níže píšu v realizovatelnost nevěřím, protože by to bylo realizovatelné pouze v globálním měřítku, kde každý spolupracuje a každý dodrží slovo - jinak se jakákoliv zem staví do nevýhody oproti ostatním a zdroje, které sama nevyužije tak zabere někdo jiný.

    V tomto stojím za teorií tzv. "Maximum power principle", navrhovaného čtvrtého termodynamického zákonu:
    Během sebeorganizace se vyvíjejí a převažují návrhy systémů, které maximalizují příjem energie, transformaci energie a ta použití, která posilují výrobu a efektivitu.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    SEJDA: Zrovna populace není problém pokud budeme brát v potaz i migraci, jen se jaksi zapomnělo, že planeta nemá nekonečné množství zdrojů a tudíž je nekonečný růst v rozporu s biofyzickou realitou, a čím déle budeme tuto ekocidu provozovat, tím horší bude výsledný stav systémů, které umožňují existenci lidstva na tété planetě.

    Jinak degrowth je prostě naprosto automatická odpověď pokud se člověk začně o planetární systémy zajímat, jeho realizovatelnosti (tedy dobrovolné) nevěřím, nicméně je dobře, že jsou lidé, kteří tuto tématiku řeší, zkoumají a publikují o ni, protože až budeme v bodě kdy bude degrowth (nebo post-growth) na prahu dveří z důvodů biofyzických, budeme mít alespoň nějakou literaturu o kterou se můžeme opřít a situaci alespoň trochu navigovat.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SEJDA: Dočetl jsem po první argumentační faul, dále jsem nečetl: Stát preferuje v dotačních programech neziskovky, protože v tom případě platí jen náklady a režii, neplatí zisk.
    1) Pokud má "normální" firma vyšší efektivitu než neziskovka a je schopna díky tomu za stejnou cenu vytvořit zisk, jakou má pro stát nevýhodu?
    2) Jaký je rozdíl, když si záložím one man sro a one man neziskovku? V neziskovce si k platu vyplatím odměny, aby hospodaření vyšlo s nulou.
    MINER
    MINER --- ---
    SEJDA: na to reaguji. Jinými slovy neříká, že to má být cíl (na rozdíl od toho exota), ale myslí si, že to bude důsledek demografie.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    #tippingpoint

    1/ Nature Canada and NRDC have just published a report on emissions from Canada's forestry sector. They find that emissions are *way higher* than the Federal Government has been reporting for years, and that it's the actually the third largest emitting sector.

    x.com
    https://x.com/ryankatzrosene/status/1831352451573694880

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: to máme teda štěstí, že jdou meteorologové kolem, normálně bych si toho nevšiml :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    meteorologové sypou

    Meteorologové sypou důkazy, že Evropa čelí skutečně mimořádným vedrům - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-meteorologove-sypou-dukazy-ze-evropa-celi-skutecne-mimoradnym-vedrum-259160
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MINER: musis to docist az do konce, posledni a pred posledni odstavec, pro jistotu copy&paste

    "5) A ještě něco k nerůstu, který je evidentně pro posluchačstvo rudý hadr.
    Smutný vtip je totiž v tom, že on ten "nerůst" nastane nejspíš docela sám, i bez pana Žďárského a bude to docela nepříjemný příběh. Vzhledem k demografickým křivkám (velmi nízká a stále klesající porodnost) se totiž bude populace lidí v produktivním věku, tedy ekonomicky aktivních, něco vyrábějících, přinášejících, snižovat až neuvěřitelnou rychlostí.
    Ukázkové Japonsko má dnes 75 miliónů lidí v produktivním věku; během tří čtvrtstoletí (2050, 2075 a 2100) má při nezměněné demografii klesat takto: 53, 40, 25 miliónů.
    Pro Českou republiku, kde je porodnost trošku vyšší, jsou čísla takováto: aktuálně 6.8 miliónu, a pak postupně pokles k 4.5 miliónu. Pozor nicméně, tohle je se ZAPOČTENÍM migrace do ČR; protože ale žádné migranty v ČR přece nechceme, tak pokud by nebyla, máme na konci století 3.5 miliónu ekonomicky produktivních lidí.

    Takže bych s dovolením se začal "nerůstem", či ještě přesněji "zrychlujícím se poklesem", což chudák Žďárský vůbec nenavrhuje, docela vážně a seriózně zabývat, protože přijde sám, nevítán a bez ohlášení."
    MINER
    MINER --- ---
    SEJDA: Pouze upozorňuje na lživé tvrzení, že ‚Žďárského spolek‘ vysál dotace, když ve skutečnosti dotace byly před jeho nástupem. A dále vysvětluje, jak v principu fungují dotace.

    Neobhajuje tam nevyhnutelnost nerůstu, jen konstatuje, že tam míříme kvůli demografii.
    Imo se mýlí, protože neuvažuje zvyšování efektivity, což je u něj jako u podnikatele divné, ale neobhajuje nutnost nerůstu.

    Imo korektní post Hlavenky s pravdivými tvrzeními kritizující manipulativní článek.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Jiri Hlavenka (Brno, Pirati s podporou Zelenych), znamy to exprodavac letenek, se zastava "nerustu", resp. obhajuje jeho nevyhnutelnost.
    Facebook
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=10164136206668902&set=a.10150510138973902
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam