• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: to máme teda štěstí, že jdou meteorologové kolem, normálně bych si toho nevšiml :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    meteorologové sypou

    Meteorologové sypou důkazy, že Evropa čelí skutečně mimořádným vedrům - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-meteorologove-sypou-dukazy-ze-evropa-celi-skutecne-mimoradnym-vedrum-259160
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MINER: musis to docist az do konce, posledni a pred posledni odstavec, pro jistotu copy&paste

    "5) A ještě něco k nerůstu, který je evidentně pro posluchačstvo rudý hadr.
    Smutný vtip je totiž v tom, že on ten "nerůst" nastane nejspíš docela sám, i bez pana Žďárského a bude to docela nepříjemný příběh. Vzhledem k demografickým křivkám (velmi nízká a stále klesající porodnost) se totiž bude populace lidí v produktivním věku, tedy ekonomicky aktivních, něco vyrábějících, přinášejících, snižovat až neuvěřitelnou rychlostí.
    Ukázkové Japonsko má dnes 75 miliónů lidí v produktivním věku; během tří čtvrtstoletí (2050, 2075 a 2100) má při nezměněné demografii klesat takto: 53, 40, 25 miliónů.
    Pro Českou republiku, kde je porodnost trošku vyšší, jsou čísla takováto: aktuálně 6.8 miliónu, a pak postupně pokles k 4.5 miliónu. Pozor nicméně, tohle je se ZAPOČTENÍM migrace do ČR; protože ale žádné migranty v ČR přece nechceme, tak pokud by nebyla, máme na konci století 3.5 miliónu ekonomicky produktivních lidí.

    Takže bych s dovolením se začal "nerůstem", či ještě přesněji "zrychlujícím se poklesem", což chudák Žďárský vůbec nenavrhuje, docela vážně a seriózně zabývat, protože přijde sám, nevítán a bez ohlášení."
    MINER
    MINER --- ---
    SEJDA: Pouze upozorňuje na lživé tvrzení, že ‚Žďárského spolek‘ vysál dotace, když ve skutečnosti dotace byly před jeho nástupem. A dále vysvětluje, jak v principu fungují dotace.

    Neobhajuje tam nevyhnutelnost nerůstu, jen konstatuje, že tam míříme kvůli demografii.
    Imo se mýlí, protože neuvažuje zvyšování efektivity, což je u něj jako u podnikatele divné, ale neobhajuje nutnost nerůstu.

    Imo korektní post Hlavenky s pravdivými tvrzeními kritizující manipulativní článek.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Jiri Hlavenka (Brno, Pirati s podporou Zelenych), znamy to exprodavac letenek, se zastava "nerustu", resp. obhajuje jeho nevyhnutelnost.
    Facebook
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=10164136206668902&set=a.10150510138973902
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Karin Limburg: Deoxygenation — A Growing Climate Change Problem, Coming to a Water Body Near You
    https://youtu.be/cPQ7ezmSxf0?si=Iu0jVjM5O483NTgA
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GLOBETROTTER: titulek samozrejme zavadejici, dle clanku ta dan fungovala a lide zacali letat na jine letiste. Kdyby tu dan zavedli i ostatni zeme, doslo by k redukci letu. Otazkou je, jestli to dava smysl drzet pro jednu zemi. Idealne kdyby se EU dohodla jako celek
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Kdysi tu probehl Tadeas Zdarsky a jeho Nerust. Dari se mu. Sice jeho spolek vyrost o 47mil ze statnich dotaci, ale HDP to nevylepsi, takze Good Job! :)

    x.com
    https://x.com/skopmichal/status/1831259367879934428?t=K37X21rKZc4do8CjoGGF7g&s=19
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Vlakno - stredozemni more prumerna teplota 28*C, soucasne zaplavy diky tomu vyvolane z ruznych mist a jak bonus vizualizace kde hori v amazonii. This is fine

    x.com
    https://x.com/Chmee2/status/1831936254478586324?t=gwOi2ol8mDwQ67svNo4Gtg&s=19
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Kontraproduktivní a neúčinná. Švédsko ruší zelenou leteckou daň, Ryanair i IATA blahopřejí - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/kontraproduktivni-a-neucinna-svedsko-rusi-ekodan-na-letecke-spoje-ryanair-i-iata-blahopreji-219553/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘Oh my God, what is that?’: how the maelstrom under Greenland’s glaciers could slow future sea level rise | Glaciers | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/sep/06/how-the-maelstrom-under-greenlands-glaciers-could-slow-future-sea-level-rise

    current models do not take account of a big possible factor: the huge mounds of ground rock that some glaciers pile up in front of them, blocking their paths and insulating them from ever hotter oceans. These could function as “speed bumps”, effectively slowing the impact of global heating. But the role this plays is unknown because researchers had never been able to scrutinise the hellish zone where mighty glaciers, rock and ocean meet.

    TERMINUS: Studying Greenland’s Underwater Glacial Walls
    https://ig.utexas.edu/terminus-studying-greenlands-underwater-glacial-walls/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Hottest summer on record could lead to warmest year ever measured | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/sep/06/hottest-summer-record
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: a kdyby meli moc vody, tak sucho v krajine. dobra rada nad zlato
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ROGER_WILCO: musi se naucit zadrzovat vodu v krajine
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    vskutočnosti plastová
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    doba biogeopsychedelická
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    @thenoorhag · 4 Sep
    Heavy rain and floods took by surprise hundreds of thousands of Sudanese and it destroyed more than 200 000 houses.

    In the Sahara desert!

    Plans for Floods control and town replanning in the desert is needed to prevent future catastrophes and to cope with real Climate change
    x.com
    https://x.com/thenoorhag/status/1831396419212865994
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    @severeweatherEU
    This is just beyond insane. A tropical wave is dumping serious rainfall on Mali, a desert country in North Africa. In the coming days, its path will travel across northern Mauritania and curve into western and northern Algeria. The Sahara Desert is experiencing some historic rain
    x.com
    https://x.com/severeweatherEU/status/1831587908970573898

    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    #pocasi #jetorozbity

    Until this heatwave... Sweden 🇸🇪 and Norway 🇳🇴 had never hit > 30 °C in September. New national records have been set and by huge margin.

    Extraordinary weather pattern in Europe right now.

    THREAD
    x.com
    https://x.com/ScottDuncanWX/status/1831779277966135697?s=19
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Británie po 140 letech končí s uhlím. Zavírá poslední uhelnou elektrárnu | Hrot
    https://www.hrot24.cz/clanek/britanie-po-140-letech-konci-s-uhlim-zavira-posledni-uhelnou-elektrarnu?#dop_ab_variant=1363620&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    Spojené království je první vyspělou průmyslovou zemí, která úplně ukončuje výrobu elektřiny z uhlí. Na konci září odstaví poslední velký uhelný zdroj na ostrovech. Do konce dekády chce britská vláda vyrábět elektřinu pouze bezemisně.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    MARSHUS: You know the #Atlantic is truly broken when models are forming tropical cyclones over the Sahara desert rather than the ocean.

    Cant remember if I've ever seen solutions like this before. Remarkable!

    #Tropics #HurricaneSeason

    x.com
    https://x.com/weatherman_aaa/status/1831454132445835341?s=19
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam