• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MINER: Ono se jen těžko hodnotí kolik by třeba mělo stát milion druhů zvířat, nebo jakou má cenu Atlantická meridionální cirkulace, obyvatelná planeta (a tisíce dalších, i na tom je z biologického hlediska onen růst závislý), tedy, ty dopady jsou nevyčíslitelné, pamatuji si, že jsem četl článek, který hovořil o tom, jak by na celém světě neexistoval business pakliže by negativní externality byly započteny, zejména v momentální situaci kdy by i zastavení veškeré produkce stejně znamenalo nenavratitelné změny, rapidní oteplení v rozmezí 0.3-1C kvůli poklesu SO2 aj., ohřívání a tání vzhledem k tzv. "CO2 lag", a pokračující bioakumulaci plastů aj.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Water level falls to record low of 25 cm in Warsaw’s Vistula River | Notes From Poland
    https://notesfrompoland.com/2024/09/08/water-level-falls-to-record-low-of-25-cm-in-warsaws-vistula-river/

    The water level in the Vistula, Poland’s longest river, has fallen to its lowest ever recorded level in Warsaw amid an ongoing heatwave. Temperatures in much of the country have been consistently above 30°C (86°F) in recent weeks, while little rain has fallen.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ROGER_WILCO: predne je uplnej nesmysl mtyslet si, ze efekt lidsky cinnosti muzem potvrdit mebo vyloucot stavem lednich medvedu. a navic ty stavy nijak ruzovy

    populations are in decline
    2 populations are increasing
    4 populations are stable
    10 populations are data-deficient (information missing or outdated)
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    tata prisel s tim, ze lednich medvedu prybiva (jako antitezi k tomu, ze za klimazmenu muzou lidi). nemeli byste k tomu neco?

    SHEFIK: predpokladam, ze tam nebude infrastruktura, navic ta vyschla zeme ti vodu vubec nepojima, vsechno rovnou odtyka spolu s vyraznou erozi..

    SEJDA: V japonsku ubyva vic nez clovek za minutu.
    SEJDA: afrika ma rust jeste ralativne dlouho, otazka jak to bude s nasi schopnosti pripadne uprchliky integrovat. aktualne vidim spis trend hranice pozavirat a dozit si tu v duchodacich doufajice v robotizaci.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: uz sem si chtel sypat popel na hlavu podruhy, pac sem vychazel z dalsiho prispevku, kde dva lide o dodatecnych 2 mil mluvi, ze jsou na jine strance, nicmene jsem tyhle dotace taky nedohledal na hlidaci statu at sem klikal kamkoliv https://x.com/jakuhor/status/1831331929595019652?t=9pl5Cuq6Frll_i11W6NCyQ&s=19

    po trose dalsiho patrani jsem ale narazil na to, ze mimojine spolumajitelem spolecnosti Na nebi je i neziskovka NaZemi, tzn. dotace vyzadane Na nebi (kde je dlouhodobe spolumajitelem) ovlivnuji i prijem NaZemi
    NaNebi, s. r. o., Brno, IČO: 29318785 - Obchodní rejstřík | Peníze.cz
    https://rejstrik.penize.cz/29318785-nanebi-s-r-o

    Mozna to cele chapu spatne a nechce se mi rozpletani neziskovych krakatic venovat dalsi cas, nicmene beru to jako lesson learned, twitteru proste neverit. Diky za zpetnou vazbu.
    MINER
    MINER --- ---
    SHEFIK: Link, který's odkazoval, tvrdí, že poslední dotace byly 2021, což je v rozporu s tvým novým tvrzením, že od jeho nástupu koncem roku inkasovali 2+ mil, i kdyby to mohl ovlivnit vzhledem k době schvalování grantů.

    Informace v linku jsou prezentovány manipulativně, aby spojily dotace s osobou, která je neovlivnila, aby jí diskreditovali.

    To je základ dezinfa: vzít pravdu a ohnout ji tak, aby to cíl dezinfa interpretoval podle jejich potřeb.

    A to ani náhodou zmatenýho Žďárskýho neobhajuji. Zdiskreditoval se sám v rozhovorech, ze kterých je zřejmý, že neví, jak funguje svět, a nedokáže vysvětlit, jak by mohlo fungovat, co chce, byť jen teoreticky.

    Je potřeba se ale ohradit proti manipulacím.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: na druhou stranu je možné přeplavat Saharu..........
    Jen čekám kdy už se klimatická změna přejmenuje na výstižnější klimatický chaos
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak honem honem. Idealne s prestupem v Turecku at to vyjde levne:

    Ledovcová turistika sílí. Lidé chtějí spatřit přírodní krásy dřív, než roztají - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/turisticky-ruch-turiste-led-zmena-klimatu-snih-sever-ledovec-island.A240906_091215_eko-zahranicni_jadv

    SHEFIK: omlouvam se za lehci kocovinovy dezinfo :) od nastoupeni Zdarskyho neziskovka inkasovala jen 2+ mil, nicmene link na ktery jsem odkazoval obsahuje pravdive informace a na situaci to moc nemeni. Zit z penez danovych poplatniku, ktere vydelal nekdo jiny moc nenastinuje budouci sustainable model Nerustu. (Kdyz odignoruji, ze rust HDP, neni/ani nemusi byt zavisly na vypousteni sklenikovych plynu)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    “It is now, for the first time ever, possible to cross the river on foot from Brazil to Peru

    20240908-082632


    Amazon river levels fall due to lack of rain, hurting navigation
    https://www.reuters.com/business/environment/amazon-river-levels-fall-due-lack-rain-hurting-navigation-2024-09-02/?s=09
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    A new survey shows over 70% want to punish those who harm nature and the climate.

    No ale počkat můj penzijní fond to zas ne

    Time to criminalize environmental damage, says survey – DW – 09/06/2024
    https://www.dw.com/en/time-to-criminalize-environmental-damage-says-survey/a-70143258
    MINER
    MINER --- ---
    CHOSIE: Imo neni potřeba ‚nerůst‘, který má také nevýhody i kdyby byl realizovatelný. Lepší by bylo zpoplatnit negativní externality. To je sice těžké politicky, ale principiálně realizovatelné.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CHOSIE: migrace taky pomuze jenom nekolik let, protoze pak se ti zacne klesat populace i v zemich, kde je dnes stale jeste velmi vysoka porodnost.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GLOBETROTTER: tesne .. nenapsal, ze stat neplati i normalni firmy, protoze plati.
    Toto, co citujes neni postaveni neziskovek proti normalnim firmam, to je obhajoba neziskovek pred dezolatmi.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MINER: Jinak jako cíl by to bylo skvělé, tj. koordinovaně směřovat naše systémy tam kde nakonec stejně skončí - předešli bychom tím chaosu, který nastane v opačném případě a umožnilo by nám to mnohem lepší úroveň adaptace a odolnosti.

    Nicméně jak i o post níže píšu v realizovatelnost nevěřím, protože by to bylo realizovatelné pouze v globálním měřítku, kde každý spolupracuje a každý dodrží slovo - jinak se jakákoliv zem staví do nevýhody oproti ostatním a zdroje, které sama nevyužije tak zabere někdo jiný.

    V tomto stojím za teorií tzv. "Maximum power principle", navrhovaného čtvrtého termodynamického zákonu:
    Během sebeorganizace se vyvíjejí a převažují návrhy systémů, které maximalizují příjem energie, transformaci energie a ta použití, která posilují výrobu a efektivitu.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    SEJDA: Zrovna populace není problém pokud budeme brát v potaz i migraci, jen se jaksi zapomnělo, že planeta nemá nekonečné množství zdrojů a tudíž je nekonečný růst v rozporu s biofyzickou realitou, a čím déle budeme tuto ekocidu provozovat, tím horší bude výsledný stav systémů, které umožňují existenci lidstva na tété planetě.

    Jinak degrowth je prostě naprosto automatická odpověď pokud se člověk začně o planetární systémy zajímat, jeho realizovatelnosti (tedy dobrovolné) nevěřím, nicméně je dobře, že jsou lidé, kteří tuto tématiku řeší, zkoumají a publikují o ni, protože až budeme v bodě kdy bude degrowth (nebo post-growth) na prahu dveří z důvodů biofyzických, budeme mít alespoň nějakou literaturu o kterou se můžeme opřít a situaci alespoň trochu navigovat.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SEJDA: Dočetl jsem po první argumentační faul, dále jsem nečetl: Stát preferuje v dotačních programech neziskovky, protože v tom případě platí jen náklady a režii, neplatí zisk.
    1) Pokud má "normální" firma vyšší efektivitu než neziskovka a je schopna díky tomu za stejnou cenu vytvořit zisk, jakou má pro stát nevýhodu?
    2) Jaký je rozdíl, když si záložím one man sro a one man neziskovku? V neziskovce si k platu vyplatím odměny, aby hospodaření vyšlo s nulou.
    MINER
    MINER --- ---
    SEJDA: na to reaguji. Jinými slovy neříká, že to má být cíl (na rozdíl od toho exota), ale myslí si, že to bude důsledek demografie.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    #tippingpoint

    1/ Nature Canada and NRDC have just published a report on emissions from Canada's forestry sector. They find that emissions are *way higher* than the Federal Government has been reporting for years, and that it's the actually the third largest emitting sector.

    x.com
    https://x.com/ryankatzrosene/status/1831352451573694880

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: to máme teda štěstí, že jdou meteorologové kolem, normálně bych si toho nevšiml :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam