• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Perceptions of carbon dioxide emission reductions and future warming among climate experts
    86% of participants estimated maximum global warming of greater than 2 °C by or before the year 2100 (med = 2.7 °C) while 58% of the sample believed that there was at least a 50% chance of reaching or exceeding 3 °C by or before 2100 (med = 50%).

    A previous survey found 60% of Working Group 1 authors believed that warming of 3 °C or more is likely by 2100, while another found that 77% of IPCC authors and editors expected at least 2.5 °C in the same timeframe. Our results corroborate that there is a widespread belief among IPCC authors that substantial warming is likely before 2100

    Perceptions of carbon dioxide emission reductions and future warming among climate experts | Communications Earth & Environment
    https://www.nature.com/articles/s43247-024-01661-8
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SHEFIK: já ty lidi co odešli znám a 100% z nich odešlo prostě proto že už neutáhli účty. Ta práce je zajímavá, přes Acer i mezinárodní, pro mladý schopný lidí vcelku atraktivní. Ale pak ti přijde na účet 30tis. a s tím máš vyžít v Praze.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: nejsem politik a nemam reseni. ta formulace je level SPD a myslim ze naprosta mensina lidi vidi do toho jak by to do budoucna melo vypadat. ale ten pozadavek je naprosto normalni. plus nerovnost tu spolecnost nakonec uplne rozm*da...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Jedine, ceho si pak dosahl je preplaceni mene kvalifikovanych / motivovanych lidi, kteri uz nemaji nikdy duvod odejit
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAN_SPRCHA: tak oni to ani ty prachy nevyresi. Praxe ukazuje, ze at das lidem ve statu kolik chces, ti nejlepsi stejne odejdou za zabavnejsi praci a zustanou tam bud juniori, nebo lide, kterym z osobniho duvodu stat jako zamestnavatel vyhovuje (male naroky, malo premejsleni, kratka pracovni doba, ...)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: je to kýžené, ale jak toho chceš dosáhnout?
    To není jenom u nás, víceméně v celé Evropě je to stejné. Národní regulátoři ani Acer nejsou schopní reagovat dostatečně rychle na situaci na trhu.
    A prakticky ani nemůžou protože energetické firmy/spekulanti/trejdři se pohybují v rámci legislativního rámce. Regulátor potom dá podnět zákonodárcům ke změně legislativy a teprve po tom co se změní může zasáhnout proti trhu.
    To trvá strašně dlouho.

    U nás je to taky o lidech. Na regulační úřady se nastupuje po škole a po nějaké době pokud zaujmete protistrany a už máte praxi tak si vás přetáhnou k sobě. Pak prakticky energetické subjekty nastupují proti regulačnímu úřadu s obrovskou personální převahou.

    Lidi totiž závidí. Na regulačních úřadech by měly být příjmy takové aby k tomu nedocházelo. Jenže řekněte lidem že úředník na regulačním úřadě bude brát 200tis. měsíčně ze státního, to se podělají.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: v soucasne situaci jiste dostane. nicmene to jak je nastaveny trh je otazkou regulatoru, cili statu. aby to vyrovnavani nemelo za dusledek preliti verejnych financi temhle hracum je urcite kyzene a neni to zadna extremni politika.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: sociální demokracie jen chrání občany před trhem tím že pokrývá výkyvy trhu dotacemi. Křetínský pořád těch svých 100 miliard dostane.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    . PAN_SPRCHA: chranit obcany pred trhem je spis socialni demokracie, ne? ta ochrana by ale nemela mit jako dusledek ze se penize presouvaji privatnim subjektum, to je legitimni.

    staty/federace umoznuji rust nerovnosti a zase ji rusi, je to bezny proces.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    kultivované

    Jídlo budoucnosti? V kultivovaném masu nejsou antibiotika ani hormony | Hrot
    https://www.hrot24.cz/clanek/jidlo-budoucnosti-v-kultivovanem-masu-nejsou-antibiotika-ani-hormony-rika-kucerova-z-bene-meat
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    WOODMAKER: jenže to se nedaří moc prakticky nikde na světě v demokracii tomuhle zabránit. money makes money, kdo má peníze zaplatí si nejlepší právní služby a tedy se snaží vytřískat maximum v rámci momentální legislativy. vytváření legislativy je vždycky o krok zpátky za jejím využíváním.
    tvrdit že sebereme jednoduše peníze oligarchům (ty přece nemá nikdo rád) a dáme je na školky a nemocnice(to zní dobře, děti vždycky bodují a nemocnice každý sem tam potřebuje) to je klasická SPD.

    jinak za tím bohatstvím a drahotou nejsou dotace, ale spekulace s energetickým trhem.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    YMLADRIS: Dava mi to smysl. Je to mimo realitu. A takhle se na vrchu budou dal stridat politicke strany dobre provazane s nejbohatsima lidma.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    YMLADRIS: tohle už je populismus ala Okamura
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pirati, bod s kterym jdou za Fialou. prosim o zpetnou vazbu - prevalcoval uz me cynismus takze mi to prijde jako mimo realitu, nebo to opravdu je totalne mimo realitu? https://x.com/jakubmichalek19/status/1838260197841846640

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MINER: tito uz to ponukaju komercne, pokial bude niekto pozajtra v Kladne, tak moze zajst na prednasku a poreferovat

    🤩🤝V hale u našeho klienta jsme minilý... - ERVOeco od LOGeco
    https://www.facebook.com/ervo.logeco/posts/pfbid02VVT9nyzEkWbiGyxFLAKXb288YGUDJieXFC6jN2ZNSwytUN3yVM8SpZobFouvGHjAl
    MINER
    MINER --- ---
    Recyklace plastů na ropu a oleje:
    Plasty mění na olej a z něj opět dělá plast. Nahrazuje tím ropu - CzechCrunch
    https://cc.cz/plasty-meni-na-olej-a-z-nej-opet-dela-plast-cesky-startup-tim-nahrazuje-ropu-a-nabira-sto-milionu/

    3 kč na litr
    uzavřený systém
    Jde do toho rvát i špinavej plast (kelímek i se zbytkem jogurtu), jde spíš o složení plastů, který to umí rozkládat a zbytek vypadne jako odpad.
    To mi připomnělo, jak v DeLorean v Back to the future jezdil na odpadky:) Tak už to (v podstatě) máme:) Jen to má zatím velikost kontejneru:)

    https://open.spotify.com/episode/098Q6WFmBDmjGLeMaYaPxr
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Ad sucho v pude po povodnich, ilustrace.

    Půdní sucho už není. Ale kdepak! - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/pudni-sucho-uz-neni.ale-kdepak
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak muzem ty Evropsky automobilky jeste vic podusit, zvednout si nezamestnanost a jeji implikace (kriminalita, ...) a nechat se udolat Asijskou konkurenci, vcetne bezpecnostnich rizik 'connected cars' z nich vyplyvajicich, nebo ten svet proste nechame horet dal.

    Kdo vi, napovi.

    Germany joins Italy to call for earlier revision of CO2 targets for cars – Euractiv
    https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/germany-joins-italy-to-call-for-earlier-revision-of-co2-targets-for-cars/

    If the revision were brought forward, it could allow changes to carmakers’ current 2025 deadline to reduce the average emissions of their newly sold cars by 15%. The industry fears this obligation could lead to multiple billion euro fines as of next year.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    UK by rado uskladnilo CO2, jenze politika.

    The UK wants Europe’s carbon – Euractiv
    https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/the-uk-wants-europes-carbon/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam