• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHOSIE: něco udržitelné je, něco udržitelné není. Já jako naději vidím, že přímá kvalita života vyžaduje pouze zlomek zdrojů a energie, kterými dnes plýtváme. Výrobky či objekty poskytující stejnou kvalitu života můžou mít snadno životnost desítek let místo jednotek, je to jen otázka životního stylu a vkusu. Můžeme věci opravovat, místo recyklovat. Nemusíme ohřívat svoje obydlí a vodu topnými spirálami, můžeme instalovat tepelná čerpadla. A můžeme využívat "odpadní chlad" (v létě) nebo odpadní teplo (v zimě). Je to vlastně celé otázka pospojování těch správných trubek "v zákulisí": pouze jsme žili v éře, ve které motivace optimalizovat nebyla dostatečně vysoká.

    Pointa je, že nemusí dojít ke snížení kvality života, jak se všichni obávají. Naopak, slušná kvalita života může být zpřístupněna více lidem, aniž by se spotřebovávalo více zdrojů. Ale stěží se to dosáhne v důsledku individuální iniciativy nějakých osamělých spotřebitelů a jejich omezené kupní síly, je nutná systémová změna. Nájemník neovlivní způsob, jak mu majitel bytu či domu ohřívá vodu, apod.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Závěrem, tvrdíš, ze je naše společnost a její praktiky udržitelná, pakliže dojde k "opravdicke tranzici" (ať už to znamená cokoliv), a že je na vše zdrojů dost, v rozporu s dostupnou empirikou a upřímně to je zjevné i pakliže se člověk použije kapku rozumu.

    Své tvrzení podložit neumíš a místo toho reaguješ konspirací a pochybnými a zcestnymi informacemi. Je to celkem podobné jak mluvit s někým kdo popírá globální ohřívání, nebo tvrdí, že je země placatá.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BRETA: muzes to rozepsat plz?
    BRETA
    BRETA --- ---
    YMLADRIS: hnojení moří železem jistě bude mít blahodárný vliv na živočichy, kteří se fytoplanktonem živí :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    počasí

    Kathmandu Valley gets half its average rainfall in less than two days

    112 dead, 65 missing in Nepal floods | Nepali Times
    https://nepalitimes.com/news/60-dead-64-missing-in-nepal-floods
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: prosímtě, ale já se s tebou rád budu bavit o antigravitaci (umělém generování gravitace, i když já mám radši interpretaci odstínění polí, které gravitaci způsobují). Akorát ne tady, stejně jako se tady nechci bavit o AI (jejíž spotřeba energie k emisím CO2 rozhodně přispěje, i když Microsoft kvůli tomu oživuje jaderné elektrárny...): [XCHAOS @ Kvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)]
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Professor Sir David King, chair of Cambridge University's Centre for Climate Repair and lead of the fake excrement project, hopes that these plankton blooms could capture 50% of the world's greenhouse gas emissions

    Některý jsem ani neznala. Obnovte mamuty

    32 weird ways to fight climate change | Live Science
    https://www.livescience.com/planet-earth/climate-change/32-weird-ways-to-fight-climate-change-that-just-might-work
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Častější a ničivější. Vědci ukázali, jak nedávné povodně souvisejí s ohříváním planety • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2024/40/castejsi-a-nicivejsi-vedci-ukazali-jak-nedavne-povodne-souviseji-s-ohrivanim-planety
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: ne, to neni antigravitacni, nybrz gravitacni pohon. cau.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: nechci brzdit tvůj konspirační zápal pro věc, ale přeci jen se technikou tak nějak trochu zabývám a tvrdím jediné: věci, které fungují, neutajíš.

    zákon o utajení patentů je jiná věc, nepopírám, že existuje, i když myslím, že si smíchal dvě věci, přednostní právo armády (nebo jak to formulovat) na přístup k patentům vs. utajení patentů.

    tu záhadně zemřelou vynálezkyni si nastuduju, antigravitace je tu offtopic (a problém klimatu by asi neřešila, i když závisí na energetické náročnosti daného principu... mohla by ho i zhoršit), téma mi samozřejmě léta zajímalo a i když existují nadějné myšlenkové koncepty, které by nás k tomu mohly přiblížit (např. gravitace nikoliv jako přitažlivá síla mezi tělesy, ale vlastně jako odpudivá síla mezi tělesem a kosmickým horizontem, který je jinými hmotnými tělesy částečně zakryt - trochu z toho vybuchuje hlava ale jistý smysl to dává a v historii fyziky se tahle představa vrací, i ta Newtonova druhá mocnina v tom nějak je skrytá, ale jinak), tak prostě není důvod, aby někdo, kdo na tom pracuje, záhadně umíral.

    Do problémů se jako vynálezce dostaneš obvykle, když vytáhneš z investorů peníze a pak jim v patřičný moment nejsi schopen nabídnout to, co slibuješ. To bych popravdě nepřál nikomu. Tahle situace ovšem bude pravděpodobně častější, než že po tobě půjdou agenti všech možných fosilních oligarchů. Ti tráví spoustu času s děvkama, šampaňským a chlebíčky na palubě soukromých tryskáčů a nemají čas šmírovat každého jednotlivého génia, který chce spasit svět. Co je tedy potřeba udělat není schovávat se před nájemnými vrahy a paranoidně fungovat v naprostém utajení, ale jen a pouze... být doopravdy geniální :-)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: "Amerika má ale dobře udělanej systém odtajňování po nejvýše asi 50 letech. Utajený vynálezy by po čase podle mě měly být odtajněny..."

    Jj DoE bude odtajnovat vynalezy podle tebe :)

    Hele vibrace panelu asi nejsou uplne zakladni vyzkum, zejo, ale resil bych to se strojarem...


    Vsechny ty pokroky v mezich zakona a la "ucinnost Perowskite vzrostla o 0,3%!" jsou hrou bez ohrozujiciho potencialu pro globalni energeticky status quo.

    US Kongres uz se na rozdil od nekterych zdejsich debateru zorientoval (jsou hodne nastvany). Jeho clenove v kontrolnich komisich prohlasili, ze patrne existujou cisty zdroje energie schopny resit klimakrizi, a Schumer navrhl scifi zakon UAPDA.
    Ale kdo si preje konec ropy? Spodnich 99%. V zakulisi besni bitva o budoucnost mezi prumyslem a egomaniakalni politikou.

    Pred 2 roky doslo k tragedii mlady genialni vedkyne pracujici na gravitacnim pohonu, Dr. Amy Eskridge, dcery reditele vyzkumu NASA JPL. Od svych 14 let pracovala v armadnim zbrojnim vyzkumu, atd, az v 2020 zalozila firmu. Po 2 letech vyhruzek, vloupanich, roztavenych zaluziich a zahadnych popaleninach byla zastrelena.

    Realne se dejou velmi hnusny veci, aby se spinavej prumysl a diktatori udrzeli u moci a plebs pekne zustal kazdej ve svym chlivku. Prekvapive, ze?


    CHOSIE: Je mnoho zpusobu jak rict, ze jsi ignorant bez schopnosti reserse v archivech, legislative, vyzkumu. Tva idiotska reakce jiste pobavi idiotske publikum.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    jinak ta zkáza po Helene je epická a řádově horší než co teď proběhlo střední evropou..
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    How do I express that I’m concerned about the people of western NC and I’m also concerned about the potential future global economic disaster because Spruce Pine is the sole producer of ultra pure Quartz for crucibles that all global semiconductor production relies on?

    x.com
    https://x.com/FossilLocator/status/1840218595541778791?s=19
    PER2
    PER2 --- ---
    jeste k helene, cyclone carved a wound through the power grid hundreds of miles wide

    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: kdyby zatim nemeli dost, tak si mozna daji jeste druhy kolo

    CHOSIE
    CHOSIE --- ---

    Takže vlastně odpověď nemáš, zamáváš bizarní konspirací, neexistující technologií a over-simplifikací problému, díky za odpověď (y)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    CHOSIE: Moc otazek. Zkracene, uz dyl probiha formalni a soukrome vysetrovani utajeneho prumyslu, jako jsou skorapkovi giganti typu SAIC. K tomu nekolik byvalych sefu a vedcu z bleeding edge vyzkumu vc. vojenskeho reklo, ze verejne priznavana techn. uroven lidstva je desitky az stovky let pozadu za realnym stavem. Neco je i v odtajnenych dokumentech, napr. australskych.

    Kdyz budes mit jednu krabici s ZPE a druha bude generovat vzacny prvky v dostatecnym mnozstvi, tak potrebujes tezit jen stavebni silikaty apod a vic recyklovat.

    Atm. CO2 by se s neomezenym zdrojem melo dat postupne absorbovat, snad. Inteligentni zemedelstvi, konec velkochovu a zastaveni odlesnivani by tez neuskodilo. To je pravda pro nekoho mozna jeste lifestyle zmena.

    Teplo se da i extrahovat, otazka je skalovatelnost.

    Cisteni ziv. prostredi potrva. Kdyz nezastavime ekosys. rozvrat oceanu, je samozrejme game over.

    Ale nejdriv je potreba zatrhnout toto:
    https://edition.cnn.com/travel/dubai-millionaires-private-jet-boom-spc/index.html
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Jinak k [CHOSIE @ Klimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day]
    pár "hezkých" grafů a vizualizací z publikace.

    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    VOYTEX:
    Zdroju na opravdickou energiewende je taky dost. Zmena lifestylu neni nutna.

    Mohl bys vysvětlit a podložit tvrzení, že je zdrojů dost? Neopírat se o "známé rezervy" (i když i tam toto tvrzení pokulhává) vzhledem k faktu, že spousta z nich je energeticky/ekonomicky/technologicky nedosažitelná. Tj. klesající výnosy, klesající kvalita, neexistující technologie. Přehlédneme-li to, tak je to stejně nereálné z hlediska škálovatelnosti (vytěžit stejné množství X v následujících 5-10 letech jako jsme doposud vytěžili za naši existenci apod.). Též předpokládám, že úplně ignoruješ jaké by tak rozsáhlá těžba měla dopady na biosféru a komunity žijící v oblastech těchto ložisek? (tj. jedny z posledních a na diverzitu nejbohatších oblastí světa). I kdybychom měli zdrojů 2x tolik, nebo neomezené množství, tak bychom na konci století (dle LtG) dojeli na znečištění planety.

    To podobné u "změna lifestylu není nutná", mohl bys to též rozvést - už jen co jsem napsal nahoře tak trochu argumentuje proti tomuto tvrzení.
    Jak beze změny lifestylu pozitivně ovlivníme (tj. zlepšíme) stav biosféry, omezíme uvolnění nových entit do životního prostředí, zamezíme změnám (ztrátě) modré a zelené vody, zamezíme negativním změnám půdního systému, dostaneme biofeochemické toky dusíku a fosforu do normy, zpomalíme/zastavíme/zvrtátíme okyselení oceánů, nebo samotnou změnu klimatu?
    Co budeme dělat s Gt CO2 v atmosféře, nebo s energetickou bilancí Země - kde jsme někde okolo 400 zettajoulů v plusu?

    Takže uděláme (nějak) "opravdickou transici", nic nezměníme na našem stylu života, hodnotách, prioritách, chování,.. a všechno bude v pohodě.. (:
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: at pockaj 2-5 let, to odezni
    PER2
    PER2 --- ---
    PAN_SPRCHA: say no more fam

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam