• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    VENIKA: Na vakuovani mas bud jednorazovou folii - coz je dobry na vetsi veci nebo kdyz je u neceho pouzit zvlast dobry uzavreni, zmrazeni vysledku atd...
    Nebo specialni ziplock pytliky, ktery se pouzivaji po umyti znovu a odsaji se obvykle takovou hadickou... Ty vystaci na bezny vareni.
    Vakuovaci krabicky - no jsou dost drahy obvykle. A vec v krabicce zabere zmrazena mnohem vic mista nez zmrazena v pytliku. Takze realne jsem zadnou krabicku vlastne nikdy nepouzil, vystacim si se ziplockem a folii cca v pomeru 10:1...

    Jinak s trochou hledani muzes najit cele sety dohromady ve sleve - a to uz stoji za tu trochu prace.
    Jinak popremyslej zda ti stoji za to priplacet za ovladani mobilem (tedy BT/wifi) a podobne veci. Nekomu to za to stoji, ja zjistil ze to neni treba.

    A co za model - to je i skoro jedno, vyber si podle spis podle pocitu, penez a pripadne funkci. Zakladni mas na vsem. Me treba staci Lauben Sous Vide Stick SV01... Usetreny penize muzes pouzit treba na to poridit si varny kontejner, protoze nejspise velmi rychle zjistis, ze nemas vhodny hrnec. Ty varne sticky jsou relativne vysoky a hrnce s danou vyskou jsou uz dost velky. A sehnat vhodny kontejner aby zase nebyl velky (zbytecne moc litru vody) da praci....
    Lauben Sous Vide Container 12 | ONLINESHOP.cz
    https://www.onlineshop.cz/...us-vide-varice/prislusenstvi/lauben-sous-vide-container-12-833886P.html
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    VENIKA: jasny, krabicky jsou reusable a je to neco, o cem uvazuju do budoucna, minimalne pro storage veci

    plastu to dela hodne, ale je to fakt multi - vakuovala jsem do toho treba rousky na cestu :)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: diky, zaradim do vyberu. Jinak teda jestli k tvym jidelnim fotkam pribude jeste sous-vide, tak chudak zbytek nyxu, to uz je moc :))
    KASUMI: mozna asi jo, me odrazuje ten plast, resp to mnozstvi. Nejsem eko fanatik, ale kdyz bych si vybirala samotny vakuovani, tak bych asi sla do tech krabickovych verzi. I kdyz ty taky nemam nastudovany, jen vim, ze existujou. Ale zas, sacek je mensi, to by se lednicce libilo urcite vic.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    VENIKA: Vakuovacku vyuzivam vic jak sousvidovac :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    VENIKA: Hlavou se mi honí stejný úvahy a koukám na tuhle sadu. Vakuovačku bych využila i jinak.
    Klarstein Quickstick, vařič sous vide, termostat, cirkulační čerpadlo, 20 l, ušlechtilá ocel
    https://www.klarstein.cz/...rmostat-cirkulacn-iacute-cerpadlo-20-l-u-scaron-lechtil-aacute-ocel.html
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Zdravim, uvazuju, ze bych si od Jeziska prala sous vide sadu, ale informacne jsem se zasekla par let zpatky u toho, ze existovala anova a nekdo ma vakuovacku a nekdo jenom nejaky pytliky.
    Vakuovacku jsem spis nechtela, protoze dalsi kram do kuchyne, ale ted koukam, ze umeji byt i vcelku maly.

    Doporucili byste svuj pristroj/pristroje?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VOY: ja je obracim naruby. ja to ale pouzivam tak 1 tydne na maso a tak dvakrat tydne na vajicka ktery nemusej bejt v plastu..
    s tema rohama ma kure pravdu ale ja se cejtim lip kdyz ten pytlik pouziju 2x
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: ty sponky mě sraly, koupil jsem v obi plastový svorky do dílny, jsou větší a snáz se s nima operuje.

    VOY: to bych nedělal.
    teoreticky by šly umejt, ale mam strach aby něco nezůstávalo v růžcích, nebo se důkladnym mytím neprotrhly.
    A vzhledem k tomu kolik toho dělam a ceně těch pytlíků a voseru s mytím to nemá cenu.
    VOY
    VOY --- ---
    DEVIL: A ty je pak nějak reusuješ?
    FAT
    FAT --- ---
    DEVIL: Díky, pomohlo mi to rozhodování.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FAT: to vis ze jo. to staci. jestli nemas profi kuchyni tak ti staci cokoliv co umi ve vode zatapet na pozadovanou teplotu...
    vacuum sealer nepouzivam. stacej mi ziplocy a takovy ty A kancelarsky svorky
    FAT
    FAT --- ---
    Můžu se zeptat, co si myslíte o tomhle setu? Je to aspoň průměrné?
    SET Lauben Sous Vide Stick SV01 + Lauben Vacuum Sealer VS01
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: Modernist Cuisine - The Art and Science of Cooking
    KURE
    KURE --- ---
    NECRO_BUTCHER: tak recepty napsané v knize jsou nepoužitelné :D ty suroviny prostě neseženu, i kdybych chtěl, což nejspíš nebudu.
    Ale jednotlivé části, popis úpravy jednotlivých komponent a taková ta omáčka kolem receptů je přesně to co jsem chtěl. tedy Děkuji.
    NECRO_BUTCHER
    NECRO_BUTCHER --- ---
    KURE: thomas keller - under pressure
    KURE
    KURE --- ---
    možná lehce ot, ale nemáte tip na kuchařku/YT kanál/web... kde se sous vide probírá nějak víc technicky do hloubky? Tedy místo "hoď maso na hodinu do 62stupňů, ogriluj, voila!" teorie, proč kolik stupňů na jaký maso, nějaké méně tradiční použití SV, ovoce, zavařování, omáčky. prostě něco zajímavého :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KASUMI: ja delal pred x lety tady podle chefstepu a byl hned pryc... https://www.youtube.com/watch?v=pheweKtzMNI
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    po vychladnuti to bylo dost tuhe, spis dezert, nez napoj.. chce to vic naredit.. alkoholem.. mozna o jedno vejce min.. mozna normalni mleko.. pristi rok zas :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KASUMI: Tak ja uz jo

    Na nejnizsi otacky promixovat:
    Pet zloutku
    500 gr zahusteneho neslazeneho mleka
    300 ml rumu (ci jiny alkohol dle chute)
    300-350 gr cukr krupice ( ja dala 320, recept rika 350 a je to az moc), jinak do cukru v nadobe davam vanilku, tze je dost vanilkovej
    Lzice vanilkoveho extraktu
    Muskatovy orisek trochu
    Lzicka skorice

    Prendat do sacku na SV, hodit tam 2 cele skorice a hodinu SV na 62stupnu
    Pak pomalu (jako treba nechat chvili na stole) zchladit a prendat do vhodne nadoby, uchovavat v chladu

    Jak dlouho to vydrzi nevim, nam zatim max dva dny. Pak nebyl :))))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    rikala jsem si, ze bych pres SV zkusila vajecnak
    nezkousel jste nekdo?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    jen tip
    namlela jsem vykostena kureci stehna, pridala koreni (chilli papricka, nasekana salotka, tymian, sul, pepr myslim) a dala do SV sacku a zakoulela do valecku - takova kureci sekana.. moc dobry, SV jsem to 2 hodky na 70 stupnu a pak opekla a za me gut :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Jen se chci podělit o dobrou zkušenost s Anova, resp. jejich zákaznickou politikou. Po nějakých dvou letech mi popraskal ten úchyt kterým se přístroj drží v hrnci / nádobě, prostě takový ten plastový upínák / svěrák. Napsal jsem na support, co mám dělat, případně, kde dokoupit, a bez jakýchkoliv keců nebo přemlouvání mi zdarma poslali nový.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam