• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MOODYCAT: jablka. Nemam ted po ruce recept, ale v kostce to das do pytliku, pridas maslo, skorici, citronovou stavu, cukr. Varis. Pak to sezeres s vanilkovou zmrzlinou :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Creme Brule taky
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOODYCAT: Delam vajecnak
    Delala jsem mrkvicky v pomerancove stave
    Vajicka
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Otazka - zkousel uz nekdo jist neco jineho nez maso pripravene SV? Ma to smysl treba u zeleniny? Nebo u neceho jineho?
    KELDA
    KELDA --- ---
    Pokud nebylo:
    Sous Vide Steak TIME EXPERIMENT - How long should you cook your STEAK?
    https://www.youtube.com/watch?v=d3wB68py1A0
    KELDA
    KELDA --- ---
    SAMOUT: hlavne otáčet kostičky jednu po druhe ... :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Aspon ze ta brioska neni sous-vide :-).
    American Bread Toast
    https://www.youtube.com/watch?v=oHyviVx3eOw
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    KURE: Proto jsem psala tu vahu, aby bylo jasne, ze nepozrem pulku velblouda na posezeni :D
    Ale dovedu si predstavit, ze to s opravdu velkym kusem muze fungovat stejne. Ta vetsi masa v sobe proste uzamkne vic stavy a tuku. Nejvetsi v kuse jsem delala myslim 900g kus bez kosti a byl fakt super.

    Ad rozumna velikost: Dostalo me, kdyz jsem nekde v Lidlu videla zrale irske steaky. Krasne prorostle maso, ale nakrajene na 75-100g kousky, casto jeste sikme. To byl tak smutny pohled na promarnenou prilezitost.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KURE: no tam staci, aby vyrobci s timhle postupem uz pocitali a v takovem pripade by to melo jit takhle koupit treba v makru
    ja prave treba na stejky rozhodne nechci zadny koreni, nic, jen sul, mozna pepr a solim az na udelanou stranu na panvi, driv ne
    KURE
    KURE --- ---
    LADY_CANDAR: :) ok, tak von steak stejně, menší nemá uplně cenu :) já jsem si představoval něco ve smyslu kusu hovězího na 4 žebra, nebo celej váleček. každopadne dik za info.

    MR_DAN: jak to dělaj profi kuchyně netušim, ale dovedu si představit že jim to vozí tak jak si kuchyně přeje, možná klidně v SV pytlikach.
    Nebo naopak maso si nabouraj sami aby ušetřili... možností je hodně.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    KURE: Mame takovy ten krabicovy sousvide a tam jsme vyzkouseli, ze nam proste vetsi kus masa funguje lip. Nepusti moc stavy. Cim tenci steak, tim vic z nej vytece a o to je pak mene stavnaty.
    Jsme jen dva, takze to pak vetsinou proste rizneme na dva kusy. Ale jak rikam, u nas je velky kus 400-500g, malokdy vic.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KURE: jasne, ja spis zjistuju jestli jo nebo ne, nez ze bych to nutne hne dpotreboval zkouset... prave viz LADY_CANDAR me presne napadlo, protoze v restauracnich provozech kde to lita jeden stejk za druhym, tak si rikam ze to neprebaleni muze usetrit cas a praci (za predpokladu ze je to vhodny)
    KURE
    KURE --- ---
    LADY_CANDAR: muzu se zeptat proc delate co největší kus naraz? znamená to že SV velkej kus masa, kterej pak porcujete na jednotlivy steaky?
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    MR_DAN: Kupujeme nekolik druhu hovezich steaku v kombinaci plast nahore, cerna vanicka dole. Nektere se muzou rovnou hodit do sous-vide (darfresh obal myslim), nektere maji uvnitr savou podlozku a ty je samozrejme nutne prebalit. Steaky pripravujeme bez soli a pepre a delame co nejvetsi kus naraz (400g+) klidne 4 a vic hodiny. Pak je vyndame, osusime, nasolime a napeprime a kratoucce zatahneme na panvi.
    KURE
    KURE --- ---
    MR_DAN: neprijde mi to jako dobrej napad. a prisznam se že nevidim žádnou úsporu.

    Tim že to maso otevres a ocichas zkontroluješ esli neni neco spatne.
    Steak kterej zraje na mokro a prodava se zavakuovanej se vali v nějaky "štávě" která z toho masa vytekla a i kdyz nesmrdi, nechtěl bych ji tam.
    Maso skoro vzdycky chces nějak ochutit při SV. sul, koreni, maslo,....

    Nechceš to maso dělat v celku. Když to naporcuješ předem, je to daleko dřív hotovy, a pripadne ochuceni pridany do pytliku se dostane k vetsi ploše masa.

    a to vsechno za cenu asi 3minut a jednoho pytliku?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    zdravicko :-) tak pytliky uz jsou doma, vypadaj celkem slusne, i ta vakuovacka snad neco vysaje.. kdyby to nekdo chtel zkusit tak jsou to tyhle: https://www.amazon.de/gp/product/B08JCYLXVN
    ale jeste jsem je nevyzkousel, cekam na kryt nozu do thermomixu...

    ale proc pisu - nevite jak je to s delanim sous vide z veci, ktere se uz prodavaji zavakuovane? myslim asi hlavne maso ... je mi jasne, ze to neni osolene a je to bez koreni, ale spis technicky jestli je to mozne/vyzkousene ... treba ted mam doma nejake kachni prsa, ten igelit ve kterem to je vypada dost odolne, jsou na tom nejake etikety, ale to by melo byt jedno (jsou zvenku)..
    davalo by to smysl? treba u steaku, kdyz si ho chce clovek nejdriv prohnat pres SV, nez ho hodi na panev a soli se az nakonec
    nebo si to kazdy radsi prevakuuje do neceho jineho?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    tak jsem nakonec objednal nejaky pytliky z amazonu, je k tomu i rucni vakuovacka, treba k necemu bude...
    vietnamske-potraviny nejak nefungujou, presmerovava to pryc a nejde nic objednat

    tak mi drzte palce az prijdou, treba pak taky poridim pultak a navarim na rok dopredu :D
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: https://www.cnet.com/home/kitchen-and-household/why-ziploc-bags-are-perfectly-safe-to-use-for-sous-vide-cooking/

    vypadá to že, jde jen o polyethylen a polypropylen (ty jsou ok) versus PVC (špatný)

    vakuovaci pytliky a "lepší" ziplock jsou z toho hodnýho plastu a vlastně v tom neni rozdil.

    laciný obecný pytliky můžou bejt z pvc. ale nemuzu na internetu najit z čeho jsou ty DM
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: ja jsem slysel nazor, ze je lide nepouzivaji na SV. Ze ta teplota udavana - 115, je aby se ten pytlik proste neznicil a neroztekl. Ale uz pri (placnu) 60 stupich po delsi dobu se do jidla uvolnuji nezadouci latky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam