• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KELDA: ja sem nekde videl naky video (snad fb), jak bylo zavakuovany namarinovany kureci prso s nakejma bylinama, vedle toho blansirovana zelenina, brambory v masle a stava a bylo takhle 5 archu, co arch, to porce. seslo se 5 rozesmatejch veselejch lidi, 5 archu dali jakoby do hotpotu uprostred stolu, coz nahradil profi sous vide vana. rychly strihy jak se bavej a pak vedle prostrenejch taliru a priboru nuzky, a pak kazdej vyndal jeden arch, nuzkama roztrihl a daval na talir. na zaver zrychleny prejezdy statickyho nacancanyho zradla, par zaberu tocicich se taliru a spokojene grimasy hercu u jidla.
    osobne mi to pride fakt zlo takhle plejtvat plastem, no ale co uz s tim udelam.

    ja osobne mam rad salmon na 45 stupnu. po vyndani ze ziplocu kuzi oloupam a misto ni na maso nalepim nori rasu, da tomu takovou dobrou chut.
    k tomu mam vejce 60C na 60 minut a do 'kase' k nemu hollandaise ze sous vide sklenice podle tohohle. to je fakt nejvic easy recept na holandskou. nalejes vsechno do zavarovacky, zasroubujes a vhodis do vody. nakonec vyndas, otevres, rozmixujes ponornym mixem, dochutis a lejes.
    Easy Sous Vide Hollandaise
    https://www.youtube.com/watch?v=p5hsqGJNrAU&ab_channel=ChelseaCole.

    v takovejch tech mini zavarovackach taky delam creme brulee. umichas to, nalejes, zavres vicka a do lazne. pak vyndas do vody s ledem a po castecnym vychladnuti jen zazehnes cukr letlampou.

    osobne bych se vyvaroval vsech veci, ktery pak musis po vyndani jeste na panvi nejak zkrupovatet. to se z toho pro 15 lidi poseres.
    nejvdecnejsi sou vejce. ty pak jdou jen rozklepnout na konec na kazdej talir a zalejt tou holandskou.
    zrovna v ve vedlejsim klubu sem radil udelat z veprovy pecene roladu s xy naplni. plnena veprova rolada predem na panvi zatazena do hneda s nakym maslem pak vlozena do pytle a dodedelana do stavnata v sous vide, k tomu vejce s holandskou omacku, naky blansirovany zeleniny v sacku s maslem jen doohraty v lazni. prilohu vem oloupany brambory s cesnekem, smetanou a maslem, bilym peprem a soli, dej to do sacku a nakonec to zmixuj jak tu holandskou a mas dobrou kasi. dezert das creme brulee a nechas parchanty poradne se popalit s letlampama u zehu cukru...
    vomacku udelej predem z kostky bujonu, vody mouky smetany a pepre a ve vetsi zavarovacce nech v lazni spolecne s 'pecenou roladou'.
    na zacatek udelej nakej fresh predkrm, treba melon,feta,mint talir jednohubek s nakym toustem a mas vystarano
    KELDA
    KELDA --- ---
    Hojte nějaký tip na grilovačku pro 10 stravniku a 5 děti? Nějaký tip na něco co máte osobně vyzkoušeno a zní zajímavě? Samozřejmě přes Sous Vide
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: neni to lepsi. proste to das do sacku, nastavis teplotu a cas a jdes do prdele. vratis se, vyndas, hodis do panve na maslo a mas hotovo...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MUTHA: No a jak chutna takova sousvidovana mrkev :)? V cem je lepsi?
    Maso uz jsem mela, tam mi prijde, ze rozdil poznam.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MOODYCAT: jablka. Nemam ted po ruce recept, ale v kostce to das do pytliku, pridas maslo, skorici, citronovou stavu, cukr. Varis. Pak to sezeres s vanilkovou zmrzlinou :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Creme Brule taky
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOODYCAT: Delam vajecnak
    Delala jsem mrkvicky v pomerancove stave
    Vajicka
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Otazka - zkousel uz nekdo jist neco jineho nez maso pripravene SV? Ma to smysl treba u zeleniny? Nebo u neceho jineho?
    KELDA
    KELDA --- ---
    Pokud nebylo:
    Sous Vide Steak TIME EXPERIMENT - How long should you cook your STEAK?
    https://www.youtube.com/watch?v=d3wB68py1A0
    KELDA
    KELDA --- ---
    SAMOUT: hlavne otáčet kostičky jednu po druhe ... :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Aspon ze ta brioska neni sous-vide :-).
    American Bread Toast
    https://www.youtube.com/watch?v=oHyviVx3eOw
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    KURE: Proto jsem psala tu vahu, aby bylo jasne, ze nepozrem pulku velblouda na posezeni :D
    Ale dovedu si predstavit, ze to s opravdu velkym kusem muze fungovat stejne. Ta vetsi masa v sobe proste uzamkne vic stavy a tuku. Nejvetsi v kuse jsem delala myslim 900g kus bez kosti a byl fakt super.

    Ad rozumna velikost: Dostalo me, kdyz jsem nekde v Lidlu videla zrale irske steaky. Krasne prorostle maso, ale nakrajene na 75-100g kousky, casto jeste sikme. To byl tak smutny pohled na promarnenou prilezitost.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KURE: no tam staci, aby vyrobci s timhle postupem uz pocitali a v takovem pripade by to melo jit takhle koupit treba v makru
    ja prave treba na stejky rozhodne nechci zadny koreni, nic, jen sul, mozna pepr a solim az na udelanou stranu na panvi, driv ne
    KURE
    KURE --- ---
    LADY_CANDAR: :) ok, tak von steak stejně, menší nemá uplně cenu :) já jsem si představoval něco ve smyslu kusu hovězího na 4 žebra, nebo celej váleček. každopadne dik za info.

    MR_DAN: jak to dělaj profi kuchyně netušim, ale dovedu si představit že jim to vozí tak jak si kuchyně přeje, možná klidně v SV pytlikach.
    Nebo naopak maso si nabouraj sami aby ušetřili... možností je hodně.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    KURE: Mame takovy ten krabicovy sousvide a tam jsme vyzkouseli, ze nam proste vetsi kus masa funguje lip. Nepusti moc stavy. Cim tenci steak, tim vic z nej vytece a o to je pak mene stavnaty.
    Jsme jen dva, takze to pak vetsinou proste rizneme na dva kusy. Ale jak rikam, u nas je velky kus 400-500g, malokdy vic.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KURE: jasne, ja spis zjistuju jestli jo nebo ne, nez ze bych to nutne hne dpotreboval zkouset... prave viz LADY_CANDAR me presne napadlo, protoze v restauracnich provozech kde to lita jeden stejk za druhym, tak si rikam ze to neprebaleni muze usetrit cas a praci (za predpokladu ze je to vhodny)
    KURE
    KURE --- ---
    LADY_CANDAR: muzu se zeptat proc delate co největší kus naraz? znamená to že SV velkej kus masa, kterej pak porcujete na jednotlivy steaky?
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    MR_DAN: Kupujeme nekolik druhu hovezich steaku v kombinaci plast nahore, cerna vanicka dole. Nektere se muzou rovnou hodit do sous-vide (darfresh obal myslim), nektere maji uvnitr savou podlozku a ty je samozrejme nutne prebalit. Steaky pripravujeme bez soli a pepre a delame co nejvetsi kus naraz (400g+) klidne 4 a vic hodiny. Pak je vyndame, osusime, nasolime a napeprime a kratoucce zatahneme na panvi.
    KURE
    KURE --- ---
    MR_DAN: neprijde mi to jako dobrej napad. a prisznam se že nevidim žádnou úsporu.

    Tim že to maso otevres a ocichas zkontroluješ esli neni neco spatne.
    Steak kterej zraje na mokro a prodava se zavakuovanej se vali v nějaky "štávě" která z toho masa vytekla a i kdyz nesmrdi, nechtěl bych ji tam.
    Maso skoro vzdycky chces nějak ochutit při SV. sul, koreni, maslo,....

    Nechceš to maso dělat v celku. Když to naporcuješ předem, je to daleko dřív hotovy, a pripadne ochuceni pridany do pytliku se dostane k vetsi ploše masa.

    a to vsechno za cenu asi 3minut a jednoho pytliku?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    zdravicko :-) tak pytliky uz jsou doma, vypadaj celkem slusne, i ta vakuovacka snad neco vysaje.. kdyby to nekdo chtel zkusit tak jsou to tyhle: https://www.amazon.de/gp/product/B08JCYLXVN
    ale jeste jsem je nevyzkousel, cekam na kryt nozu do thermomixu...

    ale proc pisu - nevite jak je to s delanim sous vide z veci, ktere se uz prodavaji zavakuovane? myslim asi hlavne maso ... je mi jasne, ze to neni osolene a je to bez koreni, ale spis technicky jestli je to mozne/vyzkousene ... treba ted mam doma nejake kachni prsa, ten igelit ve kterem to je vypada dost odolne, jsou na tom nejake etikety, ale to by melo byt jedno (jsou zvenku)..
    davalo by to smysl? treba u steaku, kdyz si ho chce clovek nejdriv prohnat pres SV, nez ho hodi na panev a soli se az nakonec
    nebo si to kazdy radsi prevakuuje do neceho jineho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam