• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    KELDA
    KELDA --- ---
    DEVIL: izotyp ale pravdu mi to chybí grilovací tečka na konci. Jde o zajímavé menu avšak pro malou rodinnou párty nebudu připravovat stolování jako na svatbě to si nezaslouží :)

    Ideální je pro mě klasicky připravit maso Sweet a pak ho rychle ohřát na grilu nebo spíš mu udělat kůrku. Právě nějaké větší kusy masa to je téma otázky. Co tak nějaký velký kus například krůtí stehno s kostí nebo kuřecí paličky nebo ramínko vepřové. Avšak kdyby byl nějaký vyzkoušený typ na naložení apřípravu bylo by super


    Naposledy jsem dělal právě paličky kuřecí a byl jsem překvapený jaké byly bohužel kuřecí paličky v kvalitě kvalitního kuřecího masa nelze koupit nebo alespoň nemám k tomu přístup
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: ja sem jednou delal 'lamb shanks' 48 hodin na 65C v mirepoix, vyvaru a koreni a jedna se asi spatne vaknula nebo tam zustala bublina, nevim co se presne stalo, ale proste sem prisel po dvou dnech do skladu, kde to ve velkym zafacovanym kastrolu jelo a ten jeden pytlik byl upne nafouklej. tak sem vyndal a rozriznul ho a vyvalil se fakt smrad a nepohodicka. tak sem zaplakal, protoze sem do toho dal takovyho usily a cekani... no proste traga

    ja si myslim ze u vajec to bude jinaci nez u masa proste, ale to je jen my prani. kazdopadne ja nemam doma troubu, kdyz nepocitam ninja foodi, takze brulee delam ve vodni lazni v mini zavarovackach a muzu ti rict, jak se zpiva 'dneska sem se ze spenatu jeste neposral carara...'
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: poslani ke dnu neresim, t oje easy (treba nejaky klipy, jak se davaj na ubrus, aby neulitl). Me zajimalo fakt to, proc tam ten vzduch vlastne nema byt a kdyz to delas ve sklenici, tak tam je a je to v pohode. Ale zacinam rozumet, ze kdyz je to "tekutina" jako na tu holandskou, tak to teplo to prohreje cely, ale kdyby to bylo tak, ze strcis kus masa do plastovy krabicky a das do vody s urcitou teplotou, tak to fungovat nebude.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: tak vzdusna bublina treba na mase zabranuje kontaktu s vodou a asi muze zpusobit zustani toho masa v nebezpecny teplote 4C - 60C delsi nez unosnou dobu a kyslik je jednim ze 4 veci, co bakterie k rustu potrebujou (kyslik, spravnou teplotu, spravne ph, vlhkost).
    dalsi je to problem s tim, jak to poslat ke dnu (zatizeni talirem treba), nebo pouziti naky svorky, co to podrzi u hrany nadoby, atp
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: a proc je teda jinak vzduch problem? ze by to plavaloa to je resitelne tim sklem, jde ke dnu? Ja si nejak myslel, ze ten vzduch tam muze udelat nejakou neplechu a proto se odsava.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: tomu nevadi ten vzduch tam, tam jde o to prohrati ty tekutiny, ktera se prohreje tim kontaktem s horkou vodou. potrebujes tepelne upravit ty vejce a to splnis
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: nicmene s emi libi ten tip se zavarovackou. To je fakt oka? Proste misto pytliku a vakua to prsknes do sklenicky a zavres vicko? nehrozi nejaka ujma? A ten vzduch tam... proc to vlastne jinak ma byt vakuum?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: zase na druhou stranu jsi popsal skvelou grilovacku bez.... grilu a ohne :-D to si tak trochu myslim, ze byl prave spis cil. nahazet do SV do pytlu maso a pak to dorazit narychlo na grilu.

    Hlava mi to moc nebere, proc by to clovek delala, ale pokud jet akovy zadani...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KELDA: ja sem nekde videl naky video (snad fb), jak bylo zavakuovany namarinovany kureci prso s nakejma bylinama, vedle toho blansirovana zelenina, brambory v masle a stava a bylo takhle 5 archu, co arch, to porce. seslo se 5 rozesmatejch veselejch lidi, 5 archu dali jakoby do hotpotu uprostred stolu, coz nahradil profi sous vide vana. rychly strihy jak se bavej a pak vedle prostrenejch taliru a priboru nuzky, a pak kazdej vyndal jeden arch, nuzkama roztrihl a daval na talir. na zaver zrychleny prejezdy statickyho nacancanyho zradla, par zaberu tocicich se taliru a spokojene grimasy hercu u jidla.
    osobne mi to pride fakt zlo takhle plejtvat plastem, no ale co uz s tim udelam.

    ja osobne mam rad salmon na 45 stupnu. po vyndani ze ziplocu kuzi oloupam a misto ni na maso nalepim nori rasu, da tomu takovou dobrou chut.
    k tomu mam vejce 60C na 60 minut a do 'kase' k nemu hollandaise ze sous vide sklenice podle tohohle. to je fakt nejvic easy recept na holandskou. nalejes vsechno do zavarovacky, zasroubujes a vhodis do vody. nakonec vyndas, otevres, rozmixujes ponornym mixem, dochutis a lejes.
    Easy Sous Vide Hollandaise
    https://www.youtube.com/watch?v=p5hsqGJNrAU&ab_channel=ChelseaCole.

    v takovejch tech mini zavarovackach taky delam creme brulee. umichas to, nalejes, zavres vicka a do lazne. pak vyndas do vody s ledem a po castecnym vychladnuti jen zazehnes cukr letlampou.

    osobne bych se vyvaroval vsech veci, ktery pak musis po vyndani jeste na panvi nejak zkrupovatet. to se z toho pro 15 lidi poseres.
    nejvdecnejsi sou vejce. ty pak jdou jen rozklepnout na konec na kazdej talir a zalejt tou holandskou.
    zrovna v ve vedlejsim klubu sem radil udelat z veprovy pecene roladu s xy naplni. plnena veprova rolada predem na panvi zatazena do hneda s nakym maslem pak vlozena do pytle a dodedelana do stavnata v sous vide, k tomu vejce s holandskou omacku, naky blansirovany zeleniny v sacku s maslem jen doohraty v lazni. prilohu vem oloupany brambory s cesnekem, smetanou a maslem, bilym peprem a soli, dej to do sacku a nakonec to zmixuj jak tu holandskou a mas dobrou kasi. dezert das creme brulee a nechas parchanty poradne se popalit s letlampama u zehu cukru...
    vomacku udelej predem z kostky bujonu, vody mouky smetany a pepre a ve vetsi zavarovacce nech v lazni spolecne s 'pecenou roladou'.
    na zacatek udelej nakej fresh predkrm, treba melon,feta,mint talir jednohubek s nakym toustem a mas vystarano
    KELDA
    KELDA --- ---
    Hojte nějaký tip na grilovačku pro 10 stravniku a 5 děti? Nějaký tip na něco co máte osobně vyzkoušeno a zní zajímavě? Samozřejmě přes Sous Vide
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: neni to lepsi. proste to das do sacku, nastavis teplotu a cas a jdes do prdele. vratis se, vyndas, hodis do panve na maslo a mas hotovo...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MUTHA: No a jak chutna takova sousvidovana mrkev :)? V cem je lepsi?
    Maso uz jsem mela, tam mi prijde, ze rozdil poznam.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MOODYCAT: jablka. Nemam ted po ruce recept, ale v kostce to das do pytliku, pridas maslo, skorici, citronovou stavu, cukr. Varis. Pak to sezeres s vanilkovou zmrzlinou :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Creme Brule taky
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOODYCAT: Delam vajecnak
    Delala jsem mrkvicky v pomerancove stave
    Vajicka
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Otazka - zkousel uz nekdo jist neco jineho nez maso pripravene SV? Ma to smysl treba u zeleniny? Nebo u neceho jineho?
    KELDA
    KELDA --- ---
    Pokud nebylo:
    Sous Vide Steak TIME EXPERIMENT - How long should you cook your STEAK?
    https://www.youtube.com/watch?v=d3wB68py1A0
    KELDA
    KELDA --- ---
    SAMOUT: hlavne otáčet kostičky jednu po druhe ... :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Aspon ze ta brioska neni sous-vide :-).
    American Bread Toast
    https://www.youtube.com/watch?v=oHyviVx3eOw
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    KURE: Proto jsem psala tu vahu, aby bylo jasne, ze nepozrem pulku velblouda na posezeni :D
    Ale dovedu si predstavit, ze to s opravdu velkym kusem muze fungovat stejne. Ta vetsi masa v sobe proste uzamkne vic stavy a tuku. Nejvetsi v kuse jsem delala myslim 900g kus bez kosti a byl fakt super.

    Ad rozumna velikost: Dostalo me, kdyz jsem nekde v Lidlu videla zrale irske steaky. Krasne prorostle maso, ale nakrajene na 75-100g kousky, casto jeste sikme. To byl tak smutny pohled na promarnenou prilezitost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam