• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    MVEK: U nás mají stáčenou drogerii v "bezobalu".
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jelikož dm v Německu už někde nabízí stáčenou drogerii kosmetiku (https://pr.dm-drogeriemarkt.at/...stet-abfuellstationen-fuer-reinigungsmittel?id=72983&menueid=5306), dotázal jsem se českého. Odpověděli, že to v zahraničí monitorují, a věří, že do budoucna budou tuto formu prodeje nabídnout i v ČR.

    Tudíž by nebyl špatný nápad, kdybyste se zeptal někdy i někdo další... Jsou to sice kapky, ale i jedna kapka může být ta rozhodující, která překlopí váhu...
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    Život bez popelnice. Life without a trashcan. (English Subtitles)
    https://www.youtube.com/...IwAR0dsQQPl2A8c0SMk8T2hekaLn36c0_xUnBLQ4-Ln8zhtOl7jqH4e55EnGg&app=desktop
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    GRETKA: já už se rovnou naučila říkat "brz brčka", od restaurací/barů až po dopravu ve vlaku.
    MVEK
    MVEK --- ---
    ANNNA: Já ale potřebuji nahradit velikostně tu čajovku do aromalampy a podobných určení.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MVEK: Na jednoduchou lampičku stačí sklenička (třeba od přesnídávky) s dírkou ve víčku a knot. Údajně se dá bez problémů svítit olivovým olejem - co to dělá za zplodiny je jiná věc, ale on ani parafin nehoří čistě, že.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nenašel někdo nebo nevyrobil si ekvivalent čajové svíčky třeba na lampový olej?
    U jedné kickstarterové kampaně měli jako bonus lahvičky na lampový olej místo čajové svíčky, ale jednorázové. Takže to mě nezaujalo. Přitom by ale neměl být problém udělat i tak malou lampičku.

    I když teda lampový olej asi bezobalově sehnat nejde a je to běžně v plastové lahvi, co jsem zatím viděl, takže nic moc. Asi je pak nejlepší, pokud člověk má čas, vyrobit si z použité svíčky novou roztavením vosku a koupí pouze knotů.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KEVIN00, GEISHA: Tak pásek z té kazety nevím, jestli patří do plastu. Což o to, jinam než do směsného by pak nešel, ale zase si říkám, jestli by pak pracovníci radši nehodili do směsného celou kazetu, protože se nebudou vymotávat s páskem. Jestli něco zjistíte, dejte vědět, taky jsem se pořád nezbavil asi dvaceti kazet.

    Co se týče CD, to jste mě překvapili, protože u některých kontejnerů na elektroodpad (tuším třeba u nás ve firmě, asi sváží Rema) je uvedeno, že tam patří i CD a DVD. Tak jsem předpokládal, že to nějak zpracovávají (drtí a používají do něčeho sypkou hmotu).
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ELIZHANNAH: Ja na vyplach nosu pouzivam konvicku k tomu urcenou, tam je i davkovac.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    Envirostyl 1.12.2018 ve Studiu Alta pořádá workshop na téma: Balení dárků bez tuny papíru, izolepy apod:)

    Dva bloky praktického workshopu, na který si můžete přinést své dárky, které si tam zabalíte (materiál mají) nebo se naučíte, jak to udělat :) Je potřeba registrace. Více tady:
    https://www.facebook.com/events/348846402546913/?active_tab=about
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    zaujal mne článek na Finmagu: https://finmag.penize.cz/ekonomika/402080-zakazte-hovezi! je sice fajn se snažit omezit svou vlastní ekologickou stopu, ale teď je asi fakt nejdůležitější především tlačit na vlády a korporace
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Co řikáte na "mýdlo s jelenem" od tierra verde?

    Jaký éčka a tak jsou největší kekel v šamponech, jarech, sprcháčích a tak? Na co si dávat pozor? Přecházím na tuhý mýdlo, ale abych věděla...

    Jakej přípravek na nádobí je eko a zároveň odmašťuje? Míchala jsem půl na půl nějakej eko a obyč jar v 5l kanystru, ten eko mi došel, takže ted používám ten obyč jar a hrozně mi vysušuje ruce...
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    GRETKA: Za mě ty s tím vyměnitelným drátkem (tuším curaprox), jsou sice dražší než ty "obyč" ale mě vydržej dýl, jsou pevnější... Zubní nit používám jen kam se mezizubákem nedostanu...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Česko neví, kam s odpadem. Ministerstvo životního prostředí vyzývá k omezení plastu | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/..._gol?fbclid=IwAR3ydUTCArMz_3UlXpmb4N3JuRAJFy5U0TMYFJst30yYiOjUhIGlRElEVKc
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    GEISHA: Co je mi známo, tak VHSky klasicky do plastu. S CD/DVD je trochu problém. V ČR se totiž recyklací CD/DVD nikdo nezabývá. Asi bych je odvezl do sběrného dvora.
    ANGIOLETTO
    ANGIOLETTO --- ---
    Drogérie DM vymysleli novú eko stratégiu. Spustia bezobalovú sekciu s čapovanou drogériou
    https://www.startitup.sk/...leli-novu-eko-strategiu-spustia-bezobalovu-sekciu-s-capovanou-drogeriou/
    MVEK
    MVEK --- ---
    GRETKA: Nevím, jak takto citliví jedinci snáší málo slanou vodu (a tedy třeba bazén), protože říkám pár špetek, takže spíš hrozí, že bude hypotonický.


    ELIZHANNAH: Jak říkám fakt nějaká ta špetka... Já to tedy dávkuji odhadem z takové té oválné nebo hranaté dózy na mouky s tvarovaným víčkem s posouvací malou záklopkou (a někdy bývají i s datumovkou) při vytvoření velmi malé škvíry. Takhle solím i třeba chleba s máslem, když na to přijde chuť, ale abych nehamtal rukou do soli. Takže jen hádám, že s klasickou slánkou by se taky dalo naučit, kolikrát s ní zatřepat.


    GEISHA, GRETKA: Nit je na jiné části mezi zuby než kartáček (tedy ne u dásně). Irigátor mám pocit, že na FB skupině taky nějací lidé od fochu kritizovali, že mezizubní kartáček nemůže úplně nahradit, ale nepamatuji si, jestli tam byly jasné důvody. Takže kromě asi samozřejmého hledání správně tlustých vyměnitelných štětiček do dlouhodobého držáku, místo těch komplet jednorázových (kdy zas ale někdo vykládal, že mu ty vyměnitelné štětičky vydrží strašně krátce oproti těm celým kartáčkům), se tam k ničemu nedobrali. A zavrhli i "kořen", který odsoudili celkově jako zlo (kvůli jeho mizivému efektu, o dovozu u kupovaného ani nemluvě).
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    GRETKA: jj, jasně, díky za upozornění :)
    MVEK: tohle už jsem taky před lety zkoušela, ale jaksi jsem v té době neuměla správně to dávkování, takže jsem té soli dala asi příliš a fakt si ten nos zbytečně potrápila :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GEISHA: To pouziva muj muz! Ne tendle model. A vlastne mi koupil i nahubek, takze bych se do toho mela taky vrhnout. Dik za pripomenuti.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ELIZHANNAH: MVEK: mi to neda, hippokratova prisaha je za mou, dovolim si napsat, ze s hypertonickym roztokem pozor, snadneji pak prdnou ty kapilary v nose a krev tece, tece a tece :I takze kdyz je to opravdu zacpane ok, ale pak uz isotonicky a u deti a jedincu co jim snadno tece krev z nosu spis jen ten isotonicky = fyziologicky roztok.

    MVEK: ok.

    Kdyby nekdo objevil nahradu za plastove mezizubni kartacky, piste. O zubni niti vim, avsak je mi hygienistkou doporucovano pouzivat radeji kartacky... a vsechny co jsem zatim videla, jsou z plastu :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam