• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    ANNKA
    ANNKA --- ---
    ANNNA: ta vypada zajimave,diky za tip.akorat uz ted premyslim,kam s ni,az se posere. me zatim treba na umyvani koupelny staci zrecyklovana zauzlenina z puncoch,na nadobi to je takovy divny,ale taky se da..nebo mam drevenou stetku z econea od jeziska:]
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Fridays for future: čeští středoškoláci se přidávají k protestům za ochranu planety – A2larm
    http://a2larm.cz/...days-for-future-cesti-stredoskolaci-se-pridavaji-k-protestum-za-ochranu-planety/
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LEJIMADA: Jojo, v Bezobalu, ekobio obchůdkách apod. to prodávají přímo k tomuhle účelu. Mám zakoupeno, tak jsem zvědavá až vyzkouším.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LEJIMADA: mam ji a seznamujeme se, ale hodne mi vadi, ze nesaje
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Ad houbičky na nádobí.... během sprchy, mydleje se lufou, mi došlo její možné využití v kuchyni :) je přiměřeně abrazivní, hodně pění a má velký objem do ruky.... Doma vypěstovatelná (snažím se o ni již třetí rok, neúspěšně, zkusím letos poslední várku semen), zcela přírodní a zkompostovatelná...

    https://kouzloesence.cz/...wAGdAOr4WJm0ZPVzuNTYED3rH2PVuiQGvkLR_EL4bdvpENCwisscORJ9YYhRoC9F4QAvD_BwE (odkaz je náhodně vybraný, nemám s obchodem žádné zkušenost - šlo mi o obrázek :) )
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ANNNA: to je jasny, ale kdyz jde o bavlneny hadrik typu rucnik, tak ten snese i stovku.
    ABAYO
    ABAYO --- ---
    Recyklace tetrapak obalů (snad to není off topic).

    Milchtüten-upcycling - DIY für kleine Pflanztöpfe auf mrsgreenhouse.de
    https://mrsgreenhouse.de/...een?fbclid=IwAR2JwxaoY4qz3T-KdcE3eJrwoz9YazY2IpbVjsrQxvA_DkSY7f9T8wRZ4Eo
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MOLLY: Tohle vypadá nadějně, zkusím sehnat a zkusit. Díky!

    MOLLY: Já si umím představit, že nedělá dobrotu vyprat na vysokou teplotu materiál, který k tomu není určený...
    MVEK
    MVEK --- ---
    MOLLY: Mně se neptej. Sice bych pořád viděl větší riziko některých bakterií u potravin než tam dole, navíc se houbička víc mechanicky poškozuje. Nicméně možná jsem to popletl s tím, že různými pokusy o praní houbičky vyhubíš ty méně škodlivé bakterie, a uvolníš místo těm odolnějším nebezpečnějším.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    MVEK: to mi prijde nesmysl, pokadeny plinky muzu prat na 60 a houbicku bych nevyprala?
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ANNNA: https://www.econea.cz/e-cloth-houbicka-na-myti-nadobi/ a tohle znas? Me prave moc nevyhovuje ta velikost, ale segra ji ma rada.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ad to vyvaření - nemůžu si vzpomenout na zdroj, asi nějaký článek sice na běžném webu, ale kdoví jakého původu. Nicméně třeba na něm je trochu pravdy. Zabývali se tím, jak je v žínce na nádobí a dřezu množství bakterií, a mimo jiné uvedli, že vyvaření a praní nepomáhá, že skoro naopak na takových žínkách bylo ještě víc bakterií nebo něco v tom smyslu.
    Odůvodnění tam ale moc nebylo, asi něco ve smyslu, že se materiál poškozuje i tím čištěním, takže to sice bakterie zabije, pokud se vyváří dlouho, ale rychle se tam chytí a ve větším množství.

    Jak jsem napsal, my jsme "špindírové" a tyhle věci jsme nikdy moc často neměnili, takže se toho osobně nebojím, ale pokud by někdo potřeboval třeba ze zdravotních důvodů hlídat antibakteriálnost svého prostředí víc, tak je to takové upozornění (pak ale asi musí používat hodně jednorázové utěrky, a tedy se aspoň snaží vybrat ty z celulózy).
    MVEK
    MVEK --- ---
    SCHIFFI: Měl jsem na mysli přece jen nějaké šílence, kteří nějak staré technologie využívají (jako různí kutilové, kteří chtějí nebo chtěli dřív staré telefonní karty, SIM karty, nebo i maličké SD karty, co mají pár MB; ale jako ajťák chápu, že tam je to jiné než u magnetického pásku, byť i pásek se používal aspoň dřív k nějakému zálohování ve velkém nasazení pro digitální data, ale asi měl jiné parametry). K rozmotávání jsem už dospěl, ale je fakt, že bych měl ještě počkat s jednou, dvěma právě kvůli batolící se ratolesti.

    Jinak ale CD a DVD patří i do sběrného systému Rema viz www.remasystem.cz/index.php/cz/sberna-mista.html
    U nás tedy myslím v zaměstnání.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    GEISHA:
    KEVIN00:
    MVEK: VHS musíš rozebrat a dát do plastu, jinak vše do mixu... před pár dny jsem to řešila, vymotávala pásky, které budou použity na robota jako vlasy a z těch kotoučů jsou parádní oči ;)

    Kam patří CD, DVD nebo videokazety?

    Plastové obaly patří do plastů. DVD a videokazety odvezte nejlépe na sběrný dvůr. CD můžete v malém množství vyhodit do směsného odpadu, ve větším množství patří na sběrný dvůr.
    zdroj: https://www.jaktridit.cz/cz/rady-a-tipy/otazky-a-odpovedi/kam-patri (otázka č. 21)

    Naprostá většina magnetických záznamových médií se skládá z plastového pouzdra a samotného záznamového zařízení (pásky či kotouče). Pokud si dáte tu práci, že tyto dvě složky od sebe u každé kazety či diskety mechanicky oddělíte, můžete jednoduše plastový obal vyhodit do kontejneru na plasty. Páska a kotouč pak patří do kontejneru na odpad směsný, tedy do obyčejné popelnice.
    Rychlejší řešení ekologické likvidace bohužel neexistuje. Pásky v kazetách obsahují celou řadu kovů, které do kontejneru na plasty rozhodně nepatří a kazetová pouzdra jsou naopak natolik jistě plastová, že zaplnit jimi kontejner na komunální odpad by nebylo ekologické. V některých střediscích sběrného odpadu již však na kazety a diskety pamatují a mají pro ně speciální nádobu.
    zdroj: https://www.nazeleno.cz/kazety-diskety-cedecka-jak-je-ekologicky-vyhodit.aspx
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    GRETKA: mno, v tom pripade mam antibakterialni kompletni nadobi, prosteradla, a taky cokoli dalsiho, co se da vyvarit :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    VOYTEX: muzes to vyvarit na 100° na pet minut a mas to vydenzifikovane, neco jako silikonovy kalich.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    ANNNA: neprilnavosti asi ne, bakterie se chyti vsude, tam musi neco aktivne killovat ty kultury, stribro, nebo mosazny slouceniny, nebo nejakej nanozazrak
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LEJIMADA: Díky, to vypadá inspirativně

    VOYTEX: Předpokládám nepřilnavostí silikonu. On to vyrábí kdekdo, dala jsem sem první odkaz... Ale ono to asi nebude to, co hledám. Četla jsem nějaké recenze, a je to (logicky, když o tom člověk přemýšlí) nepoužitelné třeba na setření loužičky kolem dřezu. Nesaje.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    ANNNA: Cim je zajistena antibakterialnost? Nepisou princip, ani vyrobce...
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    ANNNA: nezkoušeli, ale můj muž má podobné požadavky jako ty a celkem mu vyhovují našité malé jakoby sáčky/žinky ze starých ručníků... viz http://kucharkazesvatojanu.blogspot.com/2019/01/hadriky-na-nadobi-ze-stare-osusky.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam