• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Zkoušel jste někdo silikonovou houbičku?
    Např zde https://www.nakupik.cz/p/2267529-antibakterialni-silikonova-houbicka
    Hadříky mě neuspokojují - mám ráda větší objem v ruce, a neustále skládat a rozkládat s každým mácháním mě štve. Zkoušela jsem si i "utkat" z nastříhaných pruhů látky, ale tam mě iritovalo jak se v mezírkách drží svinčík.

    Houbičku používám asi nejčastěji k setření stolu a k mytí pár kousků nádobí denně, které nejdou do myčky - dřevěná prkýnka a vařečky, spláchnout kelímky před recyklací...
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TAMARIX: Jo, a ještě jsem zapomněla napsat, že tomu všemu předcházelo to, že hned po příchodu do restaurace, ještě než jsme se stihli rozkoukat, na nás naběhla ta samá paní s dvěma malýma plastovýma lahvičkama s nějakou přeslazenou srágorou pro děti jako pozornost podniku.. Když jsem odmítla, tak vypadala trochu dotčeně a to nás to nejlepší teprve čekalo.. :-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Veselá, trochu trapná "zero waste" historka

    V neděli jsme s rodinou vyrazili do pizzerie v Loděnici. Pár dní před tím jsem pro děti koupila v Bezobalu dvě kovová brčka. Ale samozřejmě jsem je zapomněla vzít s sebou. Jako nouzovku jsem popadla u tchýně, kde jsme byli před návštěvou restaurace, dvě plastová různě zatočená brčka určená pro opakované použití. Přijedeme do pizzerie, objednám dětem do půllitru ředěný džus s tím, že nechci brčka. Paní odchází s objednávkou, já se rozhlížím kolem a najednou vidím, že všichni kolem mají kovová brčka. :-) Paní přichází s objednaným pitím a my jí prosíme, jestli by nám přece jen přinesla brčka (lepší kovová než vlastní plastová, která se navíc špatně myjí, protože jsou zakroucená). Paní na to, že jsme je nechtěli, tak se omluvně usmíváme. Paní přichází a nese....dvě plastová brčka! Ještě než je stačí šoupnout do sklenic, tak jí zarazíme a říkáme o těch kovových. Na to ona povídá, že ta jsou na půllitry moc krátký. Tak poděkujeme, paní odchází. Vytahujeme tedy svoje plastová brčka. Paní obsluhuje u vedlejších stolů a opakovaně vrhá k tomu našemu nechápavé pohledy. Pak jsme si to nějak vysvětlili, každopádně: Můj muž = svatý muž..
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    NA_PYCZU: myslim jupi dela ve skle...pokud to pomuze. a nebo 5l lahve a ty na neco pak pouzit...
    RAT23
    RAT23 --- ---
    NA_PYCZU: v sapě
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    A ještě, prosím jedna věc, kde v Praze sehnat nebalené tofu, když bez obalu nemá?
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    Zdravím, nevíte náhodou, zda a případně kde se v Praze dá sehnat sirup (klasická šťáva) stáčený do vlastní láhve? Potřebuju to do práce a google mlčí. Díky
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    My jsme nakonec zjistili, že můžeme pohodlně vyrábět doma i "docela kulturní produkty" :) Ty základní suroviny se dají koupit ve velkém balení, které vydrží fakt dlouho - třeba i rok.

    A nakonec jsme zjistili to,že není ani o moc větší práce ať usílím nebo časem než objíždět obchody... Sice jsme nepřišli ještě na pár věcí, které můžeme adekvátně nahradit něčím co by nám přišlo pohodlné, jako třeba zubní pasty
    MVEK
    MVEK --- ---
    KEVIN00: Ano, nějaký ten kanystr je určitě nejhorší varianta, ale už nějaký po mýdlu mám, a nevím, co s dalšími. A ano, asi ty kanystry patří do kategorie plastů, která se i teď vykupuje, a tedy v třídírnách vybírá z odpadu, ale přece jen bych radši víc ZW variantu.

    Jinak tedy já vyzkouším ještě tuhle alternativu, co mi poradili v patlimatli klubu:
    Jak vyrobit tekuté mýdlo – wikiHow
    https://www.wikihow.cz/Jak-vyrobit-tekuté-mýdlo
    Konkrétně tu snazší v podobě strouhaného (nebo bezobalového v šupinkách) mýdla a glycerinu, tak uvidíme.
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    MVEK: A co např. velká balení Bio-D? Osobně také nekupuji stáčenou drogerii v "bezobalu", ale kupuji 5l kanystry právě Bio-D drogerie.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KEVIN00: U nás v Praze mají též, jenže za tu cenu mi to doma málem omlátili o hlavu. Kdyby to bylo třeba v ceně mýdla Frosch, tak nemám problém. Nemám problémy, abych potřeboval super extra přírodní mýdlo (navíc ještě podle složení s levotočivě nebo možná pravotočivě míchanou vodou (sic!)...), stačí mi rozumný kompromis.
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    MVEK: U nás mají stáčenou drogerii v "bezobalu".
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jelikož dm v Německu už někde nabízí stáčenou drogerii kosmetiku (https://pr.dm-drogeriemarkt.at/...stet-abfuellstationen-fuer-reinigungsmittel?id=72983&menueid=5306), dotázal jsem se českého. Odpověděli, že to v zahraničí monitorují, a věří, že do budoucna budou tuto formu prodeje nabídnout i v ČR.

    Tudíž by nebyl špatný nápad, kdybyste se zeptal někdy i někdo další... Jsou to sice kapky, ale i jedna kapka může být ta rozhodující, která překlopí váhu...
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    Život bez popelnice. Life without a trashcan. (English Subtitles)
    https://www.youtube.com/...IwAR0dsQQPl2A8c0SMk8T2hekaLn36c0_xUnBLQ4-Ln8zhtOl7jqH4e55EnGg&app=desktop
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    GRETKA: já už se rovnou naučila říkat "brz brčka", od restaurací/barů až po dopravu ve vlaku.
    MVEK
    MVEK --- ---
    ANNNA: Já ale potřebuji nahradit velikostně tu čajovku do aromalampy a podobných určení.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MVEK: Na jednoduchou lampičku stačí sklenička (třeba od přesnídávky) s dírkou ve víčku a knot. Údajně se dá bez problémů svítit olivovým olejem - co to dělá za zplodiny je jiná věc, ale on ani parafin nehoří čistě, že.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nenašel někdo nebo nevyrobil si ekvivalent čajové svíčky třeba na lampový olej?
    U jedné kickstarterové kampaně měli jako bonus lahvičky na lampový olej místo čajové svíčky, ale jednorázové. Takže to mě nezaujalo. Přitom by ale neměl být problém udělat i tak malou lampičku.

    I když teda lampový olej asi bezobalově sehnat nejde a je to běžně v plastové lahvi, co jsem zatím viděl, takže nic moc. Asi je pak nejlepší, pokud člověk má čas, vyrobit si z použité svíčky novou roztavením vosku a koupí pouze knotů.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KEVIN00, GEISHA: Tak pásek z té kazety nevím, jestli patří do plastu. Což o to, jinam než do směsného by pak nešel, ale zase si říkám, jestli by pak pracovníci radši nehodili do směsného celou kazetu, protože se nebudou vymotávat s páskem. Jestli něco zjistíte, dejte vědět, taky jsem se pořád nezbavil asi dvaceti kazet.

    Co se týče CD, to jste mě překvapili, protože u některých kontejnerů na elektroodpad (tuším třeba u nás ve firmě, asi sváží Rema) je uvedeno, že tam patří i CD a DVD. Tak jsem předpokládal, že to nějak zpracovávají (drtí a používají do něčeho sypkou hmotu).
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ELIZHANNAH: Ja na vyplach nosu pouzivam konvicku k tomu urcenou, tam je i davkovac.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam