• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Na večeři - salát z červené řepy (povařit nebo upéct červenou řepu a nadrobno ji nastrouhat, ochutit solí, bílým pepřem, kysanou smetanou / Lučinou a kapkou balzamica), na peroutkou potřeném pekáčku olivovým olejem opéct vypocenou cuketu s drobnými plátky slaniny / šunky, ozdobit petrželkou.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    No a když už "prasit", tak to své ,-) Jednoduché, rychlé... na páteční večer... ,-)

    Oloupané osolené mandle opražené na olivovém oleji.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Jednoduchá svačina - šunka plněná mrkvovocelerovou pomazánkou (nastrouhaná mrkev se spařeným nastrouhaným celerem, Lučina, sůl a bílý pepř), ozdobená plátky vajíčka a černými olivami.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A tady už jedna z variací - zeleninové hranolky s dipem z kozího sýru, k tomu vepřová kotleta (na lžíci oleje opražit nadrobno nakrájenou cibuli a opražit maso okořeněné kmínem, solí a černým pepřem, zalít vodou a dusit na mírném ohni cca 1,5 hod.).

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Poslední dobou těžce ujíždím na zeleninových hranolcích - co se prostě doma najde - mrkev, bílá ředkev, celer, petržel, paprika, batát (ten je jakože fakt výborný) - nakrájet na proužky, zalít olivovým / sezamovým olejem (pár kapek) a troškou vody, okořenit (tady zase - co zahrada dá nebo JUST Italy mix koření) a nechat odstát v zakryté misce cca 1-2 hod.
    Celé to vylít na plech pokrytý papírem a péct cca 20 - 25 min.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Večeře/oběd: pečené kuře (ochucené solí a červenou paprikou a na špičku nože másla, jinak dušeno ve vodě cca 1 a 1/4 hod., posledních 20 min. dopečeno v otevřeném pekáči), salát z nastrouhané okurky do špaget, posypaný sezamem a salát se žlutou paprikou, s pár kapkami olivového oleje.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Další z jednoduchých svačin - Pražská šunka (95 % ?), plněná Lučinou, k tomu salát z nakrájené čerstvé okurky, žluté papriky a jogurtu se lžičkou kysané smetany a čtvrt lžičkou naloženého česneku v olivovém oleji a soli.

    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ELIZHANNAH: na livance je bozi livanecnik z Orionu
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ILLUZE: jakou pánev používáš? My měli prastarou litinovou, ta byla dobrá, ale už jaksi dosloužila (dřevěné držadlo nevydrželo tolikeré zahřívání a začalo uhelnatět, takže upadávalo a nebylo ji za co držet), teď váhám, jaká je na palačinky a lívance dobrá. Teflon prý časem začne oprýskávat a dostává se do jídla a v tom jídle je zdraví škodlivý.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Já právě naopak jím (nebo jsem jedla, teď je to bída) low fat/high carb (úměrně potřebám těla, samozřejmě). Takže prozkoumané tučné varianty jako holandská omáčka apod. bohužel nemůžu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ARGANNAH: Některé omáčky se už v základu dají vařit tak, aby nebylo třeba je zahušťovat, hmoty k rozmixování je dost. :-)
    Já jím hodně tuku, takže základ bílých omáček je mascarpone a nejtučnější smetana. S přídavkem sušeného i čerstvého česneku tím zalívám třeba i krátce podušený špenát k lososu.
    V LC kuchyni se taky zahušťuje rozmixovanou cuketou nebo kešu ořechy.
    Guláš z Crock - Potu na spoustě hodně udělané cibule a troše protlaku taky nemusím hustit.
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    ještě v řecku jsme odchytily pár receptů od kamošky, byly trapně jednoduchí, nastrouhala do papiňáku cibuli, rajčata, osolené a opepřené hovězí, prolila to olivovým olejem a uvařila. K tomu teda dávala rýži nebo těstoviny ala rýže, ale je to dobrý samo o sobě. prostě užíráš. To hovězí bylo na kostky. Zkoušela jsme to šidit konzervovanýma rajčatama, ale není to ono. I jsme to zkoušela s nakrájenou cibulí, ale to strouhání má nějaký tajemný význam, je to prostě lepší. Cobuli měli pochopitelně tu jejich bílou salátovou. Rozhodně ne tu naši žlutou.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KARETAKARETA: Něco podobného dělá mamka, ale jsou to zelňáky :)
    Dobrý až moc :-))

    Děkuji.
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    ILLUZE: 500g tvarohu a 40g mouky a 1 vejce. Starý socialistický recept z knihy Abychom netloustli od Doberský, Horáčková. Akorát tam mají hladkou mouku. Já dávám nevím proč hrubou. Jo, má se to rozdělit na 5 dílů a dát do lednice, každá porce se dělá zvlášť. Já teď hlídám bílkoviny, abych zhubla muže. Asi to dnes udělám na večeři. nevypadá to tak krásně, zvláš´t když to peču já, ale chutná do se salátem báječně.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KARETAKARETA: Tohle musím vyzkoušet :)
    Jak děláš poměr tvaroh mouka, prosím?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    NIGHTFURY: Jo tak to jsou tyhle :) Dala jsem do nich i špetku prášku do pečiva a i u toho minulého receptu jsem zapomněla uvést špetku soli.
    Doufám, že to nebude velké jak kráva. Musím najít zmenšovač fotek z mobilu.

    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Dámy, tohle vypadá jako místo, kde bych mohla uplatnit svoje vychytané recepty!

    Legenda k nim: když jsem začala hubnout u Cajthamlové, zjistila jsem, že najednou zoufale nejsem schopná vygenerovat dobrou omáčku. U masa a přílohy je vlastně otázka jenom výběru kvality a množství (případně menších hrátek s ingrediencemi u knedlíků), ale omáčky jsou kámen úrazu - žádná mouka, žádné hory tuku, v podstatě totální konec klasickým českým omáčkám, jak je miluje moje rodina. Chvíli jsem to řešila bezomáčkově, nicméně to se brzo přejí a akorát to vedlo k tomu, že prťata do sebe začala lámat litry kečupu a smetany, které si lila úplně na všechno. Takže postupem času jsem se naučila dělat omáčky přesně podle logiky jídelníčku - sestávající se vlastně jen z rozmixované zeleniny s kořením, do které se až těsně před podáváním přidává odpovídající množství některého voňavého rostlinného oleje plného vitamínů. Strávník vůbec nepozná, že jí zdravou věc!

    Dýňová omáčka:

    Měkkou dýni, která je základem této omáčky, lze získat buď tak, že se očištěná, vykrájená a oloupaná, na kusy rozkrájená dýně (klasická, máslová nebo Hokkaidó, fungují všechny) uvaří ve vodě, lépe je ale nechat ji podusit pod krůtím prsem nebo kuřecími prsíčky v troubě (bez tuku, jen podlít vodou a pekáč zabalit do alobalu). Dle chuti lze doplnit i další zeleninou. Měkká dýně (případně spolu se šťávou z masa) se rozmixuje na hladko, případně naředí trochou vody do požadované hustoty, a do hotové omáčky se přidá čerstvý dýňový olej a šťáva z půlky citronu. Vzhledem ke konzistenci a intenzitě dýňového oleje je lepší omáčku s olejem a citronem rozmixovat, nicméně počítáme-li tuky s přesností na gramy, lze obojí doplnit až na talíři.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Já jsem teď dělala odlehčenou verzi svého milovaného sladkého jídla z dětství - tvarohové noky s jahodovou omáčkou.
    Fotku bohužel nemám, takže jedna fotka z netu, moje noky jsou trochu lehčí a nejsou tak hezky tvarované, protože je prostě šoupu ze lžíce do vody.



    Noky:
    250 g měkkého tvarohu (polotučný je akorát)
    1 vejce
    5-7 lžic krupice (podle konzistence, nemělo by to být příliš husté - jde to i s krupičkou, ale pak to nemá tu strukturu)
    špetka soli

    (Smíchat, do vroucí mírně osolené vody lžící dělat noky, vařit asi 4 minuty.)

    Omáčka:

    jahody (měla jsem mražené a na tenhle účel jsou asi lepší) - takže jedno balení, asi 350 g

    (Samotné jen s troškou vody podusit a buď rozmixovat, nebo kdo je líný nebo má rád kousky ovoce, stačí vařečkou rozmačkat.)

    Nahoru se dá dát trocha šlehačky nebo v lehčí verzi lžíce zakysané smetany/smetanového jogurtu. Šel by asi i nesmetanový, ale to už by byla hodně asketická verze a vzhledem k naprosté absenci jiného tuku a přidaného cukru mi to přijde zbytečné.

    Vyšlo to na dvě porce, měli jsme předtím ještě krémovou pórkovou polévku a s tou to bylo normální syté jídlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam