• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    DIVA
    DIVA --- ---
    XMARGE: je to nejaka obskurni znacka, nic povedomeho. Jestli ho tam uvidim, vzpomenu si na tebe.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    DIVA: můžu vědět jaké značky? já tam tvaroh ještě neviděla.. Jen od meggle (když mají bezlaktozový týden) a ten hrudkuje...
    DIVA
    DIVA --- ---
    Vyborny bezlaktozovy nehrudkujici tvaroh byva narazove v lidlu.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    XMARGE: nature´s promise si kupuju bezalktózový jogurt, je dobrý. Tvaroh jsem tu neviděla, ale zkusím větší prodejnu. Díky!
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MIDORI: albert - jejich nature's promise bez laktozy. Mívaj to v některých větších supermarketech a ve všech hypermarketech. Nikdo jinej nedělá bezlaktozový tvaroh, který nehrudkuje. Tenhle je ok a je dost hustý, drží s ním i krémy, když chci klasickou konzitenci, ředím ho mlékem (bezlaktozovým).
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    XMARGE: neměla bys prosím tip na bezlaktózový tvaroh? nějaký dobrý, ve vaničce.. na blohu jsem nenašla
    FITH
    FITH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jj, to jsou ony,Uz mam pripravu tak zmaknutou,ze to mam komplet za 15 min hotove. Rada je delam se sardelema a cherry rajcatky,za me nej :o)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Ráda se nechávám inspirovat druhými a před nějakou dobou mne zaujal třeba Mutha odtud z Nyxu. Dohodli jsme se, že když některé jeho jídlo zaujme, řeknu si o recept ,-)
    Tak jedno z prvních a doufám, že ne poslední :) [ MUTHA @ JIDLOOO, ZRADYLKOOO...fotky drazdici chutovy poharky aneb slintaci klub :) ]
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    WEWERKA: jestli se můžu vtírnout, tak mám intoleranci laktozy a blog, na kterém jsem přidala šítek "bez laktozy" na všechno, co je bez laktozy. http://www.pradobroty.cz/ vpravo najdeš onen štítek.

Každopádně se skoro vše laktozové dá připravit i bez laktozy - použije se bezlaktozová smetana, mlíko a tak.. A tvrdé zralé sýry obsahují minimum laktozy (parmazán, gouda, i ten eidam je neškodnej). Nebo je u tebe problém s alergií na bílkovinu kravského mléka?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FITH: Keto nudlema myslíš grusetky? Ty jsou skvělá příloha, kde by jeden dal knedlu nebo těstoviny. A lze do té placky i kdeco zabalit.
    Těstoviny bez mouky (grusetky) » nejen Paleo snadno
    https://paleosnadno.cz/recept/testoviny-bez-mouky/
    FITH
    FITH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Z jejiho blogu hodne cerpam. Miluju jeji keto nudle,ty jsou vynikajici. Mam taky oblibene toto https://paleosnadno.cz/recept/cuketove-rollatini/
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ILLUZE: Nudle z cukety jsou dobrej vynález! Třeba na přepuštěným másle s česnekem a kousky sušených rajčat.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    WEWERKA: Tohle bylo také výborné ,-) I když do japonského jídla daleko...

Pečený losos v troubě (lze jednoduše na páře - v alobalu, pustí dost svého tuku / nebo pro ty, co preferují - tak na plátku s másla), k tomu salát z červené řepy (uvařit nebo upéct, ochutit balzamicem a posypat sezamem) a nudle z cukety, osmahnuté naprudko na sezamovém oleji se směsí bylinek.

WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ILLUZE: Takhle mi to pripomina Chahan. Zkusim nekde vylovit fotku, uzasne chutne jidlo.

KOCHANSKA_CH: Diky za tip. Driv jsem koukala na paleo, ale vsude bylo mliko v nejake forme. Filtr na pouze paleo jsem ale tenkrat nepouzila :)

Ja jsem spis na japonskou kuchyni vzhledem k jednoduchosti a absenci laktozy v receptech.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    WEWERKA: tady verze s uzeným - na Zličíně je řeznictví, občas tam mívají uzenou kýtu (o té si nenápadně zákazníci šeptají ,-) ) - jako konečně uzené, jak má být a ne ta balená umělina v Glóbusu

tohle chutná i jako studený salát...
    základ stejný, jako níže, jen mrkev je nastrouhaná

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    WEWERKA: pohanka navíc pomáhá odbourávat cholesterol (snad mne tu někdo neukamenuje za možnou nepřesnost výkladu) a snižuje rizika výskytu kardiovaskulárních chorob, doporučují jí ji i cukrovkářům

P.S.
    osobně mi víc chutná ta neloupaná ,-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    WEWERKA: U Grusovky bude taky dost inspirace. Verze paleo zcela určitě bez mléčných oných, primal už s nima bude.
    Zdravé recepty: Paleo, Whole30, Primal, LCHF, bez lepku
    https://paleosnadno.cz/recepty/
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ILLUZE: Super, dik. To vypada dobre. Pohanku jsem zatim vubec nezkousela.
    Jinak ja mam jen intoleranci, nejake parky s trosku laktozy preziju :) Ale treba kozi syr nebo tvaroh me uplne vyradi z provozu. I bezlaktozovy yogurt citim. Vynechavam i jakekoliv pecivo a vlastne nejim poradne ani moucne veci.

Kruti prso na kousky si nakladam pres noc do mixu sojovky, mirinu, sake a se spetkou soli. Muze se pridat i cukr pro karamelizaci. Pak to rano hodim na panev a mam to do prace k salatu/ryzi.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A nemůžu si odpustit verzi s dipem ,-)
    Jo, brokolici vařím na páře zvlášť.

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    No a verze bez nějakého dipu ,-)
    Pečené krůtí stehno na zelenině - opět rychlý a velmi jednoduchý recept - koupí se vrchní stehno krůty, omyje, okoření (já ujíždím na Harise nebo BerBeru), do pekáčku se přidá nakrájená směs zeleniny, jemně se to zalije vodou na dno.
    Nepřidávám tuk, pustí to samo (minimum, ale udělá to v závěru hezkou kůrku).

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam