• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ILLUZE: Takhle mi to pripomina Chahan. Zkusim nekde vylovit fotku, uzasne chutne jidlo.

KOCHANSKA_CH: Diky za tip. Driv jsem koukala na paleo, ale vsude bylo mliko v nejake forme. Filtr na pouze paleo jsem ale tenkrat nepouzila :)

Ja jsem spis na japonskou kuchyni vzhledem k jednoduchosti a absenci laktozy v receptech.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    WEWERKA: tady verze s uzeným - na Zličíně je řeznictví, občas tam mívají uzenou kýtu (o té si nenápadně zákazníci šeptají ,-) ) - jako konečně uzené, jak má být a ne ta balená umělina v Glóbusu

tohle chutná i jako studený salát...
    základ stejný, jako níže, jen mrkev je nastrouhaná

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    WEWERKA: pohanka navíc pomáhá odbourávat cholesterol (snad mne tu někdo neukamenuje za možnou nepřesnost výkladu) a snižuje rizika výskytu kardiovaskulárních chorob, doporučují jí ji i cukrovkářům

P.S.
    osobně mi víc chutná ta neloupaná ,-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    WEWERKA: U Grusovky bude taky dost inspirace. Verze paleo zcela určitě bez mléčných oných, primal už s nima bude.
    Zdravé recepty: Paleo, Whole30, Primal, LCHF, bez lepku
    https://paleosnadno.cz/recepty/
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ILLUZE: Super, dik. To vypada dobre. Pohanku jsem zatim vubec nezkousela.
    Jinak ja mam jen intoleranci, nejake parky s trosku laktozy preziju :) Ale treba kozi syr nebo tvaroh me uplne vyradi z provozu. I bezlaktozovy yogurt citim. Vynechavam i jakekoliv pecivo a vlastne nejim poradne ani moucne veci.

Kruti prso na kousky si nakladam pres noc do mixu sojovky, mirinu, sake a se spetkou soli. Muze se pridat i cukr pro karamelizaci. Pak to rano hodim na panev a mam to do prace k salatu/ryzi.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A nemůžu si odpustit verzi s dipem ,-)
    Jo, brokolici vařím na páře zvlášť.

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    No a verze bez nějakého dipu ,-)
    Pečené krůtí stehno na zelenině - opět rychlý a velmi jednoduchý recept - koupí se vrchní stehno krůty, omyje, okoření (já ujíždím na Harise nebo BerBeru), do pekáčku se přidá nakrájená směs zeleniny, jemně se to zalije vodou na dno.
    Nepřidávám tuk, pustí to samo (minimum, ale udělá to v závěru hezkou kůrku).

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    WEWERKA: Tak nevím, jestli smíš debrecínské párky, tak ty si odmysli ,-)

Základ je pohanka - uvařit ji (vody cca 1 palec nad povrch), potom osmažit pár proužků (na 1 porci 1 malý stroužek) česneku, na to nanést pohanku, ochutit ji solí a oregánem, plus nadrobno nakrájenou mrkví. Občas přidávám i nadrobno nakrájenou cuketu a červenou papriku.
    K tomu proužky čerstvé mrkve ,-)

Plus jsem požádala XMarge, jestli by přispěla, také řeší podobné stravování.

WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Tak sem taky neco hodim. Nevypada to tak lahodne na prvni pohled jako jidla od Illuze, ale chutna to skvele.
    3 mrkve, tunak z konzervy (idealne ve vlastni stave), japonska majoneza (volitelne), vse smichat. Pote jasminova ryze delana v pare a shiitake osmazene na olivovem oleji s peprem/soli. Dochuceno navic jen soli/peprem.
    Porce na 3 krabicky / obedy do prace.

BTW nemate inspiraci na bezlaktozova jidla? Jidla tu vypadaji skvele, ale 90% veci z toho nemuzu.

KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ILLUZE: Myslí, že dip z kozího sýru v mém životě výrazně chyběl. Brzo ho k něčemu vyrobím. Na grilování jsem teď vytvořila omáčku "Tisíc ostrovů". Řecký jogurt, byliny z truhlíku včetně koriandru, česnek, sůlpepř, čínské koření 5 vůní, rajčatová passata. Kvůli chlapovi sem to dosladila erythritolem. Guacamole nechtěl, že mu avokádo chutná divně. A to se mi zrovna tak povedlo. :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BAAL: Když jsme u toho kokosového mléka - rychlé připravená teplá večeře - na nudličky nakrájená vykostěná kuřecí stehna se opraží na másle a cibuli s bylinkovým kořením a lžičkou skořice, přidá se nadrobno nakrájená červená paprika, to se zalije malou konzervou kokosového mléka a nechá se cca 25-30 min podusit pod poklicí. V mezičase se uvaří rýže.
    Kdo potřebuje dohnat bílkoviny - přidá si k tomu dip z kozího sýru a řeckého jogurtu se špetkou soli.
    S tou skořicí výborné na prohřátí v zimě večer :)

BAAL
    BAAL --- ---
    ILLUZE: po, už mám takovou rutinu, že když vidím někde podle českých poměrů jeté banány ve slevě (To znamená takové co mají chut), tak jich vezmu pár kilo a doma na pokrájím do mrazáku.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BAAL: ty jo, tak to vyzkouším :)
    mixuješ banán po zamrazení nebo před?
    BAAL
    BAAL --- ---
    ILLUZE: Dělám poměrně často, možná jsem na tom trochu zavislej ve verzi, rozmixovaný zmražený banán, tvaroh a lžíce ořechového másla
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Další ze svačin, co dům dal - rozmixovaný banán s jogurtem a datlemi, na to nakrájené mandarínky s plátky mandlí a kokosu.

MIDORI
    MIDORI --- ---
    ILLUZE: děkuju :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: jo a když nemám karotku, ale třeba jde o mrkev v únoru (je prostě sušší) a chci hladké těsto, přidávám cca 3-5 g (prostě uždibnu z kostky) droždí
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MIDORI: Někde jsem vyfotila a uložila si na mobil, promiň tu velikost.

Kokos jsem nepoužila, prostě jsem svařila mletý mák s plátkem másla a mlékem, povidlím, se špetkou skořice a lžičkou třtinového cukru.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    ILLUZE: to vypadá luxusně, recept prosím! :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A když jsme u mrkve - taková ta klasika - svačina doma a na druhý den v "krabičce" do práce - nastrouhaná mrkev s jablkem (doma s plátky mandlí a kokosu, do práce s vlašskými ořechy a pár plátky kokosu).

Ty "hrníčky" jsou super - tenhle je z Orionu, pak mám z Tchiba a ten zase používám na všemožné saláty s dipy a Balkánem - nesnáším, když se cestou ta příloha k salátu rozblemcá.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam