• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ILLUZE: v něm je taky cuketa? Můžu poprosit o recept?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A něco na snídani - makovec - takový ten klasický slovenský, krásně mokrý...

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A cuketové kartičky - ze stejného základu jako recept níže.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Tak ještě něco k cuketovému období ,-)
    Cukeťáky se špaldovou moukou.

    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    PIRYUS: tak jsem si myslela, jakou jsem vymyslela vychytávku, když jsem cuketu lisovala menší miskou ve větší misce, a teď v komentářích pod receptem čtu, že ideální je vymačkat ji v utěrce - facepalm, to mě fakt nenapadlo! Příště...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PIRYUS:
    KOCHANSKA_CH:
    LUCIASHECK:
    BERUSKA_CA:
    Vyzkousel jsem vsechny mozny varianty a nakonec za me nej je s Ricottou, balzamikem, bazalkou a olivovym olejem.
    FITH
    FITH --- ---
    GLOBALISTA: Asi lokse :o)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Náš svačinový a snídaňový hit tohoto léta, čistě tvaroh s čerstvou pažitkou na chlebu s psylliem a okurka :)

    EULE
    EULE --- ---
    GLOBALISTA: Mnam :)).
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    EULE: My trháme kusy rukama :)
    EULE
    EULE --- ---
    GLOBALISTA: Ano ano, my je taky vzdycky rolujeme :)).
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    EULE: My je od mala jedli ještě teplé jen se solí a roztékajícím se máslem a pili k nim kakao. Loni jsem na martinských trzích v Dejvicích objevila nějakou folklorní specialitu (bohužel jsem zapomněla jméno) a byly to tenké placky z bramborového těsta právě na sladko (výborná kombinace povidla - mák), ale byly zarolované, což si u těch svých neumím představit, zlomily by se. Asi tam dávají víc vajíček. V našem originálním receptu prý není vajíčko žádné, ale jedno tam vždycky dáme. A dělám je z vařených brambor - zbytků.
    ACKO
    ACKO --- ---
    EULE: v troubě na plechu se to upeče skvěle
    EULE
    EULE --- ---
    ACKO: Moje babicka to pekla na plotynce - na varici. Ale to uz dneska u sklokeramickych a indukcnich asi nejde, mozna v panvi?
    ACKO
    ACKO --- ---
    ILLUZE: babička to pekla na sucho, pomoučené na plechu v troubě, lepší než smažit
    EULE
    EULE --- ---
    ILLUZE: Na sucho jsou dobre, kdyz jsou to tenke placky. Ty pak delame taky s makem nebo potrene cesnekem :))
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: jo a do těsta přidat sůl - špetku na sladkou verzi, více, když děláš slanou verzi
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    GUDRUN: ve skutečnosti jsou hodně jednoduché, ale vlastně neznám poměr - dělám to od oka - uvaříš 3 větší brambory ve šlupce, oloupeš je a najemno nastrouháš, přidáš hrubou mouku a vajíčko a vypracuješ v těsto - pak z kousků naděláš placky (viz foto) a usmažíš je
    a pozor - mají tendenci "tekutit", takže zpracovat rychle
    nám chutnají na sádle
    jednotlivé vrstvy placek rovnou po vytažení z pánve proložíš savou papírovou utěrkou

    dají se péct i na sucho, ale to není ono :)

    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ILLUZE: povis recept pls?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Nouzovka na večeři - salát s tuňákem v konzervě s fazolemi, zbytek salátu z červené řepy a cherry rajčátky.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Oblíbená kombinace :)
    Chléb s Lučinou, vejcem natvrdo a pažitkou.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam