VALENTINA: Od někoho musíš získat násadu - kefírové houbičky. Zpravidla se rozdává zdarma, protože se dost ochotně množí. Jsou to takoví malí květáci. Houbu pak zalíváš mlékem, při správném dávkování máš do 24 hodin prokysaný hustý kefír.
K chovu potřebuješ akorát sklenici cca litr, kde kefírovky fermentují mléko, sklenici na slití hotového kefíru, plastové sítko a vařečku na promíchávání v sítku, aby to rychleji proteklo.
Sklenici s čerstvým mlékem a kefírama postavíš na linku a zakryješ třeba plátnem, aby do toho nepadal bordel, hmyz a podobné. Utahovat víčkem nelze, uniká plyn jak z burčáku.
Mě se osvědčil postup: večer přecedím a založím novou várku, nechám na lince. Ráno vše promíchám a dám dokvasit do lednice. Aspoň je pak na pití vychlazenej. Kyselost se musí vychytat poměrem hubek a mléka. Mléko raději čerstvé než trvanlivé. Já střídám bio mléko a syrové od krav z pastvy, to má i 7% tuku.
Slitej kefír mixuju s libovolným ovocem nebo jen s nepraženým kakaaem a cejlonskou skořicí.
Když odjedeš a nezvládáš pravidelnost, dá se na dost dlouho uchovat v mléce v lednici. Já tam skladuju přebytky, cca jednou měsíčně je propláchnu vodou a nakrmím čerstvým mlékem.
Na fotce je zrovna nadúroda - inzerovala jsem rozdávání přebytků na FB. :-)