• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    MAR_TINA: Strana 363 ;-)
    Konkrétně s makovcem mi hodně pomohla. Muž na něj měl hroznou chuť, já ho nikdy extra neoblibovala, ale tak jsem ho chtěla potěšit. A vyšlo to na první dobrou, od tý doby ho dělám opakovaně. Tahle kuchařka je dobrej tahák na takový ty old school jídla.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IDENTITY: Vařime zdravě, chutně, hospodárně, Státní zdravotnické nakladatelství, Praha, 1960.
    Kniha, kterou mám po baiččce i s poznámkama. A kniha, která děsí mého manžela, protože podlení prý kazila jídlo jeho matka. Každopádně dobrý nápad ji projít, ony tam poklady budou.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Tak makovec bramborový, doslova přpisuju:
    20 dkg studených jemně ustrouhaných brambor, 4 dkg jemné krupice, 8 dkg jemně umletého máku, 15 dkg cukru, 1 vejce, 1 bílek, 4 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva, skořice, hřebíček, vanilka, citronová kůra.
    Žloutek utřeme s cukrem a 4 lžicemi mléka do pěny. Přidáme brambory, krupici, koření, mák, prášek, nakonec pevný sníh ze 2 bílků. Těsto dáme do dobře vymazané a vysypané dortové nebo koláčové formy a zvolna upečeme. Prochladlý namažeme pikantní zavařeninou a potřeme kakaovou nebo bílou rumovou polevou.
    Zdroj: Vařime zdravě, chutně, hospodárně, Státní zdravotnické nakladatelství, Praha, 1960.

    Moje úprava: sníh extra vůbec nedělám. Podle množsví, který potřebuju, prostě šlehám celý vejce, jak je popsáno na začátku. Zjistila jsem, že bez koření mi chutná nejvíc, tedy kdo chce makovej makovec echt, tomu se zaručuju, že i bez kůry, vanilky a hřebíčku je to dobrý. Polevu dávám citronovou, zavařeninu málokdy. Jo, a je vlhkej, maťchavej.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    IDENTITY: já bych si o ten recept poprosila:o)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOCHANSKA_CH: Měla by to být přerostlá řeřicha. Jistá si tím nejsem, ale dobrý to je ,-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ILLUZE: Co to máš za jetel nahoře?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Kuřecí játra na slanině se zeleninou a farmářské lusky.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    APRILMOUSE: děkuji! :)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ILLUZE: no stála pár kaček, ona má právě vevnitř ten hezký reiléf :) původně jsem ani polevu dávat nechtěla, ale jak jsem na to koukala... tak prostě... :) Patří tam!


    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    APRILMOUSE: mohla bych poprosit někdy o fotku? :)
    to obrátíš koláč po upečení a naliješ na něj polevu?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    APRILMOUSE: dno jsem změřila 22 cm
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ILLUZE: ne, to je tuším nějaká KIK forma :D
    FITH
    FITH --- ---
    ILLUZE: Boze,veprovy ocasek,to miluju :o)!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Rizoto s hovězím z žeber a Parmezánem.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Vepřový ocásek s omáčkou (rozmixovaná zelenina s mlékem a výpečkem) a rýží.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    APRILMOUSE: to je taková ta IKEA forma?
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Mám skvělej recept na makovec, kde jsou základem vařený brambory, mouka tam není (místo ní krupice, a to téměř v symbolickým množství), tuk v těstě žádnej. Akorát si ten recept nepamatuju a jsem v práci. Kdybyste ho chtěly/(i), napíšu ho sem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    APRILMOUSE: maximálně z toho bude pečená kaše, suroviny jsou dobrý, jíst to půjde
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    MAR_TINA: ty jablka to i hodně zvlhčujou, tak bych možná pak ubrala i mléko.. Ale myslím, že k experimentům je tam spousta prostoru :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    APRILMOUSE: musím zkusit a kdyžtak přidám nějakou vychytávku.
    Možná dám dvě jablka a méně cukru
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam