• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    FILIPSZ: Moje vareni trva kratkou dobu anebo obsahuje mezery, ktery jsou stravit jinak, vetsinou varim i na dva tri dny dopredu, nevadi mi jist dvakrat/trikrat to samy. Prebytky hazim do jednoporcovych krabicek do mrazaku a v pripade potreby vytahnu a mam jidlo.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FILIPSZ: Pokud je kvalitní jídlo jedna z životních priorit, tak si to v denním plánu zařadíš k dalšímu, no.
    Nebo je vaření na úrovni toho štrikování a lepení letadýlek, takže tě baví.
    Navíc, jak píše Gejša, nemusí trvat hodiny. A když máš dobře vybavenou a racionálně uspořádanou kuchyň, ostrý nože a umíš rychle krájet a znáš čím začít a co dělat v mezičase, je to fakt rychle hotový aj s úklidem bordelu v kuchyni. O myčku se stará strávník. :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FILIPSZ: tak většina z nás se živí jídlem a to se získává obvykle vařením.
    To není jako pletení nebo modelování letadýlek, které když vynecháš, nic se nestane.
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    chci se zeptat uz davno, kde na to vareni berete cas..)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    CMLKA: Ano!
    Lahůdkové Sušené Droždí. :-)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: prosim te, skutecne je krusta z LSD? :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Musím zas nahodit tradici páteční ryby. Pečený losos v krustě z LSD a parmazánu, smetanový baby špenát. Kuřecí vývar s nudlama z ketopalačinek. Ryzlink. Salát z řepy a mrkve, uloveno u farmářů.



    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CHARIZMATIK: Tak, aby nikde nebylo nic ruzovyho :D.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    TESSS: ještě DM a La Formaggeria mají dobrý
    TESSS
    TESSS --- ---
    TOOMIX: diky, poucne. Ted jsem si cetla, no cetla, asi mi chybi lupa. Ale Gianna na a 24-28%. Dal to, nedam ani s brylemi. Ale tento kupuji jako pohotovostni, nejmenší baleni. Lidl ne nepřekvapuje, i kecup v testech vysel vytecne, jen mam Lidl dost z ruky
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TOOMIX: Ten kupuju. :-)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TESSS: protlaky testoval DTest v čísle 09/2015, vyhrál ten z Lidlu

    Nejlepší rajčatový protlak mají v Lidlu - Vitalia.cz
    https://www.vitalia.cz/clanky/nejlepsi-rajcatovy-protlak-maji-v-lidlu/
    TESSS
    TESSS --- ---
    ILLUZE: uz jsem si u tebe nekolikrat vsimla, pouziti vyrazu kvalitni rajsky protlak. As blbej dotaz, ale ktery ptotlak dle Tebe tohle kriterium splnuje?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A když jsme u těch fazolí - tak z tohoto víkendu s uzeným.
    Dobré to bylo :) Vařím je podle receptu babi ze Slovenska s mrkví, tentokrát i s kvalitním rajčatovým protlakem.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Dnes náhodně vytvořený recept - hovězí tažené v passatě s cizrnou. A byla z toho luxusní večeře, s přidáváním dalších porcí.
    V plánu byly fazole... ,-)

    TERA79
    TERA79 --- ---
    CHARIZMATIK: Luxusní!
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    MAR_TINA: Také ji mám, ale asi pozdější vydání :-)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    MAR_TINA: Já zase zeleninovej vývar.
    FITH
    FITH --- ---
    IDENTITY: Strana 363,to si zapamatuju a tuto kucharku jsem dostala od mamy kdyz jsem se vdavala.Pravou ceskou kuchyni jedu podle ni :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IDENTITY: jo, základní postup na kapustovou polívku jsme brala odtamtud. A ještě něco, co se asi léty zapomnělo.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    MAR_TINA: Strana 363 ;-)
    Konkrétně s makovcem mi hodně pomohla. Muž na něj měl hroznou chuť, já ho nikdy extra neoblibovala, ale tak jsem ho chtěla potěšit. A vyšlo to na první dobrou, od tý doby ho dělám opakovaně. Tahle kuchařka je dobrej tahák na takový ty old school jídla.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IDENTITY: Vařime zdravě, chutně, hospodárně, Státní zdravotnické nakladatelství, Praha, 1960.
    Kniha, kterou mám po baiččce i s poznámkama. A kniha, která děsí mého manžela, protože podlení prý kazila jídlo jeho matka. Každopádně dobrý nápad ji projít, ony tam poklady budou.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Tak makovec bramborový, doslova přpisuju:
    20 dkg studených jemně ustrouhaných brambor, 4 dkg jemné krupice, 8 dkg jemně umletého máku, 15 dkg cukru, 1 vejce, 1 bílek, 4 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva, skořice, hřebíček, vanilka, citronová kůra.
    Žloutek utřeme s cukrem a 4 lžicemi mléka do pěny. Přidáme brambory, krupici, koření, mák, prášek, nakonec pevný sníh ze 2 bílků. Těsto dáme do dobře vymazané a vysypané dortové nebo koláčové formy a zvolna upečeme. Prochladlý namažeme pikantní zavařeninou a potřeme kakaovou nebo bílou rumovou polevou.
    Zdroj: Vařime zdravě, chutně, hospodárně, Státní zdravotnické nakladatelství, Praha, 1960.

    Moje úprava: sníh extra vůbec nedělám. Podle množsví, který potřebuju, prostě šlehám celý vejce, jak je popsáno na začátku. Zjistila jsem, že bez koření mi chutná nejvíc, tedy kdo chce makovej makovec echt, tomu se zaručuju, že i bez kůry, vanilky a hřebíčku je to dobrý. Polevu dávám citronovou, zavařeninu málokdy. Jo, a je vlhkej, maťchavej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam