• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jak děláš kedlubnový zelí?
    Mořila jsem ho dvě hodiny, než z toho bylo trochu jako od babičky.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Giganty ve sklepě kupodivu zůstaly v dobré konvici, tak vzniklo kedlubnové zelí k pečeni z vepřové plece.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Dlouhý vývar z hovězích žeber se vskutku hodil na boršč.

    KOC256
    KOC256 --- ---
    Měl jsem v ledničce panenku a chtěl jsem si vyzkoušet hořčicovou omáčku. No omáčka dobrá, ale minulý týden v Loděnici na berounsku byla mnohem lepší...







    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Snídaně. Pomazánka z černé ředkve. Zbytek je jasný.

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Grilovane krevety s omackou z horcice a whisky :)

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CMLKA: Dělejte si ho, jak chcete ,-)

    U nás zabodovaly vafle prostě v tomto složení :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ILLUZE: nj ale to je furt s maslem,ne? ja delam podle Kluku v akci z polivicni davky a je to vesmes to samy
    WERKA
    WERKA --- ---
    BALAENA: Já mám silikonové akorát formičky na mufiny. A ty tedy fungují OK (bez jakéhokoliv vymazávání)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BALAENA: Mne fungujou ve smyslu, ze tu vec z toho vyloupnu.

    Ale nemam je rada. Jedu starej dobrej plech na vsechny veci.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GEISHA: já bych vinila ten silikon. podle mě to nefunguje jako koncept. i z olejové bábovky jsem musela formu oloupat.

    a propos, vám někomu silikonové formy fungují?
    KATIA
    KATIA --- ---
    GEISHA: my děláme tohle (sdílela kdysi Quanti v Cukrárně), ale máme vaflovač, rozhodně teda nic nemažeme: http://www.janinyblog.com/2011/12/vafle.html?m=1
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    GEISHA: I gril vaflovač od ETA přejíždím pírkem s máslem.
    Jinak u nás vede přímo jejich recept. Dohledám.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAR_TINA: Kimchi. Kimchi snese všechno.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Pečená fritáta se sýrem, česnekovej špenát a mini brambory z trouby.



    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    A bílej jogurt! Ten je pod těma bylinkama! To je důležitý! :))
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    MAR_TINA: asi nic objevného:
    Na másle jsem si opekla papriku a mrkev, přidala lžíci mangový marmelády, nechala lehce zkaramelizovat a dala stranou.
    Pak jsem na oleji orestovala nadrobno nakrájenou šalotku, stroužek česneku, zázvor, citronovou trávu a chili papričku. Přidala jsem dvě lžíce rajčatovéhi protlaku a směs kari koření. Konzerva rajčat a trochu zeleninového vývaru. Dosypala čočkou, chvilku dusit, pak konzerva kokos mlíka a dodusit do změknutí.
    Nakonec přidat zpět zeleninu, zasypat bylinama, zakápnout citronem a navrch nasucho opražený oříšky. Podle chuti přidat ještě chili.

    Protože je to takovej eintopf a dodělávala jsem to v troubě než přišla návštěva, naházela jsem tam ještě zbytky panýru. :)

    Byliny a ořechy dávat až na stole.

    Jíme to s plackama nebo rejží. Nebo jen tak.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Nemel jsem chut na cocku na kyselo, ale tradice jsou tradice, tak jsem na to sel podle Kamu:
    https://www.instagram.com/p/BfdC5ksBMZw/?hl=cs

    "Čočkový DHALJedno z nejvýživnějších rostlinných jídel, který je navíc tak dobrý, že jasně chápu, proč je tak oblíbený po celým světě. Dá se dělat mnoha způsoby. Nejvychytanější recept, který jsem dala dohromady na Srí Lance, je ukrytý v Nejbarevnější kuchařce. Včera mi bylo ouvej a tak ji @robiczech vzal do ruky, že dhal podle receptu uvaří. No a jak myslíte, že to dopadlo? Po tom, co se mě zeptal, co je to skořice, jsem stejně vyskočila a dala dohromady tuhle jednoduchou čočkovou variaci na dhal navíc s kořenovou zeleninou, takže člověk semtam aspoň do něčeho kousne a celý to bylo tak příjemný, že ji i zrovna snídáme Dhal jako z Nejbarevnější to sice není, ale i tak je boží!
    2 mrkve
    1/2 celeru (bulvy)
    2 stonky ř. celeru
    1 cibule
    Všechno nasekat na malé kostičky a na lžíci kokosového oleje opéct na barvu. Přidat lžíci nasekanýho zázvoru a česneku (ideálně i citronový trávy, galangalu a č. kurkumy - vše ze Sapy) a dvě lžičky garam masala. Orestovat, přidat 300g propláchnutý červený čočky, 400g drcených rajčat z plechovky a dolejt vodou. Nechat vařit do změknutí pod pokličkou s jednou celou skořicí a zalít plechovkou (400ml) kokosového mléka. "

    A pridal jen vajicko na vic:-)

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ACIDQA: recept nám prosím dej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam