GOLDBERRY: foto v řezu :) a recept na 2 pecny.
Ingredience: 750 g hladké pšeničné mouky a 250 g žitné celozrnné, 600 ml vlažné vody, 42 g droždí (1 ks droždí), 1 lžíce cukru, 10 g soli, 1 lžíce klasického kmínu a 1,5 lžíce drceného kmínu, 2 lžíce olivového oleje a 1,5 lžíce octu, 1 vejce na potření.
Postup: Odeberte na kvásek 4 lžíce vody, smíchejte s 3 lžícemi mouky, kvasnicemi a cukrem. Přikryjte misku talířkem a nechte cca 15 min odpočívat. Že je kvásek hotový, poznáte, že se vzedme a drobně bublinkuje (pozor, ať nepřeteče ,-) ).
V míse smíchejte všechny ostatní ingredience, přidejte kvásek a nechte zpracovat v robotu – cca 10-15 min. Nejdříve na stupeň č. 1, po cca 4 min na stupeň č. 2. V míse následně těsto podsypejte hladkou moukou, pak ho přikryjte utěrkou a nechte cca 50 min kynout.
Potom těsto rozdělte na dvě části a vytvarujte z něj 2 bochánky. Položte na plech a opět přikryjte utěrkou. Nechte dál kynout cca 40-50 min. Předehřejte si troubu na 230 stupňů (u mne dobře zafungoval horkovzduch). Chléb potřete vejcem, nařízněte vrchní kůrku, posypte kmínem. Dejte péct do trouby na 230 stupňů, po 15 min sundejte teplotu na 200 stupňů.
Nechte vychladnout na podložce, na níž bude moci chléb dýchat i zespod. Přikryjte utěrkou.
Skladujte jej v plátně nebo bavlněné utěrce či pytlíku.