CMLKA: ja jsem si ted oblibila styl, ze zeleninu nakrajim na opravdu male kosticky..
rapikaty celer jedna tycka, kousek cervene papriky, kousek okurky, jarni cibulka a nejaky salat - rimsky, polnicek, rukola, ledovy.. cokoliv, co je..
jak je to maly, tak se to lip ji.. delam takovy maly misticky ke kazdemu jidlu a zmizi to hned
nekdy do toho nakrouham mrkev, nebo dam misto okurky kedlubnu
- proste ten zakladni salat miva 3-6 ingredienci, vic ne.. ma to byt rychle a nenarocne
dost klicovy jsou zalivky - zakladem je u me vzdycky sul, pepr a citron nebo ocet (s tim, ze kazdej ocet je jinej, takze se to tim da taky hodne menit), nekdy voda na zredeni.. a potom doplnuju (z tech zakladnich)
- med/javorovy syrup
- dijonska horcice (pripadne kombo s jinou horcici, ocet obvykle obyc bily, ale strcim tam klidne vyzraly balsamico)
- tahini (sem se hodi spis jen citron nez ocet), pripadne s cesnekem a na zalivku hodne naredit(jinak tuhle kombinaci pouzivam jako dip)
pripadne jine kombinace
- yuzu sojovka se sezamovym olejem, pripadne opravdu najemno s citronovou travou nebo zazvorem
- tahini, cesnek, citron, sul, pepr, olol, voda
nekdy nastrouham tvrdsi zeleninu (mrkev) a k tomu cuketu a zaleju to kyselou zalivkou a necham chvili "marinovat".. taky to jde..
kdyz mam cerstve bylinky, nasekam do zalivky hrst cerstvych bylinek
taky mam nekolik druhu chilli past, takze se to tim da nekam posunout
- secuansky olej (od baues chilli)
- gochujang (korejska)
- japonsky pepr (to mam z japanu, tze neporadim alternativu, je to nadrceny japonsky pepr ala chilli se soli do krystalkovite pasty)
u me doma ale v lednici vzdycky najdes
- mastiou cervenou papriku, pripadne na doplneni jine (zluta, bila, kapie)
- jarni cibulku (naprosty zaklad meho vareni)
- mrkev, kedlubna, celer, bila petrzel
- zazvor
- snazim se ted hodne drzet i ten rapikaty celer, dava tomu smrnc a sam o sobe je hodne stavnaty a slany, takze to dobre doplnuje
- a pak nejaky salat - viz vyse, rimsky, ledovy, polnicek, little gem, rukola (tu si ted pestuju a je bozi), vyjimecne listovy nebo cinske zeli, to mi moc nejede
nejime ani jeden rajcata (ja mam alergii a muz to nema rad), coz je docela handicap, takze si tam kdyz tak domysli rajcata - moct je, tak to zeru furt :) jejich vyhoda je, ze se dobre kombinuji i s kremovym syrem, jak maji stavu, tak nasolena rajcata, k tomu treba mozarella ala caprese, nebo nejaky kremovy syr rozmichany s olejem a korenim.. mnam.. dala bych si dobra rajcata