• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KASUMI:
    To testicko je jen ghee a citron? Zadna mouka nic? Nebo mi neco unika?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ANDREJKA: a nema se ten chleba postrikat sprejem s vodou a ta forma ma bejt namocena ne? To se pak neprilepi
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Páteční ryba - nezaostřený losos pečený v kopru, fazolové sladkokyselé lusky na smetaně se skořicí - vzpomínka na dětství. :-)


    KURE
    KURE --- ---
    IKARIE: můžeš to prosím nějak porovnat s tímhle?
    Polévkovar s mixérem PRESIDENT 1,75 l | Eshop.tescoma.cz
    https://eshop.tescoma.cz/...ent-1-75-l?gclid=EAIaIQobChMImPGKz6u16QIVjU8YCh0WjQk7EAQYBCABEgJgRPD_BwE
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    btw teda na bazosi se daj sehnat i kolem 7 tisic (asi starsi modely)...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    myslim si, zes to vystihla dobre.. pro zacatecnika nebo nekoho, kdo nema tolik casu to muze byt super, ale lidi, co maji uz hotovou kuchyn, spotrebice a umi varit to asi neni takovy prinos za ty penize, jak pise devil

    ta moje kamaradka treba vubec predtim nevarila, nebavilo ji to a nemela na to bunky.. ted si vari obcas jidla, ze koukam.. tze pro ni to byl urcite super kaug
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    ILLUZE: jeste me napada jesdna vec, co bych vyzdvihla - ty hodne peces. kdyz bys to vyuzivala jako klasickeho robota, na zadelavani a hneteni testa, tak je super vychytavka integrovana vaha, nemusis odvazovat nekde vedle, proste to prisypavas a pristroj ti to vazi.
    (ale pro objektivitu - vazi po 5g, takze ne stoprocentne presne a co tak ctu ruzna TM fora, je to nejporuchovejsi vec na pristroji)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    ILLUZE: ve vetsine pripadu staci dat do mixovaci nadoby vodu a par kapek jaru a zapnout na chvili na nejvetsi otacky a pak jen vyplachnout vodou. kdyz v tom zadelavam testo nebo varim (puding nebo neco kde se treba restuje), tak to rozsroubuju (jsou to 3 dily, nadoba, noze a takova uchytka diky ktere to drzi pri sobe) a soupnu to do mycky.

    jinak za ty prachy mi jen prijde skoda ze dalsi prislusenstvi (varny kosik na prilohy, parni nastavce apod.) jsou z plastu. na udrzbu dobry, ale dokazala bych si predstavit sofistikovanejsi material.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    IKARIE: Jak to myješ?

    A děkuji :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jo, zapomněla dopsat koření garam masala a dochucovala jsem ume octem.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA:
    2 cibule
    1 řapík celeru
    2 malé mrkve
    3 stroužky česneku drcené
    1 ½ lžičky římského kmínu
    2 lžičky papriky
    2 lžičky mleté skořice
    2 bobkové listy
    1 konzerva rajčat
    4 lžíce červené čočky
    hrst čerstvého koriandru
    sůl, pepř
    kuřecí vývar a obrané maso
    Začneš restovat cibuli, pak přihodíš další zeleninu, zasypeš kořením ať se rozvoní, přidáš česnek. Vyklopíš rajčata, zaliješ vývarem, až to chvíli vře, přisypeš čočku. Ve finále prohřeješ obrané maso. Někde se podává takto hotová, já ji jedla v orientální hospodě rozmixovanou i s masem. Dobrý je před mixováním vylovit bobkový list. :-)
    Zdobila jsem restovanými hoblinami mrkve a chřestu a nasekanou natí cibule.
    Prý se do ní dávají i nudle (asi do nemixované) nebo se podává s pita chlebem.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    ILLUZE: za me - jako kucharskeho zacatecnika, ale zaroven matky se 2 detma, co furt vari je proste nejvetsi benefit ten neustaly zdroj inspirace diky jejich apce Cookidoo (technologie pokrocila od toho, co pise
    DEVIL: - ty jejich kucharky jsem teda dostala taky, ale to v tistene verzi nepouzivam).

    ja proste denne resim to, ze uz kua nevim co zas varit :)

    dnes sem dostala rebarboru, zadam do vyhledavace "rebarbora" a vyjede mi 21 receptu v ceske jazykove mutaci (a mam pristup i do ostatnich zemi, takze ja casto pouzivam treba spanelsko nebo portugalsko, neb tomu rozumim a tu kuchyni mam rada). a jako kuchar amater si proste vyberu, na co mam chut, na co mam suroviny, pres tu apku a wifi to nahraju do stroje a varim / pecu



    dtto ty salaty, na ktery se puvodne ptala cmlka - 453 vysledku v cestine.




    nicmene je mi jasny, ze profi kuchari nebo proste ne takovy uplny loseri jako ja to budou pouzivat jako fakt dobryho a funkcniho robota, ktery zaroven vari a nemusi u toho stat / michat / hlidat teplotu (takze treba ti to pripravi holandskou omacku zatimco ty si vedle varis neco dalsiho), udela ti to na pare ryby nebo uhnete testo.

    ja teda mimo ty jejich recpety denne rano delam pomerancovy / ovocny fresh (5min prace vcetne loupani citrusu), varim snidanove kase (nasypu ingredience a nemusim u toho stat) / pudinky / domaci pribinacky a termixy pro decka, delam bagety nebo jine pecivo (to ted taky denne, pze jsme se prestehovali do krasny prdele sveta kde neni obchod) kremove polevky na veceri a asi milion dalsich veci na ktere jsem zapomnela.

    jo a teda jeste bych zminila, ze mi jsme ten pristroj poridili aniz by me musel delat show nejaky jejich prodejce, to bych nedala, a naucila jsem se to taky :)

    kdyby ses chtela na neco vyptat, tak posta, at to tu neplevelime.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: krásná. už piš recept, prosím
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Termomix asi nepotřebuju, výbavu kuchyně už mám vyladěnou, že zvládám vše. Jo, miluju kuchyňský hračky, ale z prostorových důvodů už pořizuju jen menší kusy.
    A pomalý hrnec budiž pochválen, jdu zcedit a lahvovat další zásobu vývaru.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Harira, marocká hustá polévka s kuřecím masem ve hmotě. :-)

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    moje 87mi leta teta ma termomix uz co ja vim tak 15 let. dostala to darem. ma k tomu tu knizecku receptu, ktery vsechny vyzkousela x krat. jako je to dobry, vsechno z ty knizecky uvari, ale proste je sama a staci ji to. kdyz sem zil s rodicema, tak sme se tomu termomixu smali, kdyz sme ve ctyrech za dva dny sezrali objem 5ti a vic termomixu. ja se o tom s mamou nedavno bavil a ta rikala, ze vesmes nepotrebuje nic nez papinak, nastavcovej mixer, hrnce a zaklopnej pekac. v mnozstvi co sme jedli jako rodina by byly nutny aspon 3 termomixy.
    jenze pro nas byl normal mit doma vareny 2-3 teply jidla denne, takze zalezi na mnozstvi varenych jidel. mama ale navarila za jeden den vic veci najednou a pak sme behem dvou/tri dnu ruzne kombinovali..
    ja taky uvarim v nedeli 5 ruznejch jidel, dam je do pixel a pak jen odebiram. z ceny a uzitnosti termomixu se mi dela mdlo
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    IKARIE: Kdyby vám to tu nevadilo, ráda bych tu tohle téma trochu rozebrala.
    Když jsem to viděla rok dva nazad - byla jsem, jak jinak miluji hračky do kuchyně, zásadně proti - přijde mi, že člověk ztratí kontakt s jídlem - "ono to uvaří / upeče všechno za mne".
    Jenže pak jsem nám pořídila gril, gril/vaflovač a pomalý hrnec, parní hrnec šel z domu. K tomu robot. Až pekárna doslouží, další po těch yx letech pořizovat nebudu, zvládne to robot.
    A zrovna třeba ten pomalý hrnec mi poslední půl rok zachraňuje duševní (svým způsobem i fyzické) zdraví.

    Jenže obzvlášť po tomhle období, kdy zásobuji 5 x denně 4-5 lidí porcemi jídla, peču většinu pečiva, do toho home office, dům a zahrada - regulérně to odnáší pekelně ruce - netuším, jestli degeneruji já nebo je to naše rodinná zátěž (řeší to babi z taťkovy strany i má mamka, ta chodí na opichy rukou už snad od padesáti). Ale bolí to jak sviň.
    Jenže to vypadá, že v tom vaření / pečení za prvé budu pokračovat minimálně do září. A pak asi také, protože když teď jíme něco zvenčí, tak nám regulérně nechutná. Fakt až na výjimky.

    A silně o té hračce začínám uvažovat. Prostě si to zjednodušit. Ale pere se to ve mně pekelně :((

    Tak teď prosím - body plus a body proč ne si tu hračku pořídit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FAITH: to je kure na citronu

    na ghee opeces platky osoleneho, opepreneho kureciho prsa (mensi prso vezmu naplacato napul, vetsi na 3 placky) .. pak vyndas, nalijes tam citronovou stavu (min jeden hodne stavnaty citron, nekdy davam i 2 ci 3), trosku prohrejes.. pridas lzici dve ghee.. nechast rozpustit, osolis.. a pak tam vratis to kure a opatlas to v tom a nechas to jeste spolecne prohrat
    nekdy k opeceni kurete davam navic tymian a chilli papricku
    TUILE
    TUILE --- ---
    KASUMI: ja u toho vidim jeste problem, ze ma proste jen jednu nadobu a kdyz chces vecer navarit na celej tejden, tak mas smulu.
    mame na chalupe jeden multifunkcni hrnec a varnou konvici.
    clovek chce udelat blby testoviny s cervenou omackou a musi to vzit nadvakrat. sice ten hrnec umi vsechno, ale dej tam pomalu varit gulas, kdyz budes chtit z tri hodiny taky varit veceri...

    ja mam rada specilizovany jednoucelovy veci. sice zaberou misto, ale muzu jich pouzivat vic najednou.
    az jednou budu mit velkou kuchyn... :D
    FAITH
    FAITH --- ---
    KASUMI: To osmazene je nejake maso? A ked ano, ako si pripravovala to cesticko, pripadne cim je to poliate?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam