ANDREJKA: Tohle je ta základní verze.
Rozkvas ráno: 50 g žitného kvásku + 150 g chlebové mouky (u mne tedy rozdělené na 50 g žitné chlebové a 100 g pšeničné chlebové) + 150 g vody
V podvečer uhnětení těsta z: rozkvasu, 550 g pšeničné chlebové mouky + 270 g vody + 2 lžičky soli + 1 lžíce kmínu + 1 lžíce drceného kmínu, 1 lžička cukru.
Dobře uhnětat, mezi kynutím 2 krát přeložit. Pak těsto roztáhnout a nechat 3 min prodýchat na válu, pak svinout do ošatky, vložit přes noc do lednice.
Ráno nakrojit, postříkat vodou.
Peče se na 250 (podle toho, jak roste a barví se pak sundat na 230) stupňů 25 min, pak sundat teplotu na 180 stupňů na dalších 25 min., občas postříkat vodou.