• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MARIPOSA: ANDREJKA: FITH: SAMOUT: tak mezi pohovory vkládám, večer to nedám ,-)
    Je to dlouhý, nelekejte se, ale já ty recepty píšu fakt jak pro hotentóty - tzn. pro sebe - krok za krokem.
    Ve skutečnosti - večer zadělat kvásek, druhý den smíchat, nechat odpočívat, natvarovat a upéct. To je vše ,-)

    Recept:
    Ingredience:
    kvásek - 50 g pšeničného kvásku, 50 g celozrnné žitné mouky + 50 g pšeničné chlebové mouky, 100 g vody pokojové teploty
    300 g pšeničná hladká mouka
    200 g - ll - chlebová mouka
    50 g žitná chlebová mouka
    50 g žitná grahamová (celozrnná mouka)
    30 g sádlo
    10 g (2 lžičky) tmavého cukru
    280 g vody (více není potřeba - voda je vázaná i v semíncích níže)
    5 g (1 lžička) soli
    1 vrchovatější lžička drceného kmínu
    50 g namočených semínek lnu ve vodě
    pár kapek olivového oleje na vymazání mísy
    1 vejce na pomazání
    trošku sezamových semínek (hezky vypadá kombinace bílých a černých) a lněných
    Postup:
    1. den - večer si připravíme kvásek - jemně smíchejte ingredience na kvásek (pozor, nesahejte do těsta prsty, vždy jen přes vařečku nebo lžíci) a nechte jej přes noc vzejít v uzavřené nádobě na kuchyňské lince.
    - do malé zavařovací skleničky nasypte 1-2 hrsti lněného semínka, zalijte kousek nad směs vodou, nechte v uzavřené sklenici odležet na lince nebo v lednici.
    2. den - sádlo nechte povolit a pak smíchejte všechny ingredience až na kvásek a semínka a cca 10 min těsto propracovávejte v robotu. Pak těsto nechte cca 15 min odpočinout a až potom přidejte kvásek a semínka a nechte robota znovu 10-15 min těsto zpracovávat.
    Těsto následně vložte do mísy nebo do plastové větší krabičky (boxu na jídlo), vymazané olejem. Přikryjte víkem a těsto nechte cca 3 hod. kynout, tak dvakrát ho v mezičase přeložte.
    Potom jej překlopte na pomoučený vál, rozložte, aby se nadechlo. Pak ho nakrájejte na bochánky - vyšlo to na 16 bochánků (raději je tvarujte trošku vyšší). Ty položte na plech vyložený pečícím papírem a přikryjte je utěrkou. Nechte je ještě tak 1-1,5 hod. dokynout.
    Potom předehřejte troubu na 250 stupňů. V mezičase housky potřete rozkvedlaným vejcem s kapkou vody, posypte semínky. Bochánky uprostřed důrazně nakrojte. Pečte 10 min, po cca 4 min sundejte teplotu na 220 stupňů. A následně 20 min na 180 stupňů. Teplotu si hlídejte podle výsledného zbarvení (já u prvního plechu nechala teplotu na 200 stupňů - chytly výraznější barvu, ale spálené nebyly, na chuť výborné).
    Nechte je chladnout přikryté utěrkou na podložce, aby zespod mohly dýchat.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MARIPOSA: Posílám do pošty :)
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    ILLUZE: Das sem na ne recept, prosim? Diky.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A zase něco z pečiva - celozrnné housky, minule jsem je zkusila v bagetách.
    Člověk by nevěřil, jak umí být podobný typ pečiva dobrý.





    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Hovězí plec na rozmarýnu s květákovomrkvovou rýží.

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    KOCHANSKA_CH: mmmmmmm.... takže to zkusím :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ACKO: Na pánvi na plnej plyn
    FAT
    FAT --- ---
    Zdravím, jak připravit leskyni skvrnitou (moon fish)? Něco jednoduchého a kdyby to šlo v češtině. Asi bych to zkousl i v originále, ale google translatoru moc v receptech nevěřím...
    Díky
    ACKO
    ACKO --- ---
    KOCHANSKA_CH: jak pečeš tu dýni? Na plechu v troubě?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Boloňské ragú se špagetami - pro muže. Já je nahradila oblíbenou přílohou těchto dní - tenké plátky dýně opečené dokřupava na přepuštěném másle, řádně osolené a se spoustou česneku.

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KOC256: já měla včera krizi marnosti a smutku, takže jsem se rozhodla bojovat a tohle mi přišlo jako dobrý způsob. Dneska jsem se ještě ani nestihla naobědvat a ani myslet na apokalypsu, takže funguje to! Jenom tímhle stylem brzo zemřu :-D

    A šneci budou asi brzy na řadě, jak na někoukám! :-)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    KOC256: tak já ho mám už 16 let :D ale ty dva nenažraný bezedný krky celodenně doma jsou poněkud komplikace :D
    KOC256
    KOC256 --- ---
    APRILMOUSE:
    GENEVIEVE:
    Vidím že jste ten HO vzaly poctivě pod krkem :D
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    QUANTI: dělala jsem je podle Maškrtnice, vevnitř je utřený máslo s cukrem a skořicí, navrch jsem nic nedávala dalšího, ono to bohatě stačí :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    APRILMOUSE: a nejsou promazaný máslem/polevou asi? Protože většinou vídám takový víc lepkavý?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    QUANTI: no tentokrát jsem to moc nepřeháněla a jen dala celozrnnou mouku a míň cukru :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    APRILMOUSE: jak tě znám, tak na to máš nějaký odlehčený recept! :)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Dneska je toho hodně, od rána jsem upekla bábovku, uvařila mexickou polévku a ještě mám zaděláno na chleba :-)



    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Přesně ten den, kdy chcete zůstat pod dekou s knihou a upéct skořicové šneky :D to první mi nehrozí, tak aspoň to druhé. A tudíž teda zbytek jídla dneska bude muset být trošku rozumný, abych mohla sníst ke kafi aspoň tři :D



    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    SARAJ: smetanou.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ANDREJKA: 250g ricotty, zhruba stejne mnozstvi upecene a rozmixovane dyne se soli, cca 3-4 hrnky mouky (dala jsem 1 hrnek hruby a zbytek hladkou), 2 vajicka ;)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Když se tady začalo s tou ricottou... noky z ricotty a pečený máslový dýně. Jen s citronovým máslem a šalvějí.
    A pečená treska na citronu s pistáciema.




    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam