MARIPOSA:
ANDREJKA:
FITH:
SAMOUT: tak mezi pohovory vkládám, večer to nedám ,-)
Je to dlouhý, nelekejte se, ale já ty recepty píšu fakt jak pro hotentóty - tzn. pro sebe - krok za krokem.
Ve skutečnosti - večer zadělat kvásek, druhý den smíchat, nechat odpočívat, natvarovat a upéct. To je vše ,-)
Recept:
Ingredience:
kvásek - 50 g pšeničného kvásku, 50 g celozrnné žitné mouky + 50 g pšeničné chlebové mouky, 100 g vody pokojové teploty
300 g pšeničná hladká mouka
200 g - ll - chlebová mouka
50 g žitná chlebová mouka
50 g žitná grahamová (celozrnná mouka)
30 g sádlo
10 g (2 lžičky) tmavého cukru
280 g vody (více není potřeba - voda je vázaná i v semíncích níže)
5 g (1 lžička) soli
1 vrchovatější lžička drceného kmínu
50 g namočených semínek lnu ve vodě
pár kapek olivového oleje na vymazání mísy
1 vejce na pomazání
trošku sezamových semínek (hezky vypadá kombinace bílých a černých) a lněných
Postup:
1. den - večer si připravíme kvásek - jemně smíchejte ingredience na kvásek (pozor, nesahejte do těsta prsty, vždy jen přes vařečku nebo lžíci) a nechte jej přes noc vzejít v uzavřené nádobě na kuchyňské lince.
- do malé zavařovací skleničky nasypte 1-2 hrsti lněného semínka, zalijte kousek nad směs vodou, nechte v uzavřené sklenici odležet na lince nebo v lednici.
2. den - sádlo nechte povolit a pak smíchejte všechny ingredience až na kvásek a semínka a cca 10 min těsto propracovávejte v robotu. Pak těsto nechte cca 15 min odpočinout a až potom přidejte kvásek a semínka a nechte robota znovu 10-15 min těsto zpracovávat.
Těsto následně vložte do mísy nebo do plastové větší krabičky (boxu na jídlo), vymazané olejem. Přikryjte víkem a těsto nechte cca 3 hod. kynout, tak dvakrát ho v mezičase přeložte.
Potom jej překlopte na pomoučený vál, rozložte, aby se nadechlo. Pak ho nakrájejte na bochánky - vyšlo to na 16 bochánků (raději je tvarujte trošku vyšší). Ty položte na plech vyložený pečícím papírem a přikryjte je utěrkou. Nechte je ještě tak 1-1,5 hod. dokynout.
Potom předehřejte troubu na 250 stupňů. V mezičase housky potřete rozkvedlaným vejcem s kapkou vody, posypte semínky. Bochánky uprostřed důrazně nakrojte. Pečte 10 min, po cca 4 min sundejte teplotu na 220 stupňů. A následně 20 min na 180 stupňů. Teplotu si hlídejte podle výsledného zbarvení (já u prvního plechu nechala teplotu na 200 stupňů - chytly výraznější barvu, ale spálené nebyly, na chuť výborné).
Nechte je chladnout přikryté utěrkou na podložce, aby zespod mohly dýchat.