• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOCHANSKA_CH: luxus!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    SALVATOR: Batátovo čedarové noky jsou dobré, ale vcelku pracné, nedělám je často. Ale vyrobila jsem je na Silvestra k dušenému jelenovi.

    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Zdravím, děláte někdo domácí rostlinná mléka (konkrétně ovesné a mandlové)? Mám pár otázek, raději do pošty, ať tu neotravuju :).
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOCHANSKA_CH: To je asi dobrý řešení, když už se doma batát objeví, zároveň mi to ale zavání marností typu "aby manža nepoznal, že je to ryba".
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    SALVATOR: Batáty asi nejsou pro mě ta nejchutnější věc, ale na stole bývají. Teď jsem potřebovala zpracovat zbytek velké hlízy, tak jsem jí část vždy za syrova rozmixovala a zahustila rajskou polívku a boloňské ragú. Pokrmu to dodalo
    potřebnou sladkost. Asi to zkusím použít u aj kuřete na paprice.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ILLUZE: o recept na testo se podelis?
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    PRAASHEK: Blbuvzdorneh rexept s batatama je tohle :-). A taky jsou moc dobry hranolky, nakrajet, v mise promichat se sladkou a uzenou paprikou, oreganem, trochou tymianu a netrochou dobryho olivace, rozprostrit na plech, trouba na 190 dokud to neni hotovy :-).

    Moroccan Lamb With Potato & Raisins | Gordon Ramsay
    https://youtu.be/Mxu1UOrvdJQ
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SALVATOR: Presne tenhle vztah mam se vsema plisnovejma syrama. Ve velmi specificke uprave jsem schopna obcas pozit, ale jinak to shledavam fakt hnusnym.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PRAASHEK: batatovo bramborova kase je lepsi nez bramborova, imho, ale nevarim to vi buh proc
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    SALVATOR: batáty jsem taky vzdal. Ať už jsem je jedl v jídlech od jiných (v restauracích) nebo jako moje dávné pokusy, tak to bylo dycky ble. A to jsem si třeba napodruhé myslel, že se stačí odpoutat od předešlého podvědomého očekávání, že to bude trochu jako brambory. Nevyšlo to.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SALVATOR: já tě chápu, taky prý vařím dobrá játra. No sním to, ale...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KAIAFOX: Jako, rád si o sobě myslím, že vařím dobře. Moje žena s vytříbeným jazýčkem mi to v zásadě potvrzuje a i batáty ode mě jí chutnaj. Mě ne, ani když si je udělám tak, jak si myslím že je potřeba je připravit, aby mi chutnaly. Tak je to asi problém mezi mnou a batátem. A mezi mnou a dýní, ale tam dne naštěstí došli ke konsenzu, že v kimčchi a v dýňovým chlebíčku bude aspoň snesitelná a já od ní na oplátku nic víc nečekám.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Dětem s tuňákem, nám s pršutem ,-)

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Včera vepřo knedlo zelo.
    Knedlík na páře, už nikdy jinak.

    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    SALVATOR: Záleží na úpravě.. někteří lidé jsou schopní zpracovat jakoukoli zeleninu na bahno.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    SALVATOR: Takhle bataty asi spis chutnaj, no. Stejne jako dyne chutna jako divny nic.
    Ale porad…je vsechno lepsi, nez rajcata :).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SALVATOR: :)
    mne se neptej, v mých genech je tlustě napsáno něco jako pěstuj - sežer - přežij, přišlo to s mými předky odkudsi možná z jihovýchodu a přineslo to zemědělství.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Hustá rajská polévka s parmezánem.
    Kachní prso, dušená kořenová zelenina s trochou zelí, brusinková zavařenina, řepa.

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAR_TINA: Moje noční můra se zhmotnila. Batáty a dýně dohromady. Dělám něco špatně, že mi batáty přijdou jako přeslazený bahno lehce zatuchlé chuti, nebo je to normální a některejm lidem to fakt chutná?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CMLKA: Asi půlsklenice- 100-150 g pečené dýně, rozmíchané vidličkou, netřeba mixovat, jde to snadno. Lžíce majonézy. Jedna nebo dvě nadrobno (fakt nadrobno) nakrájené kyselé okurky. Lžička srirachy. Vše smíchat.
    Narozdíl od tatarek ředěných jogurtem si to uchová mastnou chuť. Ale zas jde do sladka.

    Dýně na pyré peču nakrájené nemaštěné nesolené jen tak.

    Hint: smíchat do lze rovnou v zavařovačce a v ní skladovat v lednici.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MAR_TINA: pls tell me more
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam