• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ITCHYHEAD: varim vzdycky stejne. Dam vejce do studeny vody, okotlim pod hrncem plnej ceres a v momente, kdy se zacne voda varit, odpocitam 3 minuty.
    Pak do ledovy vody a je tak jak ho mam rada. :)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ACIDQA: merila jsi jak dlouho jsi vejce varila?
    KURE
    KURE --- ---
    GINGERCAT: imho je to skoro jedno, jestli vejce z lednice, nebo pokojová teplota a jestli do studený nebo teplý vody.
    klíčová je konsistence. tedy zkoušet to dělat pokaždý stejně, a naladit čast a výkon sporáku.

    tady je návod z kuchařky pro dceru: https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-uvarit-vejce/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo a pak je dobré je hodit do ledové (nebo aspoň studené) vody, aby to ta vejce rychle zchladilo a nevařila se uvnitř dál naakumulovaným teplem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Co by to mohlo asi ovlivnit je nadmořská výška samozřejmě. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GINGERCAT: Když voda vře a rovnou z lednice. Díky tomu je to dost přesné, protože nezáleží na množství vody ani (moc) na počtu vajec.

    Gooogli, je to celkem běžný postup, za chvíli přijdeš na časy pro různé konzistence.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    SPIKE411: no tak tohle mě zajímá, já s tím fakt bojuju - buď jsou syrový nebo natvrdo - to tam dáváš, když je voda ještě studená a počítáš to, když začne vařit? Nebo jaká je přesně technologie?
    Protože bohužel sous-vide ani horkovzdušnou fritézu nemám :-/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GINGERCAT: Normálně v pařáku na knedlíky za cca 7,5 minuty.
    KURE
    KURE --- ---
    GINGERCAT: s sous-vide si to uděláš jak chceš a pokaždý stejně, ale trvá to nějakou dobu. Relativně dobře to jde naladit i v horkovzdušný fritéze, tam to zase musíš hned po "uvaření" zchladit, aby se ti nedodělaly vlastním teplem (moje lidlovska udělá vejce na měkko za 9min na 115stupňů, tekutej žloutek, tuhej bílek).
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    ACIDQA: na tuhle geniální konzistenci žloutku máš nějaký přístroj, dobrý odhad nebo křišťálovou kouli? :-O
    SIBILLE
    SIBILLE --- ---
    ACIDQA: To je přenádherný!
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Ramen doma.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Režim "jídlo" fotí ještě hůř než foťák z hračkářství. :-/
    Zeleninová polívka co dal dům a zahrada.
    Hovězí na hřibech (přes noc v CrockPotu( s květákovým pyré, muž měl rýžu.
    Kořeněný kompot z jablek, hrušek a zázvoru.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A taky jsem měla nekonečnou chuť na svíčkovou :)

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ACIDQA: ja je mrazila tak, ze jsem vytahla horni nizky pidisuplik s ledem a do nej je dala na tac 😂
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Moc to není vidět, žlutá na žluté, ale je to palačinka, teplem rozehřáté tvarůžky a kdoulové čatní. Boží.

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Uz jsou v mrazaku :)

    Opekla jsem je jeste na masle a udelala s lesnima houbama. Supr.

    (Foceno tradicne ted za tmy. ;))

    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ACIDQA: Mrazim uplne normalne - posadim na karton velikosti pytliku na tekutiny a v tom pytliku to mrazim. Ono to jde v jakemkoliv pytliku, ale techhle mam velke prebytky.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    MAR_TINA: jj, nejak si poradim ;) dik
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ACIDQA: na něčem rovném a až zmrznou, normálně sesypat jdou.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    MAR_TINA: tak ten se mi do supliku nevejde. Prolozim je papirem v krabicce :) dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam