• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KOCHANSKA_CH: oho! Nenapadlo mě narvat do crockpotu i sekanou!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: nevyzvědělas bys orientační postup na dýňovou hořčici?
    Vyměním za postup na dýňovou čokoládu :) Ale zatím ladím. Na fotce je opravdu jídlo, přísahám.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Sekačka z CrockPotu s dýňovou hořčicí od mé sestry.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Páteční ryba. Lososové pečené nugety, pyré z brambor a kořenové zeleniny. Zužitkovala jsem do něj i košťály z brokolice.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vzpomínka na kolej. Smažená "čínská" rýže (protože se sojovkou) a pro mě navíc kapustičky.

    N_I
    N_I --- ---
    prej chlap vaří pořád to semé dokola...u mě je to docela pravda....teda...tahle obecnost...

    takže k těstovinám se sušeným rajčetem a jitrnicí s bramborem byl tento týden také tabouleh velice falešný mě to prostě nejde, s mletým a sýr a odřezky z jamonu.../ odrezky na vareni prodava spanelsky obchod na vytoni /....a prelite omackou z granat jablka....taboulehu je moc takze zitra asi jeste pita s pecenou paprikou....

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Zbytek ledvinek s řepovymi bramboracky:-)

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    V neděli vepřo knedlo zelo s černým pivem.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Vypadá to divně, ale dobrý to bylo - oběd do kanclu - pečené krůtí stehno, potřené česnekem s Harísou a naloženou kořenovou paprikou. K tomu směs salátu s kozím žervé sýrem.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MART1NKA: Že sem před spaním lezu 😂
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Z_RYBY_KOST: to mi připomíná můj smutek, když jsem si v belgický menze na Erasmu objednala kuřecí plátek se šunkou (teda ukázala na něco co tak vypadalo, a zjistila jsem, že je to čekanka v šunce. Tepelně zpracovaná. Hrozný to bylo...
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ALDARION: dodnes si pamatuju tu zmenu nadseni na zklamani, kdyz jsme po par tydnech v Cine narazili s kolegou v Sanghaji na pekarstvi, kde meli neco, co vypadalo jako klasicky valassky povidlovy frgal. Ale ta tmava hmota navrchu nebyly povidla. Byly to fazolky :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ALDARION: pardon za OT, ale zrovna tu mam mochi s fazolema :) jsem zvedava, jak to bude chutnat....
    ELUSIVE
    ELUSIVE --- ---
    Bezlepkový ktery konečne vypada a chutna jako chléb:-)

    ALDARION
    ALDARION --- ---
    CMLKA: Jo, to je jako japonská past - japonský pekař udělá koblížek který vypadá vysloveně nugátově nebo čokoládově. Nadšeně si ho koupíš, protože toužíš po evropské chuti. Zakousneš se - jsou to sladké fazolky... :D
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    MAR_TINA: chlupate ryngle na ctverecku pudingu v kaluzi sladke vody! Fuj! Uplne jsem na to zapomnela. Nedík, otřásám se hrůzou :-D
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: byl to smutný příběh.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale vlastně ve Finsku v menze (dobrá jídla tam byla) byl vždych salát bar se zeleninou a pak tam byl oddíl chlazených zelených a oranžových vykrajovaných kuliček ovocné chuti. Takové méně sladký meloun. I v zimě. Trvalo mi měsíce přijít na to, že to jsou nějaké dýně nebo tykve :) Nevařené, prostě jen vykrájené.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    CMLKA: záměna za broskev musí být chuťový šok!
    já to ze školní jídelny nepamatuji. Ale měla jsem, aspoň co se školní kuchyně týče, dost štěstí. Kromě mléčné polévky vařili poměrně dobrá jídla.
    A dýňový kompot a džus pamatuji z dětství od tety ze severní Moravy. A úplně jsem to milovala. A co jsem o dýňovém džusu četla v Harry Potterovi, tak po té chuti zase hrozně toužím :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: to je překvapivě pozdě, co. Určitě jsme měli broskvoně na chatě (jižní svahy) tak v roce 85, možní i dřív. Odrůdu netuším.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: "Broskvoně se v českých zemích ve větší míře začaly pěstovat až koncem 60. let, kdy byly založeny velkoplošné výsadby odrůdy Redhaven."
    Že školní jídelny ne, ale z domova určitě...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: my měli broskve doma, ale v létě se to snědlo, kompot a ještě ze školy jsem neznala.
    Vím to jistě, protože po prvním ochutnání někdy v devadesátkách jsem se hned zamilovala :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam