Z_RYBY_KOST: velmi od oka.
Svařím si nálev 800 ml vody a 200 g cukru, koření všechno celé tam pluje - skořice, badyán, kuličky pepře, hřebíček, co mě napadne, pomůcku ke konzervování množství dle návodu, přidám citronové šťávy tolik, aby mi to chutnalo - což je hodně. Od tří citronů na litr výš. V tom povařím kostky dýně, kterou zrovna mám, tak dlouho aby byly trošku tvrdší, než chci :) Muškátová byla asi 20 minut.
Ještě jednou ochutnám nálev, případně přidám citron/cukr. Našlapu do sklenic, včetně koření. Dá se dát na dno každé sklenice kolečno citronu / limetky. Nechám projet nejvíc horkým programem v myčce. Tam se i lehce dovaří ta dýně, proto ji dělám tvrdší.
Naráz dělám podlo toho, kolik mám zrovna dýně, většinou nějako načnu na jiné jídlo a nespotřebuju celou. Takže třeba 2 - 5 sklenic. Zbytek nálevu lze ve sklenici uskladnit v lednici nebo zavařený a použít příště.
Jak to po sobě čtu, je to celé od oka. Doporučuju experimentovat po jedné dvou sklenicích se zbytkama dýní. Při tom zavařování v myčce je jedno, kolik sklenic člověk má.
Za sebe asi zkusím rovnou směs ředkev (daikon) a dýně.