• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: my měli broskve doma, ale v létě se to snědlo, kompot a ještě ze školy jsem neznala.
    Vím to jistě, protože po prvním ochutnání někdy v devadesátkách jsem se hned zamilovala :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: ale tak na zahradach broskve tu byly, my prarodiče je určitě měli, ono to tu překvapivě celkem roste :D
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MAR_TINA: ja jsem do ty doby neznala dyni...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: broskve v plechovce si pamatuju až z devadesátek, ale jistá si nejsem.
    Ve škole bych ale nic jiného, než chlupaté ringle, dýni a červenou řepu nečekala. Tam by mě šokovaly broskve :D
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: broskvovej kompot, ten byl i za totace :) co by jinak narvali na ubohý kuře s broskví v restauracích
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CMLKA: ty jsi znala broskve? :)))
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Boze, jestli mam z neceho ze skolni jídelny trauma, tak prave z dynoveho kompotu. Vzdycky jsem si mylslela, ze je to broskev, kousla do toho a....
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    POHODAVOLE: den předem to ořežu, z původní snahy doubat z toho ty pánvičky jsem nakonec před lety přešla na způsob opačný, takže to spíš jakože okrájím zvenčí a ten prostředek nechám a vyhodím (fuj) :D pak to nakrájím na nudličky a několikrát spařím vařící vodou a propláchnu a přes noc naložím do mléka. Dá se říct, že po téhle anabázi fakt skoro nejsou cítit nijak zle :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    APRILMOUSE: vypadaji luxusne! Nakladas je nejak prosim? :)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Dušené ledvinky na slanině :) jednou za rok si je fakt hrozně ráda udělám :) vždycky, když zapomenu, kolik je práce s čištěním a odblanováním :D

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Z_RYBY_KOST: velmi od oka.
    Svařím si nálev 800 ml vody a 200 g cukru, koření všechno celé tam pluje - skořice, badyán, kuličky pepře, hřebíček, co mě napadne, pomůcku ke konzervování množství dle návodu, přidám citronové šťávy tolik, aby mi to chutnalo - což je hodně. Od tří citronů na litr výš. V tom povařím kostky dýně, kterou zrovna mám, tak dlouho aby byly trošku tvrdší, než chci :) Muškátová byla asi 20 minut.

    Ještě jednou ochutnám nálev, případně přidám citron/cukr. Našlapu do sklenic, včetně koření. Dá se dát na dno každé sklenice kolečno citronu / limetky. Nechám projet nejvíc horkým programem v myčce. Tam se i lehce dovaří ta dýně, proto ji dělám tvrdší.

    Naráz dělám podlo toho, kolik mám zrovna dýně, většinou nějako načnu na jiné jídlo a nespotřebuju celou. Takže třeba 2 - 5 sklenic. Zbytek nálevu lze ve sklenici uskladnit v lednici nebo zavařený a použít příště.

    Jak to po sobě čtu, je to celé od oka. Doporučuju experimentovat po jedné dvou sklenicích se zbytkama dýní. Při tom zavařování v myčce je jedno, kolik sklenic člověk má.

    Za sebe asi zkusím rovnou směs ředkev (daikon) a dýně.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    MAR_TINA: prosím, jak děláš dýňový kompot? Z dětství si pamatuji boží kompot a šťávu, loni jsem to zkusila napodobit a chuť nula :-(
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    MART1NKA: pche, nadcasova karlovarska henrieta. Talire plne nostalgie a vzpominek!;)
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    KOCHANSKA_CH: je to (s)prostý vepr:), krávu už mi vykoupili, nemám chodit nakupovat v sobotu před obědem
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Úplně jednoduchý salát z bílé ředkve.
    Nastrouhat a vyklopit jeden malý dýňový kompot.

    FAITH
    FAITH --- ---
    MART1NKA: Dnes som robila halusky s kyslou kapustou :) (ale to je uz uplne nefotogenicke)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TOOMIX: Originál socialistický cibulák :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MART1NKA: tyhle talíře máme doma :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Food styling 0, ale dnes som robila halušky pre 10 ľudí k sledovaniu volebného štúdia

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Inženýr králík - zpracujeme zvíře od čumáku po ocas.
    Na vyškvařeném králičím sádle hřbet a ledvinky v minutkové úpravě s šalotkou, hrozny a zeleninou, na pánvi lehce pokřtěno hibernalem.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam