• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    ELUSIVE
    ELUSIVE --- ---
    Bezlepkový ktery konečne vypada a chutna jako chléb:-)

    ALDARION
    ALDARION --- ---
    CMLKA: Jo, to je jako japonská past - japonský pekař udělá koblížek který vypadá vysloveně nugátově nebo čokoládově. Nadšeně si ho koupíš, protože toužíš po evropské chuti. Zakousneš se - jsou to sladké fazolky... :D
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    MAR_TINA: chlupate ryngle na ctverecku pudingu v kaluzi sladke vody! Fuj! Uplne jsem na to zapomnela. Nedík, otřásám se hrůzou :-D
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: byl to smutný příběh.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale vlastně ve Finsku v menze (dobrá jídla tam byla) byl vždych salát bar se zeleninou a pak tam byl oddíl chlazených zelených a oranžových vykrajovaných kuliček ovocné chuti. Takové méně sladký meloun. I v zimě. Trvalo mi měsíce přijít na to, že to jsou nějaké dýně nebo tykve :) Nevařené, prostě jen vykrájené.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    CMLKA: záměna za broskev musí být chuťový šok!
    já to ze školní jídelny nepamatuji. Ale měla jsem, aspoň co se školní kuchyně týče, dost štěstí. Kromě mléčné polévky vařili poměrně dobrá jídla.
    A dýňový kompot a džus pamatuji z dětství od tety ze severní Moravy. A úplně jsem to milovala. A co jsem o dýňovém džusu četla v Harry Potterovi, tak po té chuti zase hrozně toužím :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: to je překvapivě pozdě, co. Určitě jsme měli broskvoně na chatě (jižní svahy) tak v roce 85, možní i dřív. Odrůdu netuším.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: "Broskvoně se v českých zemích ve větší míře začaly pěstovat až koncem 60. let, kdy byly založeny velkoplošné výsadby odrůdy Redhaven."
    Že školní jídelny ne, ale z domova určitě...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: my měli broskve doma, ale v létě se to snědlo, kompot a ještě ze školy jsem neznala.
    Vím to jistě, protože po prvním ochutnání někdy v devadesátkách jsem se hned zamilovala :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: ale tak na zahradach broskve tu byly, my prarodiče je určitě měli, ono to tu překvapivě celkem roste :D
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MAR_TINA: ja jsem do ty doby neznala dyni...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: broskve v plechovce si pamatuju až z devadesátek, ale jistá si nejsem.
    Ve škole bych ale nic jiného, než chlupaté ringle, dýni a červenou řepu nečekala. Tam by mě šokovaly broskve :D
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: broskvovej kompot, ten byl i za totace :) co by jinak narvali na ubohý kuře s broskví v restauracích
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CMLKA: ty jsi znala broskve? :)))
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Boze, jestli mam z neceho ze skolni jídelny trauma, tak prave z dynoveho kompotu. Vzdycky jsem si mylslela, ze je to broskev, kousla do toho a....
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    POHODAVOLE: den předem to ořežu, z původní snahy doubat z toho ty pánvičky jsem nakonec před lety přešla na způsob opačný, takže to spíš jakože okrájím zvenčí a ten prostředek nechám a vyhodím (fuj) :D pak to nakrájím na nudličky a několikrát spařím vařící vodou a propláchnu a přes noc naložím do mléka. Dá se říct, že po téhle anabázi fakt skoro nejsou cítit nijak zle :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    APRILMOUSE: vypadaji luxusne! Nakladas je nejak prosim? :)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Dušené ledvinky na slanině :) jednou za rok si je fakt hrozně ráda udělám :) vždycky, když zapomenu, kolik je práce s čištěním a odblanováním :D

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Z_RYBY_KOST: velmi od oka.
    Svařím si nálev 800 ml vody a 200 g cukru, koření všechno celé tam pluje - skořice, badyán, kuličky pepře, hřebíček, co mě napadne, pomůcku ke konzervování množství dle návodu, přidám citronové šťávy tolik, aby mi to chutnalo - což je hodně. Od tří citronů na litr výš. V tom povařím kostky dýně, kterou zrovna mám, tak dlouho aby byly trošku tvrdší, než chci :) Muškátová byla asi 20 minut.

    Ještě jednou ochutnám nálev, případně přidám citron/cukr. Našlapu do sklenic, včetně koření. Dá se dát na dno každé sklenice kolečno citronu / limetky. Nechám projet nejvíc horkým programem v myčce. Tam se i lehce dovaří ta dýně, proto ji dělám tvrdší.

    Naráz dělám podlo toho, kolik mám zrovna dýně, většinou nějako načnu na jiné jídlo a nespotřebuju celou. Takže třeba 2 - 5 sklenic. Zbytek nálevu lze ve sklenici uskladnit v lednici nebo zavařený a použít příště.

    Jak to po sobě čtu, je to celé od oka. Doporučuju experimentovat po jedné dvou sklenicích se zbytkama dýní. Při tom zavařování v myčce je jedno, kolik sklenic člověk má.

    Za sebe asi zkusím rovnou směs ředkev (daikon) a dýně.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    MAR_TINA: prosím, jak děláš dýňový kompot? Z dětství si pamatuji boží kompot a šťávu, loni jsem to zkusila napodobit a chuť nula :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam