• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    BERUSKA_CA: tu jsem cekala, ze najdu, ale ani prd! Všechno, co jsem nasla, byly pet lahve 😂
    NACITALKA: doporucuju 😂 ja z toho opelichanyho pytliku mela fakt radost 🤣
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    APRILMOUSE: Budu týden s dětmi na samotě v Alpách týden, dík za typ, mouku a olej pro jistotu vezmu!
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Stav ztroskotání :-) Jsme v Alpach v opuštěné chaloupce 2000 m n. m. a přepadla nás celodenni bouřka a pak šílená mlha. Do civilizace je to 15 km po 12 prudkých serpentynach do údolí (cca 30 minut) a měli jsme dnes jet na výlet a cestou nakoupit, z čehož logicky sešlo. Takže pohled do lednice zoufalý (kousek sunky, zeleniny, prouzek masla, 3 bilky a 3 vejce, pul krabice mleka), zadny olej, pečivo, koření, nic, proste prázdná chalupa. A nakrmit tři krky 🤣 no nic, nasla jsem pul pytliku mouky a zapadly sacek skorice, z bilku udelala palacinky a z masla a mouky tortily a naplnim je zbytky z lednice včetně michanych vajíček. Když jsem termoskou válela tortily, pripadala jsem si jak domorodec na opuštěným ostrove 🤣🤣🤣

    MIST
    MIST --- ---
    SPIKE411: at zustane u hladke mouky a v emerice pouzije pomer 3 cups hl.mouky:1tbsp sucheho drozdi. Rozdil od polohrube mouky nepozna, nebude mit tezky kufr a bude mit vzdy dostupne suroviny i za louzi. To ti prisaham na holy pupek, ozkouseno vic jak 30+lety pokusu ;)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MIST: Je tady a dělá si nákupní seznam, co si musí odvézt. :)

    Jinak tmavý nejsou, ale uvnitř je to těsto upečený dost. Přijde mi, že delším pečením by se to akorát vysušilo.
    Zkusit vyšší teplotu a kratší čas, resp. zvednout teplotu na závěr pečení?
    MIST
    MIST --- ---
    SPIKE411: jestli je Americanka v Cesku, tak ma na vyber mouku. Pokud je v emerice, tak bude pect jen z hladke (pochybuju, ze by na kolace pouzila Wondru, ktera je polohruba a stoji jak pulka prasete)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    SPIKE411: ja delam tyhle od Vanka, delali jsme je i v hospode na posvícení :-)
    Tlačené koláče | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/tlacene-kolace
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ACIDQA: Jo jo, taky jsem říkal, že můžou být trochu tmavší. Ta druhá várka o fous je.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SPIKE411: nechala bych je jeste chvili v troube a budou top ;)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: No tak z prvního plechu napravo, druhá várka nalevo.

    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Američanka se chce naučit péct české (moravské) kynuté koláče. Máte nějaký oblíbený/zaručený recept? Používáte čistě hladkou mouku, nebo mix hladké a polohrubé?

    Česká klasika - Kynuté koláče s drobenkou | NejRecept.cz
    https://www.nejrecept.cz/recept/ceske-klasika-kynute-kolace-s-drobenkou-r4669
    (čistě hladká)

    Klasické české kynuté koláče | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/klasicke-ceske-kynute-kolace
    (půl napůl hladká a polohrubá)

    32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/menu/nejlepsi-kynute-kolace-buchty
    ("Na veškeré kynuté pečené těsto je vhodná především hladká mouka. Pro velmi bohatá kynutá těsta je dobré třetinu hladké mouky nahradit polohrubou – těsto se po upečení nepropadne. Z hladké mouky lze usmažit i kynuté lívance.")
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    z cyklu vaříme v kanceláři :)
    ale kuchyň se už chystá

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Při pátku losos s restovanou kedlubnou a mačkanýma batátama s česnekem a parmezánem.

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOCHANSKA_CH: ja uz dlouhe roky pouzivam noze victorinox, stehuji se z mista na misto, kdyz seotupi, prejedu ho doma na ocilce a jede dal jako novej… nekdy se to domaci krajeni dost precenuje, bych rekla :))
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Upekla jsem kuřecí karboše v horkovzduchu a byly suchý jak cesta. Potřebovaly hodně bylinkového másla navrch.
    Tak jsem je zpracovala do rajčatové směsi a předpekla si cuketu a lilek a dnes jsem to lasaňovitě vyskládala do skla, zasypala drtí brynzy a balkánu a zapekla v horkovzdušné fritéze. To už bylo lepší. :-)

    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    BERRUNA: To je úžasná poezie.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    BAAL: kdyby vyrabely mycka proof produkty tak se nemaji co lekat :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Kuře s brokolicí v coconut aminos místo sojovky. Plus batátové lupeny z horkovzdušné fritézy, posléze prohozené s česnekem a parmezánem.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DRAGON: Do myčky jen přes mou mrtvolu. Jsou to nože z roku cca 1992, dobře vyvážené pro holčičí ruku, ty Zwillings nože, co měl doma muž, jsou na mě velké. Tyhle se se mnou stěhují po kuchyních a jejich ztráta by zamrzela.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KOCHANSKA_CH: ono je jedno, kde je kde vyrobil, ale ja kvalitni jsou, případně jestli je cpeš do myčky, což je tada slušnej prasox.. stačil kefír v tzatziki, to když sem se dočetl, tak sem raději v myšlenkách zacpal dlaněmi uši mé zesnulé řecké babičce :P
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Když denně používám japonské nakiri a santoku vyrobené v německé solingenské fabrice, tak se mám rovnou odhlásit z klubu? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam