• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BRUKEV: Na přepuštěném másle orestuju cibulu, potom přihodím plátky česneku, až se rozvoní, přidám krájenou cuketu. Ještě chvíli zarestuju, osolím a opepřím, pak tam hodím fakt velkou hrst až dvě sekané bazalky. Zaliju smetanou, nechám zpěnit, doleju vývarem a nechám provařit do změknutí cukety. Rozmixuju, nasypu parmezán a ještě povařím. Pak to mixnu ještě před podáváním s další čerstvou bazalkou. Na stole sypu do polívky další parmezán a přidám olivový olej, já jsem měla zrovna ovoněnej oregánem z Itálie.
    Dřív jsem vozila pixlu drcenýho parmazánu z rakouské Billy, teď už se prodává v Lidlu.
    Dnes byl u nás na obědě zeť, že prý tuto polívku nikdy nejedl a moc mu chutnala. Za mě je to skvělej způsob uplatnění cuket.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KOCHANSKA_CH: prosim o recept na tu polevku
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    My dneska dělali petrželove pyré a teda hrozně dobrý.

    Petržel oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na kousky. Cibuli nasekáme nadrobno a orestujeme na másle. Přisypeme petržel a chvilku opékáme, až začne s máslem vonět. Zalijeme vývarem tak, aby byla sotva ponořená a vaříme doměkka. Voda se téměř vyvaří. Přilijeme šlehačku a po chviličce stáhneme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme citrónovou šťávou a koprem a případně špetkou soli.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Italská cuketová polévka s bazalkou a parmezánem.
    Špízy s v kefíru marinovaným jelením hřbetem z horkovzdušné fritézy, brokolicové pyré, fenykl s mrkví.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: rajčata, paprika, červená cibule,, velká hrst petrželky, trocha tymiánu a oregána, jogurt, pepř, sůl, citron (bylo to na mě málo kyselý) a na kolečka nakrájené mladé kvašené kukuřičky. Mňam, dík za inspiraci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOCKINEZ: hlavně dobromysl a tymián na vůni
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MAR_TINA: Tvoji verzi s vajcama a sejrem určitě zkusím taky. Zeleninu jíme na kila, takže každý způsob zpracování je dobrý.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOCKINEZ: tu dělám taky a do téhle dávám trochu kyselých okurek na kostičky.
    GENEVIEVE: v původní verzi býval salám nízkých kvalit, ale ten už vynecháváme. Máma asi dává kysanou smetanu, já přešla na řecký jogurt.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    I my to děláme z tvarohu - rajčata a papriky najemno, nať z cibule, měkkej tvaroh, sůl, pepř. Jako pomazánka na čerstvej chleba je to bájo.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Ale takovej domácí vlašák...
    No, chlap posledně loudil, ať ho zas zrobím, tak bych měla nakoupit suroviny. Místo šunkovýho salámu tam rozmařile dávám šunku nejvyšší jakosti.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    MAR_TINA: jojo, máma dělá něco podobného, dává občas trochu majolky, letní vajíčkový salát. Můžu se po tom utlouct. JEště tam teda dává točeňák :-D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: U nás je známé sloní blití z čínskýho zelí, nekvalitního salámu a kupované majonézy. Děkuji, nedám si.
    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: Tohle je už několikáté verze salatu s tak elegantním názvem. Do jedné verze se dával hořčice svařená s cukrem a vodou, majonéza, nějaká nakládání zelenina a salám a vypadalo to jako legendární Camping salát. Další připomínala vlašák. Vše autentické od maminky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MAR_TINA: to delala mama v lete taky. akorat misto jogurtu michala mekkej tvaroh s mayo a davala tam i nakladacky
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Říkáme tomu psí žrádlo, vypadá to přesně takhle a je to moc dobrý. Fenomenalne.
    Směs zralé zeleniny, vajíčka na tvrdo, sýra a tučného jogurtu. A trocha bylin.

    ACID
    ACID --- ---
    Rostou

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Rikal nekdo ryba? Morska stika s bramborovym salatem s rukolou a rajcatama.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nerada jím klasickou koprovku, ale jednu jsem vařila. A sobě pangase, brambor a fazolky. Tak jsem rybu maličko polila koprovkou a bylo to překvapivě jedlý.

    ACID
    ACID --- ---
    Sezóna sice pomalu končí, ale pár kuliček ještě dozrává

    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    MAR_TINA: Miluju tohle. Upotřebíš tam i cukety :)
    Lenivé letní těstoviny | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/lenive-letni-testoviny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam